Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kuh Wak gaat aapjes kijken in de Apenheul

Door Jacky Kroon 12 juli 2019

Als Apeldoorner moet je toch echt een keer (en het liefst vaker) in de Apenheul zijn geweest. Ik ben op onderzoek uitgegaan waarom dat zo is en waarom we trots moeten zijn dat wij Apenheul binnen onze gemeentegrenzen hebben.

Wat is Apenheul?

Apenheul is een dierentuin waar ruim driehonderd apen van zo’n 35 verschillende soorten wonen. De meeste apen hebben veel leefruimte. Sommige soorten lopen zelfs los tussen de bezoekers. Andere soorten, zoals de gorilla’s, orang-oetans en bonobo’s leven op grote, door grachten omgeven, eilanden. Door de ruime verblijven en de natuurlijke groepen waarin de dieren gehouden worden, kunnen de dieren veel van hun natuurlijke gedrag laten zien. Mits je het wilt zien uiteraard.

foto's Jacky Kroon

[email protected]

Bij Apenheul staat ook De [email protected], een ruimte voor allerlei (zakelijke) bijeenkomsten. In het park zelf zijn ook mogelijkheden voor congressen en teambuildingsuitjes.

Het ontstaan van Apenheul

In park Berg en Bos – daar ga ik jullie later meer over vertellen – stond een grote bloemenhal met 1.5 hectare grond erbij (dat is ongeveer 15.000 m2). Wim Mager (overleden in 2008) huurde dat gebied voor 1 gulden en bouwde er de voorloper van het huidige Apenheul. Qua apen begon het met slingerapen, wolapen en andere kleine soorten. Vanaf het begin liepen een deel van de ze apen los tussen het publiek.

In 1974 kwamen er gorilla’s bij in Apenheul. En in 1979 werd de 1e gorillababy geboren. Er zouden er nog veel volgen, waarvan er één in het oude Lukasziekenhuis is geboren. Moeder Mandji had in december 1982 de hulp van een gynaecoloog nodig om haar zoon ter wereld te brengen. Inmiddels is Lukas groepsleider in een dierentuin in Tel Aviv. Later (rond 1991) moest een andere gorilla naar het ziekenhuis voor een orthopedische operatie en aansluitend kwam er zwart gips om de voorpoot. Toen kon dat nog zonder dat de inspectie voor de gezondheidszorg van slag zou raken. De gorillagroep kende bekende leiders als Jambo, Bongo en sinds dit jaar is Bao Bao de zilverrug van de groep.

In de beginjaren kwam het nog wel eens voor dat er een aap ontsnapte uit de Apenheul. Dat is nu (vrijwel?) onmogelijk door een hoog hek en veel waterpartijen in het park. De enige die nu nog uit Apenheul weg kan is de ara. Vroeger waren er drie, maar door aanrijdingen met het verkeer is er nu nog maar één ara over. De ara’s vlogen vroeger over een groot deel van Apeldoorn tot aan het bos achter Paleis het Loo aan toe.

Hoe het verder ging met Apenheul

In de jaren 80 van de vorige eeuw woedde er een brand in Apenheul, 46 apen vonden toen de dood. Gelukkig werd het park herbouwd en er kwamen mooiere en betere verblijven. Er werden ook meer publieksruimten gebouwd.

In 1986 wordt Apenheul een stichting. Ze gaan zich meer richten op natuureducatie en natuurbehoud. Beide zaken zijn ook nu nog heel belangrijk voor Apenheul. Dat is te zien door het hele park heen.

Orang-oetans (die roodbruine mensapen met de lange haren) kwamen pas in 1999 in het park. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken. Wie kent Sandy nou niet? Ze sloopte menig verblijf en heeft meerdere kinderen gekregen én een pleegkind gevoed. Begin dit jaar overleed er helaas een net geboren jong van haar. Karl was ook een beroemdheid. Hij is 52 jaar geworden. Orang-oetan Fientje overleed helaas tijdens de voorbereidingen voor haar oogoperatie. Zij had staar.

Wisten jullie dit?

In 2016 was Apenheul het Leukste Uitje van Nederland. Geheel terecht want Apenheul is gewoon een leuk dagje uit. Er is genoeg te zien en er zijn speeltuinen (mooie oude draaimolen aan het einde van de route) voor de kinderen, goede horeca en ook als je geen aap zou zien, is het park gewoon mooi qua natuur. De loslopende doodshoofdaapjes zijn uiteraard ook erg leuk. Er valt ook veel te lachen om de kleintjes in de Apenheul.

Er komen meer dan 500.000 bezoekers per jaar.

Inmiddels is het park 12 hectare groot.

Wist je dat er ook andere dieren in Apenheul wonen? Zoals heel veel eenden, gifkikkers, insecten, kaalkop-ibissen, twee ara’s en andere vogels. Bij de horecaplekken lopen veel eenden, voer ze alsjeblieft GEEN brood. Daar gaan ze juist dood van en kan niet de bedoeling zijn van het voeren.

Aldus gevleugeld door Kuh Wak


Meer over Apenheul ontdekken?

Apenheul dierenopvang

Gesloten09:00 - 18:00

J.C. Wilslaan 21, Apeldoorn

Bekijk meer:dierenopvang

Lees ook:

Kuh Wak zwemt in Bussloo

Afgelopen week was ik lekker wezen zwemmen in recreatieplas Bussloo. Bussloo ligt tussen Apeldoorn, ...
Doodshoofdaapjes Apenheul

Ingrid is dierverzorger bij Apenheul: ‘Ik ken alle zeventig doodshoofdaapjes’

Onze Apeldoorner van de week Ingrid Schouw (35), dierverzorger bij Apenheul met een specialisatie in...
jorien beekman

De favorieten van Jorien: ‘Soms ga ik naar de Apenheul om alleen even te lunchen’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de allerbeste ple...
Apenheul

Zó zag de Apenheul er 43 jaar geleden uit [video]

Menig Apeldoorner is ermee opgegroeid: aapjes kijken in de Apenheul. Uit alle hoeken van het land tr...

Meer over

Column Dieren

adv.