Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Chefkok Pau van Buddha Garden: ‘Koken heb ik geleerd van mijn moeder in Thailand’

Aangeboden door Buddha Garden 25 juni 2020

De geur van verse kruiden en curry’s vult het monumentale pand van Thais restaurant Buddha Garden. Het is middag en chefkok Pau Sri Sukyai (53) heeft de pannen op het vuur gezet om te beginnen aan de eerste voorbereidingen voor vanavond.  

Curry’s met vis, kruidige sausen, salades met fruit en noedelgerechten: alles wat je bij Buddha Garden proeft is naar eigen recept van Pau. “Koken heb ik geleerd van mijn moeder in Thailand. Van jongs af aan heb ik haar geholpen in de keuken. Ik vond het altijd leuk om te proeven, om nieuwe groenten te ontdekken en curry’s te proberen.”

Pau werkt al 30 jaar als kok in Nederland, 25 jaar geleden opende ze haar eerste eigen zaak in
Nederland; Salathai in Arnhem. Inmiddels werkt ze al ruim 9 jaar samen met Lodewijk Schulte en samen openden zij een restaurant in Wageningen en drie jaar geleden in Apeldoorn, in misschien wel een van de mooiste panden in het centrum.

Thais op z’n Pau’s

Pau nam haar moeders recepten en haar Thaise roots mee naar Nederland, leerde de Nederlandse smaak kennen en maakte een aantal subtiele aanpassingen aan de traditionele receptuur. Ook
experimenteert ze met eigen recepten, zoals de gefrituurde Som Tam met Zalm.

Rob, de altijd goedgemutste gastheer van Buddha Garden, komt binnen, trekt zijn werkkleding aan en begint tafels op te dekken. “Hier heb ik pittig leren eten,” vertelt hij lachend. “Door het eten van Pau. Inmiddels kan ik best wat hebben. Mensen vragen wel eens ‘ben je Thais?’.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Pau Buddha Garden
Pau en Rob zijn klaar voor een drukke avond. Foto: indebuurt.nl

Met een stralende lach en een bijzonder scherp geheugen – ‘u had vorige keer toch de dorade?’ – heet Rob de eerste gasten welkom. Maar ook in de open keuken achterin het het restaurant steken vaste gasten regelmatig even het hoofd om de hoek om Pau gedag te zeggen. “Gasten komen uit Den Haag en Rotterdam hierheen om te eten,” legt Rob uit. “Veel mensen kennen Pau van Lemon Grass in
Oosterbeek, Salathai in Arnhem of My Asia in Wageningen, of hebben haar hier in Apeldoorn ontdekt.”

Inspiratie uit Thailand

“Ik maak vaak vis,” zegt Pau. “en ik probeer meer groenten en minder vlees te serveren. Alles is vers, de curry’s en de kroepoek bereid ik nu voor, maar verder beginnen we pas met koken als iemand heeft besteld.” Zelf eet ze drie keer per dag Thais. “Het is mijn eten. En ik vind het leuk om andere mensen het te laten proeven.” Maar heel af en toe maakt de Thaise kok ook Nederlandse kost. “Stamppot is wel lekker. Maar ik maak het wel met iets meer smaak en peper.”

‘Leuk om stiekem in een andere keuken te kijken’

Elke drie maanden reist Pau af naar haar geboortedorp in Thailand. “De laatste keer heb ik drie dagen gekookt voor de kinderen in het dorp. Maar ik kom ook voor inspiratie voor nieuwe recepten. Soms ga ik ergens anders heen, naar India bijvoorbeeld. Leuk om stiekem in een andere keuken te kijken.”

Terras en restaurant open!

Wist je dat Buddha Garden een geweldige tuin heeft, pal in het centrum van Apeldoorn? Ergens tussen de bloemen, onder de zon en met een Thaise cocktail en de beroemde Tom Kha-soep van Pau zou je bijna vergeten dat je niet in Thailand bent.

Voor een plekje in het restaurant moet door de coronamaatregelen eerst gereserveerd worden. Voor een tafeltje op het terras kun je gewoon langskomen!Deze bijdrage wordt je aangeboden door Buddha Garden. Meer over Buddha Garden ontdekken?

Buddha Garden

thaise restaurants

Gesloten16:00 - 22:00

Hoofdstraat 173, Apeldoorn

Bekijk meer:thaise restaurants

adv.