Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Onbekende schatten: Apeldoornse vinoloog begint webshop met bijzondere wijnen

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 12 oktober 2020

Vinoloog Martin van den Brink van Horeca & Wijn Advies NL is liefhebber van wijnen met een goed verhaal. In zijn nieuwe webshop kunnen liefhebbers daarom sinds kort terecht voor wijnen uit fascinerende wijnlanden als Noord-Macedonië en Georgië. 

Naast wijncursussen, -workshops en wijnadvies aan horecagelegenheden biedt Horeca & Wijn Advies NL voortaan ook bijzondere wijnen aan in een nieuwe webshop. “We starten bescheiden met een vijftiental wijnen uit Noord-Macedonië en Georgië,” vertelt Martin.

Webshop Horeca en Wijn Advies (5)

Verborgen schatten

Hoewel wijnmakers uit Noord-Macedonië kunnen terugvallen op een wijntraditie van meer dan 4000 jaar oud, zijn deze Balkanwijnen in de rest van de wereld nog vrij onbekend. Onterecht, volgens Martin, want Noord-Macedonië heeft op wijngebied sinds de jaren 90 een enorme ontwikkeling doorgemaakt en dat levert nu meesterlijke resultaten op.

“Uit Noord-Macedonië komen toegankelijke wijnen die wijnmakers maken van inheemse druivenrassen. De Temjanikadruif bijvoorbeeld zorgt voor een witte, licht aromatische, droge wijn. De Vranec zorgt voor stoere rode wijnen die perfect passen in dit jaargetijde en bij met name wildgerechten.”

Intense rode wijnen

Dan naar Georgië, een land waarvan veel mensen niet eens weten waar het precies ligt, maar dat steeds meer de ogen van wijnkenners op zich gericht weet. “Georgië is een verhaal apart,” zegt Martin. “Hier wordt wijn al duizenden jaren gemaakt via de qvevri-methode. Een wijnbereidingsmethode die zeer tijdrovend is en Georgië meer dan 8000 jaar geleden de bakermat van de wereldwijde wijnbouw maakte.” De meeste Georgische wijnen in Martins webwinkel worden nog altijd op deze wijze gemaakt en de rest van de wereld lijkt het wijnland helemaal opnieuw te ontdekken.

Webshop Horeca en Wijn Advies (5)

“De Georgische wijnmaakmethode werkt als volgt; de druiven gaan in hun geheel in grote amphorakruiken van 1200 liter per stuk, die ingegraven zijn in de grond. De druivenmassa wordt om de zoveel tijd ondergedompeld en geroerd, de natuur doet de rest. Door deze methode toe te passen krijg je hele intense en krachtige rode wijnen van bijvoorbeeld Saperavidruiven.”

Webshop Horeca en Wijn Advies (5)Orange wine

De ‘witte’ wijnen uit Georgië zijn echter niet wit van kleur, maar amber of zelfs licht oranje. “Hier komt de naam orange wine vandaan,” legt Martin uit. “Dit zijn licht geoxideerde wijnen met een lichte tot krachtige tanninetoon, die je rond de 12-14°C drinkt.”

Aan Georgische wijnen wordt niets kunstmatigs toegevoegd, alles is natuurlijk, biologisch of biodynamisch.

Nieuwe webshop

“Dit zijn toch wijnen met een verhaal?” zegt Martin. Inderdaad, leuk om cadeau te doen, lekker bij een etentje thuis of met vrienden. Deze markante wijnen zijn nu te bestellen in de webshop van Horeca & Wijn Advies NL.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL


Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

adv.