Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drag bingo en drag olympics: er komt een heerlijke drag party (mét expositie) naar Apeldoorn!

Aangeboden door CODA 6 november 2019

Is het een man? Is het een vrouw? Het is van alles een beetje! Drag queens én kings zijn imposante, extravagante verschijningen die een beetje man, een beetje vrouw of een beetje van allebei zijn. Jij kunt kennismaken met de wereld van drags bij CODA Museum, en meteen even je handtas-werp-skills testen, meedoen aan de Drag Olympics en een make-up stop doen om er helemaal dragtastic bij te lopen op het briljantste feest van het jaar.  

Tentoonstelling

Afgelopen zondag, 3 november 2019, opende de tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour in CODA Museum. Tot en met 1 maart 2020 kun je er meer ontdekken over de wereld van drag queens en kings. Waar staat drag (dressed resembling a girl) eigenlijk voor? Gaat het om gezellig verkleden en jezelf showen of zit er misschien meer achter? Het is in elk geval een eeuwenoud verschijnsel dat aan de hand van beeldende kunst, historische objecten, fotografie, video’s en outfits wordt belicht. De personen achter vijf in Nederland actieve drags – Jennifer Hopelezz, Lady Galore, Mason Tonight, Licka Lolly en ChelseaBoy – vertellen over hun achtergrond, de uiteenlopende redenen om met drag te beginnen en hun ervaringen.

Drag power CODA Museum 2019
Andy Warhol – Ladies and gentlemen (1975) – in bruikleen van het Groninger Museum. Foto: John Stoel

Andy Warhol

Special voor de tentoonstelling Drag Power – Gender, pride & glamour leende het Groninger Museum schilderijen, tekeningen, collages en een serie zeefdrukken van Andy Warhol uit. Die kreeg in 1974 opdracht een grote serie werk te maken over drag queens en transgenders. In New Yorkse nachtclubs vond hij modellen die hij met een Polaroid-camera vastlegde waarna hij aan de slag ging met allerlei bijzondere kunstwerken die jij nu kunt komen bekijken.

Activiteiten

Je kunt tijdens de tentoonstelling zelf de wereld van drag binnenstappen. Er is een filmvertoning over Lady Galore, Miss ZsaZsa komt voorlezen en er zijn rondleidingen en Q&A’s met drag queens. En had je nog geen plannen voor Valentijnsdag? Kom dan naar de museumnacht in CODA waarbij je wordt uitgedaagd zelf te reflecteren op thema’s die door drag queens en kings worden aangesneden. Op 13 december is het Paarse Vrijdag, dan is iedereen – met elkaar –  welkom om gratis het museum te bezoeken. Thema’s als solidariteit en expressie worden op die dag nog een beetje extra onder de aandacht gebracht.

Drag power CODA Museum 2019
Foto: Michiel Schipper, Drag Queen Olympics (2009), Drag king.

Extravagant openingsfeest

Markeer 14 november in je agenda, want het gratis openingsfeest van Drag Power – Gender, pride & glamour wordt een fantastische happening. Op donderdag 14 november gooit CODA de deuren open van 19.30 tot 00.30 uur zodat jij met Miss Patty Pam-Pam, Miss ZsaZsa en vele activiteiten de avond van je leven kunt beleven. Doe mee met handtaswerpen, check je fysieke gesteldheid en lenigheid tijdens de Drag Olympics en doe mee aan de drag-bingo.

Drag power CODA Museum 2019
Jan van Breda, Sander den Baas aka Lady Galore, uit de serie LAK!

Gastcuratoren van de tentoonstelling Paul Derrez en Willem Hoogstede leiden je rond en je kunt bij Joyce Pietrzak een stop maken voor de perfecte make-up. En dan, ben je er klaar voor? De afterparty met DJ Dykes on Decks! Een avond vol hysterische én hilarische taferelen die je absoluut niet mag missen. Nog een reden nodig om te gaan? De toegang tot het feest is gratis!

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden voor de openingsparty van de tentoonstelling kan via de roze button op www.coda-apeldoorn.nl/dragpower. Daar kun je je ook aanmelden voor de busservice van Apeldoorn naar Amsterdam, voor als je daar nog even verder wilt feesten.

Drag Power – Gender, pride & glamour is te zien van 3 november 2019 tot en met 1 maart 2020Tip: ben je lid van CODA Bibliotheek? Dan kun je met je bibliotheekpasje gratis naar de tentoonstelling!


Meer over CODA ontdekken?

CODA bibliotheken

Vandaag gesloten

Vosselmanstraat 299, Apeldoorn

Bekijk meer:bibliotheken

adv.