Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak: alles over een bezoek aan Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Door Jacky Kroon 11 augustus 2019

Als je een bezoek brengt aan Het Nationaal Park de Hoge Veluwe, dan kan je daar een gratis witte fiets lenen voor een fietstocht in het park. Bij de ingangen van het park staan fietsenrekken vol met fietsen. Ook in kindermaten. Die laatste worden overigens ook veel door Japanse vrouwen gebruikt. Best wel leuk om te zien.

Het ontstaan van de witte fiets

Eind jaren zestig kwam Luuk Schimmelpenninck met het idee om gratis fietsen aan mensen te verstrekken. Hij wilde 2000 witte fietsen in Amsterdam plaatsen, helaas is dat plan nooit doorgegaan. Het Nationale Park de Hoge Veluwe pakte het plan op en plaatste in 1975 50 witte fietsen bij de 3 ingangen van het park. Inmiddels zijn er 1700 fietsen en staan ze ook bij Museum Kröller-Müller en Jachtslot Sint Hubertus.

De fietsen zijn sober uitgevoerd. Ze zijn voorzien van terugtrapremmen en hebben geen versnellingen, verlichting, bel of bagagedrager. In plaats daarvan heeft elke fiets een plastic achterzitje voor kinderen. Die zijn voor de rugzakken en andere niet te grote tassen erg handig. Je mag het park ook in met je eigen fiets, dat kost niks extra. De auto mag ook mee (niet gratis). Er zijn aparte fiets- en wandelpaden waar geen auto’s mogen komen.

In het park is zo’n 40 kilometer fietspad. Doorgaans kan je veilig fietsen, maar denk eraan dat er een doorgaande weg door het park gaat waar een buslijn rijdt. En denk er ook aan dat er toeristen zijn die nauwelijks kunnen fietsen. Helaas heeft vrijwel iedereen meer oog voor de mooie omgeving dan voor de andere fietspadgebruikers. Op de fietspaden zijn locatienummers aangegeven en een noodtelefoonnummer. Zo is er altijd hulp beschikbaar bij een ongeval of kapotte fiets. Onderweg kom je trouwens regelmatig een fietspomp tegen. Extra service van het park!

Het Nationale Park de Hoge Veluwe

Het Nationale Park de Hoge Veluwe is 5.400 hectare groot en is in particulier bezit. Met de entreekosten en de parkeerkosten voor de auto wordt het park en Jachtslot Sint Hubertus in stand gehouden. Er leven wilde dieren als reeën, zwijnen, edelherten en moeflons. Ook zijn er veel kleinere dieren- en plantensoorten die op de rode lijst staan (oftewel met uitsterven bedreigd worden). Bijvoorbeeld de ringslang, diverse kikker- en vlindersoorten, draaihalzen (een spechtensoort) en jeneverbesbomen.

Per jaar komen er ongeveer 600.000 bezoekers in het park. Doordeweeks is het er het rustigst. Op de wandelroutes kan het zijn dat je helemaal niemand tegen komt.

Jachtslot Sint Hubertus

Jachtslot Sint Hubertus is in 1914 ontworpen door architect Berlage (1856 – 1934). Hij ontwierp gelijk een parkachtige omgeving rondom het slot. Berlage is ook bekend van de beurs van Berlage in Amsterdam en van het Haags Museum. Bij veel van zijn bouwwerken ontwierp hij ook het bijpassende meubilair, zoals hij ook voor het jachtslot heeft gedaan. Er worden regelmatig (niet gratis) rondleidingen gegeven in het jachtslot.

Het Jachtslot Sint Hubertus is rond 1917 gebouwd in opdracht van de familie Kröller-Müller. Zij waren de eigenaren geworden van landgoed de Hoge Veluwe en wilden er een buitenhuis hebben. In 1935 werd het jachtslot aan de Nederlandse staat geschonken. Het jachtslot wordt sindsdien regelmatig gebruikt als logeeradres voor belangrijke gasten.

Museum Kröller-Müller

Het echtpaar Kröller-Müller was kunstliefhebber en liet een museum bouwen voor zijn uitgebreide verzameling. Dat museum werd in 1938 geopend. In 1961 kwam er nog een 25 hectare grote beeldentuin bij. Tegenwoordig is het museum eigendom van de Nederlandse staat. Daarom staat het los van park de Hoge Veluwe en moet je entree voor het park betalen en voor het museum. In het museum is veel werk van Vincent van Gogh te zien. Toeristen uit de hele wereld komen hiervoor naar het museum. Er komen ongeveer 250.000 bezoekers per jaar. En af en toe een eend zonder toegangskaartje…

 

Museonder

In Het Nationale Park de Hoge Veluwe staat nog een museum, het Museonder. Dat is wel bij de toegangsprijs van het park inbegrepen. Het Museonder is het eerste ondergrondse museum van de wereld en je kan er veel ontdekken over wat er leeft onder de grond. Het is zowel voor kinderen als voor volwassenen een leuk museum. Het is van 09.30 tot 17.30 uur geopend.

Ik kan jullie een bezoek aan dit park van harte aanbevelen!

Aldus gevleugeld door Kuh Wak

Lees ook: 

Ben je nieuw in Apeldoorn? Kuh Wak laat je de binnenstad zien

Vandaag zien jullie foto’s van mij op een plek waar ik me niet echt thuis voel. Er is mij te weinig ...

Kuh Wak bezoekt Park Berg en Bos

adv.