Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Crematorium Heidehof opent álle deuren voor publiek

Aangeboden door Monuta Apeldoorn 28 oktober 2019

Crematorium Heidehof is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om je vrije zaterdag te besteden. Toch kunnen we je de open dag van 23 november enorm aanraden. Het crematorium is die dag geopend en je komt op plekken waar je normaal niet mag komen. Dus ben jij altijd al nieuwsgierig geweest naar de ovenruimte of vraag jij je af waar al die koppen koffie in vredesnaam worden gezet? Dan is dit je kans!

De opening

Crematorium Heidehof bestaat dit jaar 25 jaar op de huidige – naar onze mening fantastische – plek in de bossen bij Ugchelen. Senior medewerker Els van den Brink vertelt er meer over. “In 1994 bouwde Monuta op de plaats van het kleine, gemeentelijke kapelletje dat bij de gemeentelijke begraafplaats hoorde het crematorium. Dit bleek te voorzien in een grote behoefte, want al snel was het pand te klein. Daarom verbouwden we in 2010 heel grondig en deze zomer opnieuw.”

Foto: Heidehof

Verbouwingen

Negen jaar geleden kwam er een extra schil om het gebouw en werden de audiovisuele installaties aangepast. Maar deze zomer was met name dat laatste alweer toe aan een update. “We werken allang niet meer met cassettebandjes. Muziek krijgen we nu digitaal en er is veel meer ruimte voor beeld. We hebben een projectiewand van tien meter breed waar we ruim vijfhonderd thema’s op kunnen projecteren. Hield iemand van boswandelingen? Dan laten we een bos zien. Was iemand gek op zonnebloemen? Dan zetten we de kist voor een zee van zonnebloemen bij binnenkomst. Echt een heel bijzonder moment voor de gasten.”

Herkenning en ontzorgen

“Wij gaan hier voor herkenning. Mensen moeten kunnen zeggen: ‘Ja, hier herken ik pa in.’ Of: ‘Dit was echt precies zoals mijn zus was.’ Wij denken mee om die herkenning tot stand te brengen op de dag van de uitvaart en we ontzorgen de nabestaanden. Dat betekent dat we hen soms vóór de uitvaart al een keertje ontvangen, dan kunnen we vragen beantwoorden en zorgen wegnemen. Het geeft rust om te weten dat er bloemvazen zijn of dat er een rolstoel voor oma klaarstaat.”

Catering voor duizenden gasten

De catering bij Heidehof is een verhaal apart. “Alles is wel zo’n beetje mogelijk. We hebben weleens patat staan bakken, een bourgondisch buffet opgetuigd, tapashapjes gemaakt, of bier met bitterballen geserveerd. Kan allemaal, onze keuken doet niet onder voor die in een goed restaurant.” Dat moet ook wel, want met 1250 crematies per jaar en daarbij nog alle begrafenissen, komen er jaarlijks duizenden mensen op Heidehof.

Grote aula of intiem Paviljoen

“We kunnen 350 mensen in de grote aula kwijt en in het Paviljoen kunnen vijftig gasten terecht. Daar is ruimte voor een intiemer, informeler afscheid. Je kunt er gewoon met z’n tweetjes een appelgebakje eten naast de kist van mama terwijl haar favoriete muziek speelt en het gefluit van de vogeltjes door de open deuren naar binnen komt”, vertelt Els. “De picknickbanken buiten en de intimiteit binnen zorgen voor een afscheid in huiselijke sfeer.”

Open dag!

Op de open dag op zaterdag 23 november zijn alle deuren voor bezoekers geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Je mag alles in het crematorium en op de begraafplaats zien en medewerkers zijn aanwezig om vragen te beantwoorden. Hoe lang duurt het crematieproces? Hoe warm wordt die oven eigenlijk? En wat gebeurt er met kunstheupen of gouden tanden? Daarnaast staan er allerlei mensen die rondom overlijden belangrijk zijn: uitvaartverzorgers, een bloembinderij en een glasblazerij bijvoorbeeld. Ook De Verspillingsfabriek, die ‘misvormde’ groentes levert voor de groentesoep van Heidehof staat er met een kraam. En de Zorgbakkerij, waar mensen met een auditieve beperking de lekkerste koekjes, cakes en taarten maken, laat je ook proeven van allerlei lekkers.

Verdriet met een glimlach

“Al deze mensen en bedrijven zijn belangrijk voor ons. Alles is bij ons bespreekbaar bij een crematie en dat kan alleen maar doordat we zulke goede samenwerkingspartners om ons heen hebben. En natuurlijk gaan we zelf ook voor de persoonlijke benadering en unieke sfeerbeleving. Ik vind het grootste compliment dat ik kan krijgen de constatering dat mensen intens verdrietig, maar toch met een glimlach bij ons zijn geweest”, zegt Els. “Een goed afscheid waar je met een goed gevoel op terugkijkt, is van wezenlijk belang voor een goede rouwverwerking.”


Meer over Crematorium Heidehof ontdekken?

Crematorium Heidehof uitvaartcentra

Engelanderholt 95, Ugchelen

Bekijk meer:uitvaartcentra

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Monuta Apeldoorn. Meer over Monuta Apeldoorn ontdekken?

Monuta Apeldoorn uitvaartcentra

GeopendHele dag

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.