Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waseem is gek op beatboxen: ‘Ik was bang dat mensen het raar zouden vinden’

Aangeboden door iktoon 25 mei 2020

Trek je dansschoenen aan, haal de verkleedkist van zolder, stof je muziekinstrument af en houd je schilderspullen in de aanslag. Op maandag 1 juni start de vijfde editie van iktoon, Maand van de Amateurkunst. Ook Apeldoorn doet weer mee. Dit jaar is net wat anders dan normaal. Vanwege de coronamaatregelen viert iktoon de creativiteit dit jaar grotendeels vanuit huis. Waseem Alkhadraa (23), die op zijn zestiende naar Nederland vluchtte en in Apeldoorn terechtkwam, vertelt hoe zijn passie voor beatboxen hem hielp aarden in een nieuw land.

Waseem is 14 jaar en woont in zijn geboorteland Syrië als hij tijdens een uitzending van ‘Arab’s got talent’ voor het eerst een beatboxer aan het werk ziet. “Dat wilde ik ook,” vertelt Waseem. “Twee geluiden tegelijkertijd maken, ik wist niet dat zoiets bestond. Toen heb ik het mezelf aangeleerd door naar YouTube-filmpjes te kijken.”

Waseem oefent thuis, in de badkamer en op het toilet. “Want daar heb je de beste akoestiek. Mijn ouders vonden het een beetje gek, maar zeiden er niets van. In Syrië waren toen maar vier bekende beatboxers, het was echt niet iets bekends. De eerste twee, drie jaar durfde ik mensen om me heen niet goed te vertellen wat ik deed. Ik was bang dat ze het raar zouden vinden.”

Beatboxles

Als Waseem in 2016 met zijn familie naar Nederland vlucht en in Apeldoorn terecht komt, helpt zijn passie voor muziek en beatboxen hem aarden in een nieuw land. Hij ontmoet de Syrische Mo uit Groningen, die zijn passie deelt. Samen vormen ze een duo dat vorig jaar zelfs meedeed aan het Nederlands kampioenschap beatboxen.

Waseem, inmiddels student Communicatie en Multimedia Design in Utrecht, geeft daarnaast soms beatboxles op basisscholen en festivals. “Het is superleuk om te doen. Ik heb ontdekt dat ik lesgeven eigenlijk nog leuker vind dan zelf meedoen aan wedstrijden. Kinderen leren het heel snel, alsof ze een taal leren.”

Lees verder onder de video.

Corona

De komst van het coronavirus gooide roet in het eten van veel beatboxbijeenkomsten en -wedstrijden. “Ik wilde deze maand naar Polen gaan om te kijken naar wedstrijden, maar dat ging niet door. Er zijn wel online wedstrijden, maar dat is natuurlijk minder leuk.”

Toch helpt zijn muzikale hobby hem nu, tijdens corona, maar eigenlijk ook in het algemeen om in contact te komen met anderen. “In Syrië had het me al geholpen om Engels te leren, omdat ik veel beatbox-video’s keek via YouTube. Maar ook in Nederland hielp het me met de taal. Ik moest wel Nederlands leren om in contact te kunnen komen met anderen die dezelfde passie hebben. Zo heb ik dus ook veel mensen leren kennen.”

Fouten durven maken

Voor iedereen die het spannend vindt om zijn of haar kunsten aan de wereld te tonen, heeft Waseem een tip. “Mensen zeggen ‘ik kan het niet’, maar het is een kwestie van heel veel oefenen. Het mooie aan kinderen is dat ze het gewoon durven te proberen. Beatboxen is net als een taal leren spreken en volwassenen durven daarin vaak geen fouten te maken. Het voelt heel persoonlijk, net als bijvoorbeeld zingen. Je wil niet voor gek staan. Terwijl ik door fouten te maken vaak weer nieuwe geluiden in mijn stem ontdek. Beatboxen is nu veel groter dan een paar jaar geleden, het is echt aan het groeien. Ga op YouTube op zoek naar voorbeelden en durf te proberen!”

Ondertussen blijft Waseem zijn passie verder verkennen. “Ik wil beatboxen leren combineren met andere instrumenten, dus ik heb een keyboard gekocht. Met Mo wil ik heel graag ooit het Nederlands Kampioenschap winnen.” Het is even stil. “En ik zou eigenlijk heel graag een beatboxschool openen. Die is er namelijk nog niet.”

Grootste dans- en showorkest van Nederland

Lijkt het je ook leuk om jouw kunsten te laten zien? Tof, dat kan! Op maandag 1 juni om 20.00 uur viert
muzikant Thijs Boontjes deze unieke zomer door op te treden samen met het grootste dans- en
showorkest dat Nederland ooit heeft gekend. Om dit live concert te realiseren, roept Thijs iedereen
in Nederland op om mee te doen via Zoom en social media. Zing, dans, beatbox, speel, rap, acteer, teken of schilder mee. Meld je gratis aan voor het orkest via iktoon.nl. Deel jouw optreden met #iktoon
#alleswatikkan #wattoonjij.

iktoon-challenge

Strijd de rest van de maand om Beste Amateurkunstenaar van Nederland te worden. Van line
dancing en straatfotografie tot houtbeeldhouwen en vloggen: alles mag! Iedereen kan meedoen aan
de iktoon-challenge. Upload via iktoon.nl een foto of korte video van je kunsten met als thema ‘Maak
de zomer’ en deel op social media met #iktoon #gelderland #maakdezomer.

Op www.iktoon.nl vind je meer informatie over deelname aan iktoon 2020.Deze bijdrage wordt je aangeboden door iktoon. Meer over iktoon ontdekken?

adv.