Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Etappe-trappen op de Veluwe: fiets mee in de Tour de Papier!

Aangeboden door CODA 15 juli 2019

De Tour de France is in volle gang. Wil je ook etappe-trappen en ondertussen de papierindustrie op de Veluwe ontdekken? Fiets mee in de CODA ‘Tour de Papier’! Aanbevolen: Op vrijdag 19 juli van 10.00 tot 16.00 uur zijn er extra activiteiten op de route met een open huis bij papierfabrieken Smurfit Kappa in Eerbeek en De Middelste Molen in Loenen.

Tour de Papier

Met een route langs molens, sprengen én het nieuwste uit de wereld van de papierkunst, is Tour de Papiereen unieke fietstocht. Geïnspireerd op de geschiedenis van de Veluwse papierindustrie en met een knipoog naar een welbekend Frans fietsfestijn.

De route is ontwikkeld door CODA in samenwerking met Routebureau Veluwe, Gelderse Streken, Toeristisch Platform Apeldoorn en papierfabriek De Middelste Molen. Het idee ontstond vanuit tentoonstelling CODA Paper Art, waarvan momenteel de negende editie te zien is in CODA Museum. De tentoonstelling is een eerbetoon aan de lokale en regionale papierindustrie, die met Tour de Papier op een bijzondere manier in kaart wordt gebracht.

Van stoomtrein tot papiermolen

Twee Tour de Papier-fietsers, Ank Buizer en Angêl Pinxten, omschrijven de tocht als “een mooie route over de randen van de Veluwe met een heel afwisselend landschap. We kwamen de stoomtrein tegen in het bos, reden door het platteland om vervolgens op bezoek te kunnen bij een papierfabriek waar we een demonstratie papierscheppen kregen.” 

Via de Hamermolen, sprengen en CODA, brengt de volgende etappe je bij De Middelste Molen. Onderweg kom je hier al de tijdrit en tussensprint tegen, gevolgd door een heuse ‘bergetappe’ bij Loenen. Geniet van het uitzicht bij De Loenense Waterval en vergeet vooral niet een foto te schieten en de gele trui van de Tour de Papier in de wacht te slepen. Via de Ruitersmolen en Beekbergen heb je vervolgens een papiertocht van 50 km volbracht (of neem de 23/33 km-shortcuts!).

Tour de Papier
Foto: CODA Apeldoorn

19 juli: open huis papierfabrieken

Ben je van plan de Tour de Papier te gaan fietsen? Markeer dan vrijdag 19 juli in je agenda om dit te doen. Op die dag zijn er namelijk twee specials op de route.

Op 19 juli is het open huis bij papierfabrikant Smurfit Kappa in Eerbeek. Combineer een bezoek met het fietsen van (een deel van) de route of trek erop uit om Smurfit Kappa en specifieke pitstops van de Tour de Papier te ontdekken. Smurfit Kappa geeft deze dag rondleidingen op elk hele uur: de eerste start om 11.00 uur, de laatste om 15.00 uur. Vanaf routepunt 88 kun je de afslag nemen naar de fabriek in Eerbeek (Coldenhovenseweg 122).

De Middelste Molen in Loenen is op 19 juli geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Hier krijg je een rondleiding en demonstratie papierscheppen; ontdek het proces van papier maken van vroeger tot nu!

Korting & een gratis ansichtkaart

Op vertoon van een toegangsbewijs van CODA Museum* krijg je korting op de toegangsprijs van De Middelste Molen. Je betaalt dan €3,50 in plaats van €6,-. Op vertoon van deze routekaart ontvang je bovendien bij de balie van CODA per persoon gratis een speciale Paper Art-ansichtkaart!

De gratis routekaarten zijn verkrijgbaar bij de balies van CODA Apeldoorn en diverse recreatiepunten op de Veluwe. Online is de kaart te downloaden via www.coda-apeldoorn.nl/tourdepapier (ook mogelijk in GPX).

* Kinderen t/m 15 jaar, houders van een Museumkaart of CODA-bibliotheekpas krijgen gratis toegang tot CODA Museum.
Coda PaperArt 2019

Meesterwerken uit de papierkunst: dit is CODA Paper Art 2019

Elke twee jaar trekt CODA Museum mensen uit heel het land naar Apeldoorn met de tentoonstelling CODA...

Meer over CODA ontdekken?

CODA bibliotheken

Gesloten10:00 - 17:00

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:bibliotheken

adv.