Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Korak helpt mensen herstellen van nare gebeurtenissen: ‘De kracht hier is dat je gekend en erkend wordt’

Aangeboden door Korak 10 augustus 2020

Bij Korak in Apeldoorn kunnen mensen terecht die door welke levensontwrichtende gebeurtenis dan ook hulp kunnen gebruiken bij hun herstel. Door middel van gratis trainingen en bijeenkomsten, geleid door ervaringsdeskundigen, leert de herstelacademie mensen weer stevig in hun schoenen te staan. Tijdens de Beleef Korak Week, van 17 tot en met 22 augustus, kun je zelf ervaren wat Korak voor jou kan doen. Op het programma: muziek, bijzondere gastsprekers, gave workshops en heel veel tips.

Aan de grote keukentafel bij Korak aan het Jean Monnetpark 77 is het een komen en gaan van mensen. Een jonge vrouw schuift aan voor een kop koffie, een man maakt een praatje met een vrijwilliger. De een heeft een heftige scheiding achter de rug. De ander heeft te maken met een burn-out. Missschien staan ze midden in een faillissement, hebben ze iemand verloren of zijn ze herstellende van een alcoholverslaving.

Het lijkt op het eerste oog misschien niet zo, maar alle mensen die bij Korak binnenlopen hebben iets gemeen. Iedereen heeft iets meegemaakt en is vastberaden om sterker te worden en aan zichzelf te werken. “De een komt hier binnen na een gesprek met de huisarts, de ander in gezelschap van zijn begeleider en een derde omdat ze kampt met stress en daar wat aan wil doen,” zegt vrijwilliger Roos van Bree. “Het mooie is dat je geen doorverwijzing nodig hebt om hier binnen te stappen. Er zijn geen wachtlijsten, er wordt geen dossier over je bijgehouden, je hoeft nergens in behandeling te zijn. Je hoeft zelfs niet te vertellen wie je bent of wat je hebt meegemaakt, kom gewoon binnenlopen om een praatje te maken. We bieden al onze trainingen gratis aan.”

Korak Apeldoorn
Schuif aan voor koffie en een gesprek. Foto: indebuurt.nl

Herstellen met hulp

Bij Korak werken geen psychiaters en professionele hulpverleners. Het hele programma wordt gerund door ervaringsdeskundigen die zelf iets hebben meegemaakt, waardoor ze precies weten waar anderen behoefte aan hebben. “Dat is de kracht van Korak,” legt coördinator Willeke Keyman uit. “Er is geen oordeel. De kracht hier is dat je gekend en erkend wordt. We werken met een peersupportsysteem. Daarbij word je gekoppeld aan mensen met een soortgelijke achtergrond. Dat heeft vaak een enorm positieve invloed. Een heel aantal peers wordt nu zelf opgeleid om trainingen te gaan geven.”

De basis bij Korak is dus het werken aan jezelf, door te leren van anderen en te delen met mensen die snappen hoe het voelt. “Dit doen we onder andere door allerlei wekelijkse activiteiten die je gratis bij kunt wonen,” vertelt Roos. “Van een weerbaarheidstraining die je helpt je grenzen aan te geven tot lijfwerklessen om te leren wat jij wel en niet fijn vindt, en van een eurolunch waar je altijd aan kan schuiven tot een vrouwengroep om te praten over huiselijk geweld.”

Ook voor kinderen en jongeren

Korak biedt veel verschillende trainingen, allemaal begeleid door ervaringsdeskundigen en allemaal met het doel om je te leren je grenzen aan te geven en een sterker mens te worden. Voor kinderen en jongeren is er bijvoorbeeld een dj-groep en een speciale lijfwerkgroep. Door de coronamaatregelen is het wekelijkse programma enigszins aangepast, maar bijna alle trainingen zijn inmiddels weer van start gegaan.

Beleef Korak Week

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Korak voor jou kan betekenen? Tijdens de Beleef Korak Week, van maandag 17 tot en met zaterdag 22 augustus, maak je kennis met het grote aanbod trainingen en de activiteiten bij Korak. Op het programma staan muziek, sport, lijfwerk, mindfulnesstrainingen, creatieve workshops en meer. Gastsprekers komen als ervaringsdeskundigen hun eigen inspirerende verhaal delen. Ga aan de slag met je voeding, volg een eerste zelfverdedigingsles en kom naar de thema-avond ‘Herstellen van verlies en onzichtbare rouw’.

Beleef Korak Week programma
Het programma van de Beleef Korak Week.

Iedereen is welkom om één of meerdere activiteiten en lezingen tijdens de Beleef Korak Week te volgen. Ervaar zelf het effect van een mindfulnesstraining, ontdek tijdens de lijfwerk-workshop hoe je je bewust kunt worden van je eigen leefpatronen en leer anderen kennen tijdens de open jam sessie. Of laat je inspireren door de lezing van Ferry Zandvliet. Hij was getuige van de aanslag op concertzaal Bataclan in Parijs in 2015, en vertelt over de worstelingen die hij daarna had om met die gebeurtenis om te gaan.

Vrije inloop

Het volledige programma vind je in het schema hierboven en op www.korak.nl/nieuws/beleef-korak-week. Je vindt Korak aan het Jean Monnetpark 77. Aanmelden voor de activiteiten is niet nodig, de koffie staat klaar! De Beleef Korak Week is volledig coronaproof, er zal een looproute zijn en er is meer dan genoeg ruimte om afstand te houden. Ook na de kennismakingsweek ben je altijd welkom om binnen te lopen en een kijkje te komen nemen.Deze bijdrage wordt je aangeboden door Korak. Meer over Korak ontdekken?

Korak

zorg

Gesloten10:00 - 17:00

Jean Monnetpark 77, Apeldoorn

Bekijk meer:zorg

adv.