Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak stoomt erop los

Door Jacky Kroon 6 september 2019

Dit weekend (7 en 8 september) is het feest voor stoomtrein-minnend Nederland. Onze eigen VSM organiseert namelijk het grootste stoomtreinenevenement van Nederland; Terug naar Toen. De VSM hoort echt bij Apeldoorn, vandaar dit verhaal.

De VSM

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) is opgericht in 1975 en bestaat uit een grote groep vrijwilligers. Het geheel is het best te omschrijven als een rijdend stoomtreinmusuem. De VSM rijdt op een oude spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren.

Station Beekbergen

Eigenlijk ligt het station in Lieren. Van 1887 tot 1950 was het een “echt” station. Daarna stopte het personenvervoer op de lijn. Goederentreinen reden nog tot 1984 tussen Dieren en Eerbeek.

Bij het station ligt een draaischijf waarmee de locomotieven gedraaid kunnen worden en zo weer retour kunnen rijden naar Apeldoorn. Er is ook een watertappunt en een kolenopslag voor de bevoorrading van de locomotief.

Bij station Beekbergen is het museumdepot van de VSM te bezoeken. Daar zijn de vrijwilligers elke zaterdag bezig met het onderhoud van het materieel. Er staat veel moois.

Treinritten

De meeste ritten die de VSM rijdt, zijn die tussen Apeldoorn en Eerbeek, met tussenstops in Beekbergen/Lieren, de Immenbergweg (bij Loenen, speciaal voor de vakantiegangers op de diverse parken daar)  en Loenen.  Het is ook mogelijk om alleen tussen Apeldoorn en Beekbergen te treinen. De fiets mag tegen betaling mee in de fietswagon. Op de zondagen wordt er (na reservering) een lunch geserveerd in de restauratiewagon.

Ook een leuk uitje – voor komend jaar – is de Veluwe-IJssel-Boemelrit. Die ritten zijn alleen te rijden in de zomervakantie op de dinsdag, woensdag en donderdag. Er zijn twee routes. De eerste start in Apeldoorn richting Dieren. Dat is een rit van ruim 21 kilometer. In Dieren wandel je een, duidelijk aangegeven, route naar de IJssel om in een salonboot te stappen die naar Zutphen vaart. In Zutphen heb je de tijd aan jezelf en als je weer naar Apeldoorn wilt, neem je op station Zutphen de rood-witte Arrivatrein naar Apeldoorn. De route kan ook in omgekeerde volgorde gedaan worden.

Het stoomseizoen van de VSM loopt van april tot en met oktober. Buiten de zomervakantie om wordt er vooral op de zon- en feestdagen gereden. Er zijn speciale ritten rond Halloween, Sinterklaas en tussen kerst en oud en nieuw.

Terug naar Toen

De reizigerstreinen rijden dit weekend tussen 9.30 en 17.30 uur. De eerste lange goederentrein vertrekt voor de foto- en filmliefhebbers al om 6.50 uur. Op de stations in Beekbergen en Loenen worden door de VSM diverse activiteiten georganiseerd. Ook het depot in Beekbergen is te bezoeken. Daar kun je de in werking zijnde draaischijf, het vullen van de loc’s met water en kolen en oude (vracht)auto’s zien. Ook staan er modelspoorbanen.

In Loenen zijn er diverse stoommachines, speeltreinen voor de kinderen, een modelspoorbaanmarkt, horeca, en stands van andere stoomtreinmaatschappijen.

Een dagkaart kost €19,50 euro voor volwassenen en €14,50 euro voor kinderen. Mensen met een kleine beurs raad ik aan om langs het spoor te gaan staan of zitten. Er komt het hele weekend veel moois voorbij.

Zie ginds komt de stoomtrein…

Al een paar jaar maakt Sinterklaas voor de intocht gebruik van de diensten van de VSM.

Zou het dan dit jaar eindelijk zover komen dat de Sint met “onze” stoomtrein de nationale intocht mag maken? Vol verwachting klopt in ieder geval mijn hart. Ik zou het ontzettend leuk vinden en ga dan zeker langs de route staan om te zwaaien.

Voor meer info over de VSM zoals de rijtijden en prijzen verwijs ik jullie naar de site van de VSM www.stoomtrein.org. Daar kan je ook lezen hoe je de trein kan huren voor een zakelijke bijeenkomst of een (familie)feest.

Aldus opgevleugeld door Kuh WakMeer over Veluwsche Stoomtrein Maatschappij ontdekken?

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij

musea

GeopendHele dag

Rijnstraat 68, Apeldoorn

Bekijk meer:musea

adv.