Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow! Oude, beschadigde foto’s weer als nieuw

Aangeboden door Foto Hofma 30 oktober 2018

Sommige dingen in het leven zie je nog voor je alsof ze gisteren zijn gebeurd. Maar oude foto’s hebben helaas de neiging om te vervagen, te verkleuren of in de loop van de tijd beschadigd te raken. Helaas niets meer aan te doen toch? Jawel hoor!

Tegenwoordig kan er een hoop dankzij digitale fotobewerking. Een foto kan opgeknapt worden alsof hij gisteren is gemaakt! Hoe gaat dat restaureren nou in z’n werk? Serge Poppelaars van Foto Hofma legt het uit. “Als voorbeeld gebruiken we een foto van onze oude winkel aan de Stationsstraat,” zegt hij. “Hier is het in 1938 allemaal begonnen met Foto Hofma.”

Digitaliseren

Oude foto's herstellen
Serge scant de foto in, inclusief krassen en scheuren. Foto: Foto Hofma

“Eerst moet de foto digitaal worden gemaakt. Door deze in te scannen word de foto gedigitaliseerd, zodat deze op de computer geopend kan worden.”

Beeldbewerkingsprogramma

Oude foto's herstellen
Foto: Foto Hofma

“Een beeldbewerkingsprogramma (zoals bijvoorbeeld Photoshop) is nodig om de foto te gaan herstellen. Zo ziet de foto eruit, geopend in het bewerkingsprogramma.”

Zwart/wit

Oude foto's herstellen
Foto: Foto Hofma

“Eerst maken we de foto zwart/wit. Veel oneffenheden vallen zo al weg en de foto heeft weer de originele zwart/wittint.”

Krassen, vouwen en scheuren

Oude foto's herstellen
Foto: Foto Hofma

“In de rode cirkels zie je dat een deel van de vouwen, scheuren en krassen al zijn weggewerkt. Nu de rest van de foto nog.” Een tijdrovend en secuur klusje voor Serge en zijn team!

Missende onderdelen

Oude foto's herstellen
Foto: Foto Hofma

“In de gele cirkel zie je dat het gedeelte van de foto dat afgescheurd was er digitaal weer bijgetekend is.”

Het resultaat

Oude foto's herstellen
Foto: Foto Hofma

“Uiteindelijk is de gehele foto hersteld! Natuurlijk is de foto naast zwart/wit ook in nostalgisch sepia of, zoals men dat vroeger deed, met witte rand te laten afdrukken,” legt Serge uit.

Heb je zelf thuis ook vergeelde foto’s, dierbare familiefoto’s of beschadigde foto’s liggen die je graag nog lang wilt bewaren? Zoals je ziet is er vaak meer mogelijk dan je denkt, zelfs als er een kras in het gezicht zit, er een hoekje mist of de foto waterschade heeft geleden. Neem je foto’s eens mee naar Foto Hofma voor een persoonlijk advies!

Oude foto's Hofma
Foto: Foto Hofma

Meer over Foto Hofma ontdekken?

Foto Hofma speciaalzaken

Gesloten09:00 - 17:30

Marktplein 38, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.