Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vinoloog Martin geeft wijncursussen voor beginners in Apeldoorn

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 7 juli 2020

Wij volgden de wijncursus SDEN1 voor beginners van Apeldoornse vinoloog Martin van den Brink. Twee cursusavonden gevuld met verhalen over wijnhuizen van over de hele wereld, historische feitjes, zes bijzondere rode en witte wijnen om te proeven en handige trucjes om voortaan zelf je wijnen te kiezen. 

Omdat je een chardonnay niet van een sauvignon blanc kan onderscheiden. Omdat je wil leren waar je eigen smaakvoorkeur ligt. Of omdat je wil weten hoe je een wijn kiest bij je hoofdgerecht. Wijncursus SDEN1 voor beginners van Horeca & Wijn Advies NL geeft antwoord op al je prangende wijnvragen.

Op twee cursusdata neemt vinoloog Martin je mee naar de wijnvelden in Italië, langs de bijzondere wijnhuizen in Zuid-Afrika, via de perfecte temperatuur voor rode wijn, een smaakkaart en een eenvoudig overzicht van belangrijke wijntermen, naar een houvast om zelf thuis verder te ontdekken.

Wijncursus SDEN1
Foto: indebuurt.nl

De beginselen van het wijnproeven

De twee wijnavonden vinden plaats in de gezellige wijnbar Rembrandt, waar de ruime opstelling de cursus coronaproof maakt. Na een korte introductie neemt Martin je 7000 jaar mee terug in de tijd naar Mesopotamië, waar het allemaal begon. Duizenden jaren later maak je in een wijnbar in Apeldoorn kennis met de mooiste wijnen uit Limburg, Hongarije en China (ja, die zijn er!). Wist je dat Chili geografisch gezien het beste land voor wijnbouw is? En wat is er eigenlijk voor nodig om goede wijn te maken?

Van het ideale wijnglas tot de eerste beginselen van het wijnproeven; de belangrijkste wijnweetjes komen aan bod tijdens de eerste cursusavond. En dan is het tijd om te proeven! Per proefronde krijg je twee glazen wijn voor je ingeschonken. Wat is de kleur, het aroma, de zuurgraad, het mondgevoel? Wat doet de temperatuur van de wijn voor de smaak? Welke dingen probeer je eerst waar te nemen en waarom in die volgorde? Dat nonchalante ronddraaien in het glas, wat veel wijnkenners doen, dat heeft echt een reden! Na zes witte en rode wijnen uit Duitsland, Frankrijk, Nieuw Zeeland en andere delen van de wereld is het tijd om de eerste kennis een weekje te laten bezinken.

‘Het is niet het vlees of de vis die bepaalt welke wijn goed bij een gerecht past’

Verschillen tussen landen

Nu je de basis van het wijnproeven en wijn herkennen onder de knie hebt kan Martin tijdens de tweede cursusavond dieper ingaan op de verschillen tussen wijnen. Welke wijn drink je wanneer? Hoe wordt wijn in verschillende werelddelen geproduceerd, en wat zegt dat over de smaak van de wijn?

Welkom op de wijngaarden van Italië, het land waar de wijnen zijn aangepast aan de regionale, wat vettere keuken. Of proef een wijn uit Frankrijk, waar wijnboeren niet de druivenrassen, maar de streek op het etiket zetten. “Want als je een Bordeauxliefhebber bent, denken ze in Frankrijk,” zegt Martin, “dan weet je toch welke druif daar bij hoort?” Terwijl de cursisten proeven en vragen stellen, komt bij Martin het ene na het andere achtergrondverhaal naar boven.

Foto's: indebuurt.nl

Wijn en spijs

Ook niet onbelangrijk, Martin gaat ook in op hoe je een wijn bij je eten kiest. Met een paar handige trucjes maakt de vinoloog het kiezen van een wijn in een restaurant, in de slijterij of supermarkt een stuk minder stressvol. “Het is niet het vlees of de vis die bepaalt welke wijn goed bij een gerecht past,” legt Martin bijvoorbeeld uit, terwijl hij iedereen twee glazen wijn inschenkt. “Maar de kruiden of de saus die je erbij eet. Vis met een paddenstoelensaus? Ga voor een stevige witte wijn of een niet te zware rode, anders proef je de wijn niet meer.”

Tijdens het proeven zet je al je nieuwe wijnkennis aan het werk om blind te proeven. En verrek, kun je nu gewoon de supermarktwijn van de ambachtelijke wijn onderscheiden! Heb je de wijn op al zijn karakteristieken beoordeeld? Dan rest natuurlijk alleen nog de eindconclusie: lekker of niet?

Volgende cursussen

Meer leren over wijn? De volgende wijncursus SDEN1 start op maandag 7 september. Heb je de basis al onder de knie en ben je op zoek naar meer verdieping? Dan kun je bij Horeca & Wijn Advies NL ook de vervolgcursussen SDEN2 en SDEN3 volgen. Lees hier meer.

Startdata volgende cursussen:

  • Wijnvignet SDEN1, maandag 7 en 14 september 2020
  • Wijnoorkonde SDEN2, start maandag 21 september 2020, 5 avonden
  • Wijnbrevet SDEN3, start maandag 28 september, 8 avonden

Lees ook:

Wijntrends 2020

Wijntrends 2020: van ZERO-wijnen tot wijn gemaakt door vrouwen

Als iemand de perfecte persoon is om de wijntrends voor 2020 te voorspellen is het register vinoloog...
Horeca en Wijn Advies interview

Drinken met vinoloog Martin: ‘De grootste fout die mensen maken is beginnen met zoete wijn’

De carrière van register vinoloog Martin van den Brink (51) bracht hem van De Echoput naar de Keizer...


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL

wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

adv.