Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Viering 75 jaar bevrijding Apeldoorn aangepast: dit gaat er wel en niet door

Door Natalie Polman 22 maart 2020

Op vrijdag 17 april 2020 is het precies 75 jaar geleden dat Apeldoorn bevrijd is. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten gepland, maar door het Coronavirus wordt het programma flink aangepast.

Herdenking ’t Sluisje

De jaarlijkse herdenking bij ’t Sluisje de ontsteking van het bevrijdingsvuur in het Oranjepark en activiteiten in Beekbergen, Loenen, Ugchelen, Lieren en Oosterhuizen gaan niet door op 17 april.

De bevrijdingswandeling van het Apeldoorns Gidsencollectief op 17 april en de fietstocht van de Drie Ranken op 19 april gaan niet door;

De geplande foto-expositie in de Grote Kerk, Liberation Light Event en bustour ‘In de voetsporen van de Canadese bevrijders’ worden verschoven naar een nieuwe datum.

Canadian Walk

De geplande audiotour Canadian Walk en Buitenmuseum is vanaf 17 april wel te bezoeken. Ook zijn er diverse online fietstochten rondom oorlogsmonumenten in Apeldoorn en omgeving vanaf die datum beschikbaar op uitinapeldoorn.nl. De online ‘Wandeling langs oorlogsmonumenten’ is nu al beschikbaar. Deze is 6 kilometer lang en heeft als start- en eindpunt CODA.

De audiotour Canadian Walk is een nieuwe gemarkeerde wandelroute waarbij je met je smartphone de geschiedenis van de Apeldoornse bevrijding door de Canadezen kunt ontdekken. De start van de 2,2 kilometer lange wandeling is bij het monument ‘Man met 2 hoeden’ aan de Loolaan en eindigt in de Paslaan bij het nieuwe kunstwerk ‘De Boom der Vrijheid’. De wandeling wordt gemarkeerd door speciale, gegraveerde tegels met een maple leaf: het symbool op de Canadese vlag.

Henk van Voornveld, Apeldoorn Marketing: ‘Het thema vrijheid is actueler dan ooit. Met inachtneming van de RIVM-maatregelen is dit een mooie en interessante wandelroute voor jong en oud die een goed beeld geeft van Apeldoorn in de periode 1940-1945 en de bevrijding door ‘onze’ Canadezen.’

Buitenmuseum

Het Buitenmuseum is ook vanaf 17 april ‘open’ voor publiek. De binnenstad ontpopt zich tot buitenmuseum waarbij de bevrijding van Apeldoorn in 1945 tot leven wordt gebracht. Er wordt een speciale wandelroute uitgezet voor iedereen, rekening houdende met de bestaande RIVM-regels.

Liberation Light Event

Voor de inwoners van Apeldoorn en wijde omgeving is er nog wel een ‘lichtpuntje’. Want, als de omstandigheden het toelaten, wordt het openingsevenement dat onderdeel uitmaakt van de Canadian Walk en Buitenmuseum verplaatst naar 31 augustus. Een bijzondere datum, omdat 75 jaar geleden in datzelfde weekend de eerste Koninginnedag na de oorlog werd gevierd. Koningin Wilhelmina werd in 1945 op 31 augustus 65 jaar.

Voor de bustour ‘In de voetsporen van de Canadese bevrijders’ wordt een nieuwe datum gezocht. Mensen die al een ticket hebben aangeschaft, kunnen hun geld terugvragen zodra de museumbalie van CODA weer geopend is.

Oproep: een gouden idee voor Bevrijdingsdag vrijdag 17 april

Een gouden idee voor vrijdag 17 april, waardoor 75 jaar bevrijding in Apeldoorn een bijzondere betekenis krijgt: daar wordt nu naar gezocht. Onze Canadese bevrijders en hun tweede en derde generatie een teken geven dat wij deze dag aan hun denken staat centraal. Alle ideeën zijn welkom!

Heeft u een idee? Laat het Apeldoorn Marketing weten door een e-mail te sturen naar [email protected].

paslaan kunstwerk

Oude Kijkshop-pand krijgt ‘boomkunstwerk’ ter ere van 75 jaar bevrijding

Aan de buitenmuur van het oude Kijkshop-pand komt een kunstwerk genaamd 'De Boom der Vrijheid'. De a...

5 x deze dingen kun je nog wél doen dit weekend

Wat te doen dit weekend? Alle cafés en restaurants zijn dicht, naar een bandje kijken in de kroeg ka...
Tussen de Eiken

Coronavirus, je hypotheek en de huizenmarkt in Apeldoorn (+ 3 nieuwe koopwoningen!)

Je zult je huis maar te koop hebben gezet in een tijd waar alles in het teken staat van het coronavi...

Zo bied je coronahulp aan (en vraag je coronahulp) in Apeldoorn

In het hele land bieden mensen elkaar massaal hulp aan. Boodschappen doen, de hond uitlaten of op ki...
Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn

Coronavirus in Apeldoorn: alle ontwikkelingen op een rij

Vanwege de vele vragen over het coronavirus hebben we hier alle ontwikkelingen in Apeldoorn voor je ...

adv.