Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe het Schrijfcafé Apeldoorners aan het schrijven krijgt

Door Anne Sophie Schotman 25 januari 2018

Dus je bent op zoek naar de Saskia Noort of Tommy Wieringa in je, maar je mist de motivatie, vaardigheden of de stok achter de deur om ook maar één A4-tje vol te krijgen? Maak je geen zorgen, het Schrijfcafé van Ingrid Blijenberg krijgt je wel aan het schrijven. 

Laagdrempelig

Het is vrijdagmiddag, tien voor twee en Ingrid Blijenberg wacht aspirantschrijvers op in het café van Gigant. De schrijfcoach geeft naast haar baan als docent Nederlands in het voortgezet onderwijs sinds 2005 schrijfcursussen bij Markant (nu Gigant).

Sinds enkele maanden organiseert ze een Schrijfcafé in Gigant. Twee vrijdagmiddagen per maand kunnen schrijvers-in-spe op een laagdrempelige manier aan de slag met schrijfopdrachten. Voor iedereen die het leuk vindt om in een café te schrijven en met anderen teksten wil delen.

“Over dit kuipje honing kun je een verhaal schrijven”

Groei en vaardigheden

Ingrid: “Ik schrijf zelf ook graag, maar heb ontdekt hoe stimulerend ik het vind om te coachen. Om mensen in beweging te zetten en te houden, dat daagt mij uit. Bij cursisten zie ik waar mensen in groeien en de vaardigheden die er al zijn. In de uitwerking van een opdracht worden ieders eigen stijl en schrijfontwikkeling zichtbaar.”

Na het introduceren van de schrijfopdracht laat Ingrid alle deelnemers een rustige plek uitzoeken in het café. Met het geroezemoes van andere gasten op de achtergrond buigen de deelnemers zich over hun papier of laptop.

Schrijfcafé Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

Inspiratie in alles

“Schrijven begint met kijken, associëren en spelen met woorden. Bedenk bijvoorbeeld: ‘Hoe doet mijn favoriete schrijver dat dan?’, ‘Waarom is dit eigenlijk mijn lievelingsboek?’, ‘Wat wil ik leren’ en ‘Wat kan ik al’?”

De koffie en thee vloeit rijkelijk terwijl de deelnemers verwoed schrijven, schrappen, op pennen kauwen en nadenkend voor zich uit staren. “Het leuke aan het schrijfcafé is dat je met anderen bent die ook de worsteling van het schrijfproces ervaren. En dat je leert dat inspiratie overal te vinden is,” zegt Ingrid en wijst naar de kop thee voor haar. “Over dat kuipje honing kun je een verhaal schrijven. Schrijfinspiratie is er elke dag, overal om je heen.”

“Je hoeft niet gelijk een meesterwerk te schrijven”

Ergens beginnen

“Ik geef schrijfliefhebbers graag mee dat je moet beginnen en niet wachten op die ene briljante ingeving . Je hoeft niet gelijk een meesterwerk te schrijven. Plezier in het schrijven is het belangrijkste. En dat het leuk is om je tekst te delen. Ook die gesprekken over taal en tekst dragen bij aan je schrijfontwikkeling.”

Waar je zoal over schrijft tijdens de schrijfcafés? “Verschillende onderdelen van de schrijftechniek komen aan de orde, zoals dialoog, perspectief, tijd en ruimte.  Daar verzin ik steeds andere onderwerpen bij. Vandaag heb ik deelnemers gevraagd iets te schrijven geïnspireerd op hun eigen naam. Andere keren kan het gaan over woonplekken die een rol speelden in je leven of schrijf je over een ontmoeting tussen twee mensen naar aanleiding van een contactadvertentie.”

Dat één opdracht op tien verschillende manieren kan worden ingevuld blijkt als de deelnemers na ruim een uur weer uit hun schrijfbubbel komen om samen het resultaat te bespreken. Maar wat in het Schrijfcafé gebeurt, blijft in het Schrijfcafé. Dus wie het resultaat wil horen zal vooral zelf moeten deelnemen.

Datum: 2 keer per maand op vrijdag (zie agenda) | Tijd: 14.00-16.00 uur | Locatie: Gigant Café | Prijs: €15 per keer (incl. koffie en thee)


Meer over Blij met taal ontdekken?

Blij met taal opleidingen

, Apeldoorn

Bekijk meer:opleidingen

Meer over GIGANT ontdekken?

GIGANT entertainment

Geopend09:00 - 22:00

Nieuwstraat 377, Apeldoorn

Bekijk meer:entertainment

adv.