Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Is rosé een trendwijn of een blijvertje (en andere essentiële roséweetjes)

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 13 juni 2019

Als wij zeggen ‘terras, zon, borrelplank en een glas wijn’, wat bestel je dan? Een rosé natuurlijk! Register vinoloog Martin van den Brink weet alles over ons favoriete zomerdrankje en deelt zijn kennis graag met wijnliefhebbers. Is rosé in Nederland bijvoorbeeld gewoon hip, of niet meer weg te denken?

Rosé vs. sherry

“Sinds de jaren 70 is rosé in Nederland een populaire drank. In eerste instantie bij studenten die niets moesten hebben van de toen ook heel populaire (medium) sherry.” En als je dan rosé dronk, moest je natuurlijk wel de goede soort hebben. “De Portugese rosé van Mateus was hét merk. Dat kwam vooral door de bolvormige fles, de ‘bocksbeutel’, die na het consumeren gebruikt werd als kaarsenstandaard voor druipkaarsen.”

“Tegenwoordig zie je flessen verpakt in glimmend goud en roze plastic”

Anno nu

Het drinken van rosé is dus zeker geen nieuwe trend. Welke rosé we drinken, daarentegen, is wel erg afhankelijk van de tijd, merkt Martin. “Rosé zien we nu in heel veel verschillende soorten en smaken, uit landen uit Europa maar ook uit de nieuwe wijnwereld, zoals Zuid Afrika en Australië. Maar het populairste roséland in Nederland is toch wel Frankrijk. Met name de Provence is geliefd.” 

De bocksbeutelfles heeft zijn charme sinds 1970 misschien verloren, maar de vormgeving van de fles speelt nog steeds een cruciale rol in de roséwereld. Hoe hipper, hoe beter! “Tegenwoordig zie je flessen met pakkende teksten, wit matglas of verpakt in glimmend goud en roze plastic. Vooral in de hippe beachclubs aan de Côte d’ Azur worden de flessen steeds groter en duurder. Daar zijn, naast de plaatselijke rosés van MIP, AIX, Miraval en Domaine TROPEZ, ook de mousserende en champagne-rosé’s steeds populairder.” Deze trend gaat zeker ook ons land bereiken, voorspelt Martin.

Rosé trendwijn (2)

Licht roze

Hoe we onze rosé anno 2019 het liefst zien en drinken? “Licht roze van kleur, bijna wit met een roze zweem,” zegt Martin. “Wat overigens niets over de smaak zegt.” Deze kleur wordt bereikt door de druiventrossen in hun geheel heel voorzichtig te persen. “Vin presse heet die methode. Of wijnmakers gebruiken de Saignée-manier, het laten bloeden van de druiven. Daarna wordt de rosé op basis van witte wijn-bereiding gemaakt. De druivenrassen bepalen daarbij de smaak. In de Provence zijn dat grenache, cinsaut, mourvedre en tibouren. Druiven die veel smaak afgeven en tonen van kruiden weergeven die in de omgeving – de Garrigue – groeien, zoals rozemarijn, lavendel en tijm.” Ook de rosé waarin de cabernet sauvignon en syrah uit de Aix-en-Provence verwerkt zitten zijn gewild. Verder verwacht Martin dat de trend van wijnen met een laag alcoholpercentage zich voortzet.

“Deze lichte types rosé zijn zo populair, dat andere wijnlanden ze ook zijn gaan maken. Andere streken zijn alleen vaak afhankelijk van andere druivenrassen, die een andere smaak geven aan de wijn. Je kunt dus nooit op de kleur afgaan als het om smaak gaat!”

Rosé proeverijRoséproeverij

Dus, is rosé een trend of een blijvertje? “Absoluut een blijvertje! Rosé is al decennia een geliefde drank, vooral in de zomer. Alleen uit wat voor fles we rosé drinken en welke kleur het heeft is dus afhankelijk van de trends die met name uit Frankrijk komen overwaaien.” 

Wil jij eens verschillende roséwijnen naast elkaar proeven met een uitleg erbij? In de Pink Panther wijnproeverij laat register vinoloog Martin je acht verschillende soorten rosé proeven die qua kwaliteit de rest ontstijgen. Tijdens de proeverij leer je hoe je wijn proeft en waar je op moet letten. Door je eigen proefnotities ontdek je uiteindelijk waar jouw voorkeur ligt. Ga naar de website van Horeca & Wijn Advies NL voor deze en meer wijnproeverijen bij jou thuis of op locatie. 

Lees ook: 

Horeca en Wijn Advies NL

Vinoloog Martin: ‘Steeds meer mensen drinken wijn, maar de meesten hebben geen idee wat ze drinken’

Martin van den Brink (51) is register vinoloog en heeft met zijn bedrijf Horeca & Wijn Advies NL de ...
Wijncursussen 2018

5 feitjes over wijn die je voor je volgende borrel wil weten

Wil je hoge ogen gooien op je volgende verjaardag, borrel of bedrijfsfeestje? Wij vroegen register v...

Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

adv.