Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Frisse neus halen? Deze Apeldoorners helpen meteen wat padden oversteken

Door Anne Sophie Schotman 18 maart 2020

Ons leven staat momenteel een beetje stil, maar de natuur gaat gewoon door. Met deze aangename temperaturen steken steeds meer padden en kikkers hun slaperige kop boven de grond en beginnen ze aan een riskante tocht naar de vijver. Wij liepen een rondje mee met Apeldoorners Monica, Linda en Chris, die – op gepaste afstand! – de beestjes een handje richting het water helpen.

Jaarlijkse paddentrek

“Als we toch buiten een luchtje gaan scheppen, kunnen we net zo goed iets nuttigs doen met onze tijd,” klinkt het enthousiast van buurman Chris, die net als wij nog nooit eerder op ‘paddenjacht’ is geweest. Het is 20.00 uur en misschien een beetje een vreemd gezicht. Vier personen met gele hesjes, emmers en handschoentjes, die in de wijk Zevenhuizen met zaklampen de straten afspeuren.

Padden en kikkers houden een winterslaap in de grond, worden in het voorjaar weer wakker en lopen dan linea recta naar de vijver waar ze ooit geboren zijn om zelf te paren. “Hiervoor moeten ze soms drukke wegen oversteken, waarvan het warme asfalt vaak ook nog een prettige plek is om even pauzeren na een lange, koele winterslaap,” legt ervaren vrijwilliger Monica uit.

Paddentrek Apeldoorn
Je bent gewaarschuwd. Foto: indebuurt.nl

Paddenoverzetters

De paddentrek kost jaarlijks veel padden en kikkers het leven, maar gelukkig is daar de paddenwacht. Elk voorjaar gaan er vanuit Dierenbescherming Overgelder heel wat bevlogen paddenoverzetters op pad in met name De Maten en Zevenhuizen (Apeldoornse wijken met veel vijvers) om de beestjes over de weg, op de stoep en in het gras te helpen.

Paddentrek Apeldoorn
Foto: indebuurt.nl

De paddenwacht in Apeldoorn ligt door corona behoorlijk op zijn gat, vrijwilligers zijn verkouden, op leeftijd of blijven voor de zekerheid thuis. “Maar zolang we in Nederland nog naar buiten mogen ga ik op eigen initiatief gewoon door,” zegt Monica.

Op pad

Als we alle vier voorzien zijn van veiligheidshesjes, een goede zaklamp en wegwerphandschoenen (want padden dragen geen corona, maar soms wel herpes, en dat willen we ook niet) beginnen we de vijvers rond de Aristotelesstraat af te struinen.

Verderop vangt ons licht een paddenpaar op het wegdek in een wel heel intiem standje. “Een paddentandem,” weet iemand te vertellen, want mannetjespadden nemen wel vaker een lift naar het water op de rug van een vrouwtjespad. Zonder de twee al te veel te storen verplaatst Linda ze in een emmer naar de overkant. Twee levens gered!

Paddentrek Apeldoorn
Mooie vangst! Foto: indebuurt.nl

Putten en stoepranden

De weg oversteken is niet het enige probleem voor de amfibieën. De stoeprand is vaak te hoog om weer op te komen en veel padden eindigen in een put. In Zevenhuizen zijn daarom in veel putten trappetjes van gaas gemaakt, waar padden en kikkers vaak zelf weer uit kunnen klimmen.

En kijk, daar hebben we ons volgende slachtoffer. Een kikker dit keer, te herkennen aan zijn lange achterpoten en zijn poging weg te springen (padden lopen). Verderop een praatje met een nieuwsgierige voorbijganger. Een bemoedigende groet van een passerende fietser. “Ik heb er één!” Nee, toch een blaadje. Het is goed zoeken, maar na een prettige wandeling, leuke gesprekken en heel wat speurwerk hebben we twee padden en twee kikkers kunnen helpen. “De score verschilt enorm per avond,” vertelt Monica. “Soms lopen ze je voor de voeten, soms vind je niks. Maar we zijn er even uit geweest en hebben iets goeds gedaan!” De komende weken blijven verschillende vrijwilligers zolang het kan een rondje lopen.

adv.