Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaaf! 7 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

Door Natalie Polman 11 september 2019

In Apeldoorn staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit komt. Zaterdag 14 en zondag 15 september word je uitgenodigd dat wel te doen! Tijdens Open Monumentendag gaan er heel veel deuren in Apeldoorn voor je open. Wij hebben zeven gebouwen waar je dat weekend binnen kunt kijken, voor je op een rij gezet.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Julianatoren

julianatoren

Je hebt er vast weleens je kinderfeestje gevierd of komt er nu met jouw kinderen. Kinderpretpark Julianatoren trekt jaarlijks zo’n 450.000 bezoekers! Stralend middelpunt van het park is natuurlijk de Julianatoren zelf.

Op Monumentendag kun je tussen 16.00 en 18.00 uur gratis de toren beklimmen en een bouwplaat van de Julianatoren meenemen. Daarnaast kun je tot 17.00 uur gratis de andere attracties in het park bezoeken! De toegang is gratis op vertoon van het programmaboekje van de Open Monumentendagen – en dat boekje vind je bij het Werkplein Activerium (Deventerstraat 46), bij de CODA-vestigingen, bij verschillende boek- en tijdschriftenwinkels in Apeldoorn en op verschillende locaties in de dorpen.

Zaterdag 14 en zondag 15 september, 16.00 tot 18.00 uur.

julianatoren

Julianatoren: al meer dan honderd jaar vorstelijk plezier

Als Apeldoorner moet je er minstens één keer zijn geweest: ons eigen pretpark Julianatoren, meer dan...

Meer over Julianatoren ontdekken?

Julianatoren pretparken

Geopend10:30 - 17:00

Amersfoortseweg 35, Apeldoorn

Bekijk meer:pretparken

Victorkerk

Victorkerk
Victorkerk, 2013. foto Albert Cnossen, CODA Beeldbank

De Victorkerk – voorheen Sint-Victorparochie – is een gemeentelijk monument. Sinds 2017 – na een verbouwing van anderhalf jaar, met inachtneming van de monumentale en religieuze waarde – is het gebouw weer in gebruik als kerk, nadat het enkele jaren dienstdeed als locatie voor Mam’s Kinderopvang.

Tijdens Open Monumentendag kun je diverse panelen bekijken met aandacht voor historie, oorspronkelijk gebruik en betekenis van specifieke objecten.

Zaterdag 14 september, 11.00 tot 17.00 uur.


Meer over Hersteld Hervormde Gemeente Apeldoorn – Victorkerk ontdekken?

Hersteld Hervormde Gemeente Apeldoorn – Victorkerk kerken

Vandaag gesloten

Jachtlaan 187, Apeldoorn

Bekijk meer:kerken

Minerva Theater

minerva theater
In het Minerva Theater zit tegenwoordig de Menorah-kerk. foto uit 1950, A.C. Stokhuyzen / CODA Beeldbank

De Menorah-kerk aan de Paslaan opende op 12 november 1920 als bioscooptheater. Inmiddels is het gebouw een Rijksmonument.

Gastheren/-vrouwen van Menorah bieden rondleidingen en informatie over hun Evangelische Zendingsgemeente op Open Monumentendag. Daarnaast geeft een bouwhistoricus uitleg over het voormalige theater. Om 14.00 en 15.00 uur geeft Muziekkring De Veluwse Cantorij optredens.

Zaterdag 14 september, 11.00 tot 17.00 uur.

minerva-theater-paslaan-apeldoorn

Vroegah hadden we vier bioscopen in Apeldoorn

Met het slechte weer dit Paasweekend is er kans dat je een filmpje pakt bij Vue of Gigant. Hartstikk...

Meer over Evangelische Zendingsgemeente Menorah ontdekken?

Evangelische Zendingsgemeente Menorah kerken

GeopendHele dag

Paslaan 11, Apeldoorn

Bekijk meer:kerken

Koninklijke Scholengemeenschap

ksg

Op de voorgevel van de KSG aan de Molleruslaan – opgericht op 1 oktober 1877 – staat in gouden letters de volledige naam: ‘Koninklijke Hoogere Burgerschool Prins Hendrik der Nederlanden’. De school kreeg van Koning Willem III, die de oprichting van de school steunde met 10.000 gulden, het predicaat ‘Koninklijk’ en mocht de naam dragen van zijn broer, prins Hendrik der Nederlanden, bijgenaamd ‘de Zeevaarder’. In 1979 is ‘de oude school’ een gemeentelijk monument geworden. In 1990 werd de klok rijksmonument en vanaf dat moment is het geheel mee-beschermd.

Tijdens de Open Monumentendagen is er een kleine fototentoonstelling te zien en is de school en het archief te bezichtigen. Daarnaast is er een boekenverkoop van de Vereniging Oud Apeldoorn (VOA).

Zaterdag 14 en zondag 15 september, 11.00 tot 16.00 uur.


Meer over De Koninklijke Scholengemeenschap ontdekken?

De Koninklijke Scholengemeenschap middelbare scholen

Jonkheer Meester G.W. Molleruslaan 42, Apeldoorn

Bekijk meer:middelbare scholen

Olifantenschuur

Bouwman Apeldoorn
Foto: Fruitbedrijf Bouwman

Van 1786 tot hun ontvoering in 1795 stonden de olifanten Hans en Parkie genaamd in de Olifantenschuur, tegenwoordig gebruikt fruitteler Bouwman het verkoopruimte.

Tijdens de Open Monumentendagen is de Olifantenschuur te bezichtigen en vertelt het Apeldoorns Vertelgenootschap er hun eigen verhaal over de oorspronkelijke twee bewoners. Uiteraard is er ook fruit te koop. Achter de schuur staat een rijtje woningen, daterend uit dezelfde periode als de Olifantenschuur, voor onder andere de valkeniers die nodig waren bij de valkenjacht op reigers. Die valkenjacht speelde zich af op de Valkenberg (bij het latere Boschbad). Het straatje voor deze woningen, tegenwoordig bewoond door gezinnen die binding hebben of hadden met Paleis Het Loo, kan (op gepaste afstand) worden bekeken. De Koninklijke Marechaussee houdt toezicht in de Tuinmanslaan. Zij verlenen Open Monumenten-bezoekers vrije doorgang naar deze historische locatie.

Zaterdag 14 en zondag 15 september, 11.00 tot 17.00 uur.


Meer over Fruitbedrijf Bouwman ontdekken?

Fruitbedrijf Bouwman speciaalzaken

Geopend09:00 - 16:30

Tuinmanslaan 24a, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

Theehuis Park Berg & Bos

Theehuis Berg en Bos
Foto: Stadspark Berg & Bos

Het theehuis in Stadspark Berg & Bos werd in 1950 gebouwd voor het Apeldoorns Bloemfestijn dat in 1952 plaatsvond. Het is opgetrokken uit rondhout, afkomstig uit de omringende bossen. Het bouwwerk raakte in de loop van de jaren in verval. In 2017 heeft de gemeente besloten dit ‘visitekaartje van het park’ te laten restaureren en het theehuis het predicaat gemeentelijk monument te verlenen.

Tijdens de Open Monumentendagen hoor je hier live-muziek (tussen 14.00 en 16.00 uur, zaterdag Guus Essers Band en zondag BigBand Apeldoorn) en kun je genieten van een drankje en een hapje. In het theehuis zijn onder de noemer ‘Berg & Bos presenteert zich’ informatiestands van in het park gevestigde pachters en het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Zaterdag 14 en zondag 15 september, 11.00 tot 17.00 uur.


Meer over Stadspark Berg & Bos ontdekken?

Stadspark Berg & Bos bezienswaardigheden

Geopend07:00 - 21:00

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Voormalig zendstation Radio Kootwijk

Radio Kootwijk
Foto: Gonneke Maas

Het voormalig zendstation van Radio Kootwijk of ‘de Kathedraal’ is een bijzonder en fascinerend gebouw. Tijdens de Open Monumentendagen vertellen gidsen in de zenderzaal over de geschiedenis van Radio Kootwijk en staan bewoners uit het dorp Radio Kootwijk met hun kraampjes in de nissen van het voormalige zendstation. Ook de catering voor de bezoekers zal verzorgd worden door dorpsbewoners. Op het terrein kun je ook een kijkje nemen in het atelier van kunstenaar Joost van Veldhuizen. Met zijn ontwerpen ‘Table Heel Groot’ en ‘Cradle Noach’ verwierf hij internationale bekendheid.

Zaterdag 14 en zondag 15 september, 11.00 tot 16.00 uur, Radioweg 1.

Dit is nog maar een selectie van de te bezoeken monumenten en activiteiten. Op openmonumentendag.nl vind je alle info.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.