Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wij liepen mee met de Free Walking Tour door Apeldoorn en dit is wat we zagen

Door Anne Sophie Schotman 10 augustus 2017

Het Museum voor Kunst in de Openbare Ruimte (KOR) houdt in de zomer elke vrijdag- en zaterdagmiddag Free Walking ToursMartijn de Frankrijker, de enige levende museumgids van de Free Walking Tours (KOR biedt ook een audiotour), leidde ons in anderhalf uur langs zo’n twaalf openbare kunstwerken verspreid door het centrum van Apeldoorn. En dat betekent eigenlijk gewoon anderhalf uur lang naar de mooiste verhalen over Apeldoorn luisteren. Om je aan het eind van de route te realiseren dat je tussen het lachen door ook nog behoorlijk wat geleerd hebt.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Het geluk van prins Hendrik

Free Walking Tours
Foto: indebuurt.nl

Martijn voert zijn groepje elke keer langs andere routes. Na te hebben verzameld bij de buste van Willem I op het Raadhuisplein lopen wij vandaag richting de Prinsengang.

Kunstenaar Bas Fontein hing er, verspreid door de steeg, zeven lichtbakken op met afbeeldingen die doen denken aan fruitautomaten. Behalve dat we geen fruit zien, maar een kroon, een jachtschip, bier, vrouwenbenen met jarretels, een speen en andere niet fruitgerelateerde dingen.

De steeg, zo gaat het verhaal, was vroeger de sluiproute van prins Hendrik, echtgenoot van koningin Wilhelmina, naar de kroeg. De illustraties op de fruitautomaten zijn verbeeldingen van de levensloop van prins Hendrik die in zijn leven klaarblijkelijk altijd lukraak foute keuzes maken. “Alsof hij achter een gokautomaat ging zitten”, zegt Martijn, “en die zijn levensloop liet bepalen.”

Het huis van de schoongewassen kunsten

Free Walking Tours
Foto: indebuurt.nl

Tijdens de tour stelt Martijn bij alles de vraag ‘wat moet dat hier?’. Zo ook bij cultureel centrum Gigant, waar we voor één van de vijf ingangen staan en weer naar boven moeten kijken voor het volgende kunstwerk (want “Apeldoorn is mooi, maar wel boven vier meter hoogte,” aldus Martijn).

‘Apeldoorn is mooi, maar wel boven vier meter hoogte’

Wat we zien is het werk van kunstenaar Jorgen Leijenaar, die gevraagd werd bewegwijzering te maken om bezoekers van het complexe gebouw de goede kant op te sturen. Dat gebeurde, enigszins, met deze wasmachines boven de hoofdingang. “Maar als je iets niet moet doen,” zegt Martijn hoofdschuddend, “is het een kunstenaar om de weg vragen.” 

De spreeuwenvlucht van Marinus Boezem

Free Walking Tours
Foto: indebuurt.nl

Als je niet weet dat het er zit, fiets of loop je er zo voorbij. Mooi dus dat we met een museumgids op pad zijn. We verzamelen onder de boom tussen de brandweer en het CODA-museum. Even is het stil en dan klinkt boven ons het aanzwellende geluid van een vlucht spreeuwen.

Dit is het werk van kunstenaar Marinus Boezem, die als kind ooit erg onder de indruk was toen hij op zijn fiets een vlucht spreeuwen meemaakte. “Hij ging zo op in dat geluid,” vertelt Martijn, “dat hij even niet meer daar op zijn fiets zat, maar als het ware in de lucht was. Met dit werk wilde hij mensen meegeven even stil te staan en omhoog te kijken.” Saillant detail; het geluid dat uit de speakers in de boom komt is een fragment uit de Hitchcock- en horrorfilm The Birds.

De jager en het hert

Free Walking Tours
Foto: indebuurt.nl

We zijn inmiddels in het Beekpark beland, waar een jager al jaren de tango danst met een hert. Het beeld is gemaakt door Gijs Assmann, die door het Apeldoorns stadsbestuur gevraagd werd een symbolisch beeld te maken voor de innige relatie van Apeldoorn met de Veluwe.

Gijs Assmann baseerde zijn werk vervolgens op de legende van Sint Hubertus. Een jager staat op het punt een hert te schieten, maar dan licht er een kruis op tussen het gewei van het dier. De jager laat het dier leven. “Maar Assmann trok dat nog even verder door,” zegt Martijn. “Het hert staat op en begint met de jager te dansen.”

En nog veel meer

Free walking tours
Foto’s: indebuurt.nl

Martijn weeft zonder moeite zijn kunstroute aan elkaar. Hij laat je op een geestige manier kennismaken met de intrigerende en verrassende verhalen achter Apeldoornse openbare kunstwerken.

Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd wat dat kanon op de Paslaan doet (volgens Martijn een ‘typisch geval van wat moet dat hier?‘)? En wat is eigenlijk het nut van het glazen kunstwerk in het Beekpark? Wie is en waar staat Apeldoorns enige zeeheld? En welke lugubere obsessie had de kunstenares die zijn standbeeld maakte?

‘Wat is eigenlijk het nut van het glazen kunstwerk in het Beekpark?’

Wist je dat er een kunstwerk verborgen zit in de gevel van het Leienhuis? Weet je überhaupt wat het verhaal achter het Leienhuis is? Of wat het beeld in het kanaal naast ’t Potlood voorstelt? Dat het kleinste monument van Apeldoorn op het Marktplein staat? En dat er Chinese lepels gebruikt zijn voor een kunstwerk waar je waarschijnlijk al heel vaak bent langsgefietst? De Free Walking Tours zijn leuk voor toeristen, maar vooral voor ons Apeldoorners.

Tijd: vrijdag en zaterdag 13.00 uur (tot eind augustus) | Startpunt: Raadhuisplein, buste Willem I (aanmelden niet nodig) | Kosten: gratis | Duur: 1,5 uur

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.