Stefan en Mieke van De Nootzaak: ‘Mensen willen terug naar ambachtelijke winkels’

Door Anne Sophie Schotman 11 februari 2018

Je ruikt De Nootzaak al voordat je hem ziet. De geur van vers gebrande noten die zich door de Hoofdstraat spreidt maakt het bijna onmogelijk om niet even naar binnen te wippen voor een pondje amandelen. Wij spraken ondernemers Stefan en Mieke Hoeks over hun liefde voor de zaak én voor hun klanten. 

Apeldoorns begrip

De Nootzaak heeft zijn sporen in Apeldoorn verdiend. De zaak bestond al 35 jaar toen Stefan en Mieke het van de toenmalige eigenaar Ten Voorde overnamen. Nu, nog eens tien jaar later, is de notenwinkel nog altijd een geliefde zaak voor inwoners én bezoekers.

“Dat persoonlijke contact vind je lang niet overal meer”

“Toen Ten Voorde hier nog zat, verkocht hij broodjes aan de weg,” vertelt Stefan. Tegenwoordig voorziet De Nootzaak Apeldoorners in hun dagelijkse behoefte aan noten, chocolade, honing, thee, koffie en lokale specialiteiten. In de loop van de jaren is het assortiment flink uitgebreid. “Toen de VVV in Apeldoorn sloot hebben we een groot deel van de souvenirs overgenomen. Later hebben we hier Ot en Sien-producten aan toegevoegd. Gewoon, omdat we het zelf zo leuk vinden.”

Tijd voor een praatje

En dat lijkt precies de kracht van De Nootzaak. Er komt niets in het assortiment wat de twee ondernemers niet zelf bedacht, gekeurd en goed bevonden hebben. “Zoals je ziet,” zegt Stefan en klopt lachend op zijn buik.

Mieke: “Ik merk echt dat steeds meer mensen weer terug willen naar die oude winkeltjes. Waar je nog ambachtelijke producten vindt en een praatje maakt met de eigenaar. We kennen onze klanten goed, als er iets met ze gebeurt sturen we een kaartje. Dat persoonlijke contact vind je lang niet overal meer.”

De Nootzaak Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

De geur van noten

Centraal in het assortiment staan natuurlijk de verse noten. “We leveren inmiddels noten aan zo’n 50 restaurants in en rond Apeldoorn,” vertelt Stefan. “Verder weten toeristen onze winkel gelukkig altijd te vinden.” “Mensen komen op de geur af, dat is onze beste reclame. De afvoerpijp van onze brander zit namelijk precies boven de deur.”

Met pootjes

Minder bekend – en wellicht wat minder bemind – is dat Stefan onder de naam Voedsel van de Toekomst ook insecten inkoopt voor De Nootzaak. Mieke: “Vooral de sprinkhanen vind ik erg lekker.”

Of de krekels en meelwormen – die overigens een stuk beter smaken dan ze eruitzien – over de toonbank vliegen in Apeldoorn? “Mensen moeten vaak even wennen aan het idee, maar als je eenmaal weet dat het eigenlijk best lekker en gezond is kun je er van alles mee maken. We hebben hier een stel gehad waarvan de man tegen zijn vriendin zei dat hij met haar zou trouwen als ze insecten zou eten. Ik heb nog nooit iemand zo snel drie toastjes met meelwormen zien eten.”

“Vooral de sprinkhanen vind ik erg lekker”

Favorieten

“De sporthaver en de elitemix zijn absoluut favoriet bij onze klanten,” zegt Stefan. “Vooral als de noten nog warm zijn.” “De zak moet dan open blijven, maar klanten klagen altijd dat ze dan met een pond uit de winkel vertrekken en met een halve thuiskomen,” zegt Mieke lachend.

Zowel Apeldoorners als bezoekers van buiten de stad lijken een voorliefde voor Apeldoornse producten te hebben. “De Apeldoornse moppen bijvoorbeeld verkopen echt goed,” vertelt Mieke. “We vinden het belangrijk om lokaal geproduceerde producten te verkopen. Sinds kort hebben we Apeldoornse koffie van Bosbrand. En Schavuytbier natuurlijk.” Stefan: “We verkopen veel dingen die je ergens anders niet of nauwelijks kunt krijgen. Straks, in mei, komen klanten bijvoorbeeld weer gort halen om kruutmoes te maken.”

Foto's: indebuurt.nl

 

De Nootzaak speciaalzaken

Nu gesloten09:00 - 17:30

Hoofdstraat 140, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

adv.