Peter van het waterschap: ‘Een van onze meest zichtbare projecten is het beekherstel in Apeldoorn’

Aangeboden door Waterschap Vallei en Veluwe 8 maart 2019

Woensdag 20 maart 2019 gaan we naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen. Want dat is belangrijk. Toch?

Peter Duteweert (53), beleidsadviseur planvorming bij Waterschap Vallei en Veluwe, legt uit wat het waterschap nou eigenlijk doet in Apeldoorn. (Spoiler: verrassend veel)

Je kent het waterschap waarschijnlijk vooral van de waterheffingen die jaarlijks op je deurmat vallen. Dat Waterschap Vallei en Veluwe ons rioolwater zuivert is dus bekend. Maar wist je dat het nog veel meer doet in en rond de stad?

Het waterschap zorgt bijvoorbeeld voor veilige dijken en schoon en voldoende water. Dat doet het onder meer door het (grond)waterpeil te beheren en te zorgen voor schoon water in beken en sloten. Boeren werken samen met het waterschap om waterkwaliteit en een vruchtbare bodem te creëren.

Apeldoornse beken

Zonder dat je het doorhebt, kom je het werk van Waterschap Vallei en Veluwe ook in Apeldoorn dagelijks tegen. Peter: “Een van onze meest zichtbare projecten is het beekherstel in Apeldoorn. Denk bijvoorbeeld aan de terugkeer van de Kayersbeek tussen de Laan van Westenk en de Arnhemseweg, de Grift door de binnenstad en straks ook de beek in winkelcentrum Kerschoten.”

Beek aanleg Apeldoorn
Voorbereidingen op de aanleg van de beek rond de Edisonlaan. Foto: Gemeente Apeldoorn

In 2005 is het Waterschap, in samenwerking met de gemeente, begonnen met dit project. In 2030 moet het klaar zijn. “Door het herstel van beken en sprengen in Apeldoorn ontstaat er een ecologisch systeem voor overtollig grond- en regenwater. Het is goed voor de biodiversiteit, speelt in op een veranderend klimaat én het zorgt voor recreatie in de stad.”

Want wie heeft er op warme zomerdagen nooit een ijsje gegeten op de rand van de Grift? En het Amaliapark zou toch niet hetzelfde meer zijn zonder water om in te pootje baden?

Groeiend enthousiasme

Waar veel Apeldoorners eerst nog afwachtend reageerden op de plannen van de gemeente en het waterschap, merken de organisaties dat er steeds meer enthousiasme bij bewoners is ontstaan over het beekherstel.

“We willen helpen de binnenstad nog toegankelijker, gezonder en leefbaarder te maken”

“In eerste instantie kwamen er veel kritische vragen van omwoners,” herinnert Peter zich. “Maar nu omarmen ze ‘hun’ beek en helpen vrijwilligers ons om ze schoon te houden. De Beurtvaartstraat is na de aanleg van de Grift autoluw geworden. Als je er in de zomer langsloopt zie je af en toe bewoners met een stoel in de zon aan het water zitten, op zoek naar de zeldzame beekprik die sinds de aanleg weer terug is gekeerd.” Dit bijzondere visje heeft de Grift in de stad als permanent verblijf gekozen, wat op zijn beurt het IVN weer inspireerde om lespakketten rondom de beek te maken.

“In de gesprekken met bewoners in Zuid over de herinrichting van het Zuiderpark waren het zelfs de omwoners zelf die zeiden ‘al moeten we hem zelf graven, we willen in ieder geval de beek terug in ons park’. Mooier kunnen we het niet krijgen, het is zo leuk als we samen iets in beweging kunnen zetten.”

Waterschapsverkiezingen 2019
Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

Klompenpaden

Het vergroenen en verblauwen van de Apeldoornse binnenstad blijft ook komende jaren vanuit klimaatoogpunt belangrijk. En water speelt daarin een belangrijke rol. “Samen met de gemeente, ondernemers en bewoners willen we helpen de binnenstad nog toegankelijker, gezonder en leefbaarder maken. De plannen voor de Marktstraat zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Maar ook buiten de stad werkt het Waterschap aan een goede relatie tussen mens en natuur. Bijvoorbeeld door een bijdrage aan de aanleg van klompenpaden langs beken rondom Apeldoorn. “Want iedereen wandelt graag langs het water!”

Over de waterschapsverkiezingen

Het is duidelijk dat het waterschap een grote invloed heeft op de identiteit van onze stad. Als jij invloed wil hebben op de koers die het waterschap gaat varen in Apeldoorn, is het dus belangrijk dat je je stem gebruikt.

Het algemeen bestuur van een waterschap kun je eigenlijk vergelijken met een gemeenteraad. Dit bestuur, dat het beleid van het waterschap vaststelt en toezicht houdt, bestaat uit 18 tot 30 leden. Het grootste deel daarvan moet elke vier jaar gekozen worden door inwoners van het waterschapsgebied. En dát is wat wij woensdag 20 maart 2019 gaan doen.

Voor Waterschap Vallei en Veluwe doen tien partijen mee aan de verkiezingen. Klik hier, of op de oranje knop hieronder, om meer te lezen over wat ons waterschap allemaal doet en om te zien welke partijen meedoen aan de verkiezing. Heb je nog geen idee wat je wilt stemmen? Dan kun je met de stemwijzer kijken welke partij het beste bij je past.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Waterschap Vallei en Veluwe. Meer over Waterschap Vallei en Veluwe ontdekken?

Waterschap Vallei en Veluwe dienstverlening

Steenbokstraat 10, Apeldoorn

Bekijk meer:dienstverlening

adv.