Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak ziet ze vliegen

Door Jacky Kroon 21 juli 2019

Vlakbij Apeldoorn ligt Teuge (gemeente Voorst). Er wonen ongeveer 800 mensen. In Teuge staan veel boerenbedrijven. Er is een school en er zijn diverse verenigingen die leuke dingen organiseren voor iedereen. Teuge is vooral bekend vanwege het vliegveld. Dat heet voluit Teuge International Airport.

Vliegveld Teuge

Het vliegveld in Teuge is in 1935 geopend en het is eigendom van de gemeente Apeldoorn, Zutphen, Voorst en Deventer. Vliegveld Teuge wordt vooral gebruikt voor de burgerluchtvaart, oftewel het vervoer van particulieren – vooral zakelijke vluchten en rondvluchten met toeristen – en vracht.

Er wordt ook met reclamevlaggen gevlogen er er is een pilotenopleiding op het vliegveld. De vliegtuigen die daarvoor gebruikt worden, mogen niet zwaarder zijn dan 6.000 kilo. ’s Nachts is er geen vliegverkeer mogelijk naar en vanaf Teuge. Het vliegveld heeft één asfaltbaan in gebruik voor het opstijgen en landen van de vliegtuigen. Die baan is bijna 1.200 meter lang en 27 meter breed. Er is ook een baan voor zweefvliegers. Die is 700 meter lang. Momenteel worden er zo’n 80.000 vliegbewegingen per jaar gemaakt. Er is ruimte voor het dubbele aantal.

foto's Jacky Kroon

 

Rondvluchten

Dat is ontzettend leuk om te doen, echt een aanrader. Helaas is het niet voor iedereen betaalbaar. Kijk hier voor alle informatie.

Parachutespringen

Op het vliegveld is Skydive Teuge gevestigd, hét nationale paracentrum van Nederland. Best iets om trots op te zijn. Er is veel mogelijk bij dit centrum. Denk aan solo sprongen en tandemsprongen. Ook zijn er diverse opleidingen. Veel militairen halen hun parawing op Vliegveld Teuge. Zie skydiveteuge.com voor alle informatie over de Skydive-vereniging. Toen ik bij het vliegveld was, werd er net gesprongen. Gelukkig is iedereen weer veilig geland.

Zweefvliegen

De zweefvlieger kan terecht bij Zweefvliegclub Teuge. Daar wordt in het weekend en op de dinsdag gevlogen. Je kan op zweven.nl alles lezen over deze club en wat de kosten voor een lidmaatschap zijn. De vereniging heeft acht eigen zweefvliegtuigen. Het zweefvliegseizoen loopt van 1 maart tot eind oktober.

Vliegtuighotel

Op Vliegveld Teuge kun je ook overnachten, in het vliegtuighotel. Dit vliegtuig is veertig meter lang en is ingericht als hotelkamer. Van oorsprong is het vliegtuig (een Iljoesjin II-18) gebruikt als dienstvliegtuig voor Honecker, de laatste leider van de vroegere DDR (Oost-Duitsland). Er konden toen ruim honderd passagiers in. Jan des Bouvrie heeft het vliegtuig zijn huidige inrichting gegeven. Nu is het een tweepersoonsvliegtuig.

Zie vliegtuighotel.nl voor alle praktische informatie over een verblijf. Je kan daar ook de binnenkant van het vliegtuig bekijken.

Koninklijke gasten

Op 2 augustus 1945 landden prinses Juliana en de kinderen Beatrix, Irene en Margriet op Teuge. Ze kwamen met twee vliegtuigen uit Canada terug waar ze verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werden opgehaald door prins Bernhard. Een monument op vliegveld Teuge herinnert aan deze gebeurtenis.

Vliegtuigjes kijken

Het vliegveld zelf is een leuke toeristische attractie. Vooral in het weekend is er veel te zien.  Teuge is prima te bereiken met de fiets.

Tip: maak een mooie route met behulp van de fietsknooppunten. Op het vliegveld is horeca aanwezig. Een kleine noot van mij: let tijdens het fietsen of autorijden wel op de andere weggebruikers. Vrijwel iedereen is namelijk naar de vliegtuigen aan het kijken en de weg rondom het vliegveld is smal en vol met bochten.

Aldus gevleugeld door Kuh Wak

Lees ook:

kuh wak

Kuh Wak gaat aapjes kijken in de Apenheul

Als Apeldoorner moet je toch echt een keer (en het liefst vaker) in de Apenheul zijn geweest. Ik ben...

Kuh Wak zwemt in Bussloo

Afgelopen week was ik lekker wezen zwemmen in recreatieplas Bussloo. Bussloo ligt tussen Apeldoorn, ...
kuh wak

Kuh Wak bezoekt de beelden in de paleistuin van Het Loo

Ik kom regelmatig in de paleistuin van Paleis Het Loo. Het is er goed toeven en de bloemen en beelde...

adv.