Werken bij Atlant: ‘Het stoffige beeld van werken in een verpleeghuis klopt niet’

Aangeboden door Atlant 30 januari 2018

Heb je een verzorgende of verpleegkundige achtergrond? Dan is solliciteren bij Atlant een goed idee. EVV-er Marije Verhoef (39) en bestuurder Thijs Houtappels (54) leggen uit waarom.

Intern opgeleid

Marije zelf is EVV-er, eerst verantwoordelijk verzorgende, bij Atlant. Vanuit een stage voor haar studie MDGO-VZ komt ze op haar zestiende als verzorgende op de afdeling dementie van Atlant (toen nog verpleeghuis Hullenoord) terecht. “Toen ik begon deelden cliënten nog een kamer. Het is leuk om alle ontwikkelingen binnen Atlant door de jaren heen mee te maken.”

“Ik ben na mijn stage eigenlijk nooit meer weggegaan bij Atlant. Ik ben gestopt met HBO-V, want ik ben veel meer een praktijkdier. Toen heb ik binnen Atlant de opleiding tot verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG) gedaan. Het fijne is dat je hem hier kunt volgen als jij eraan toe bent.”

Atlant
Foto: Atlant

Specialismen

“Atlant is gespecialiseerd in verschillende specifieke doelgroepen,’ legt bestuurder Thijs uit, “zoals mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington, chronisch psychiatrische verpleeghuiszorg en dementie. Dat maakt het voor veel mensen interessant om hier te werken. De gemiddelde leeftijd van onze cliënten ligt ook veel lager.”

“Het stoffige beeld van werken in een verpleeghuis,” voegt Marije toe, “klopt allang niet meer. Atlant is een Topcare-instelling, medewerkers lopen met bepaalde dingen juist voorop.”

“De hele afdeling werkt mee aan onderzoeken”

Topcare-predicaat

Wat het betekent om een Topcare-instelling te zijn? Dat Atlant voldoet aan Topcare-criteria op het gebied van onderzoek, samenwerking en kennisdeling met betrekking tot complexe aandoeningen, in dit geval op het gebied van Korsakov en de ziekte van Huntington. “We doen onderzoek naar de ziekte, geven onze kennis door en koppelen scholing voor onze medewerkers aan de bevindingen.” legt Thijs uit.

Marije: “De hele afdeling werkt mee aan die onderzoeken. Zo hebben we bijvoorbeeld onderzocht of het voor cliënten met Korsakov belangrijk is dat medewerkers een naamplaatje dragen. En wat seksualiteit en intimiteit betekent voor mensen met de ziekte van Huntington. Voor medewerkers met interesse zijn er veel mogelijkheden om betrokken te raken.”

Overal mogelijkheden

“Mensen onderschatten soms hoe hard je binnen de zorg kunt groeien,” zegt Marije. “Atlant heeft een ontzettend breed aanbod. Door de specialismen in onze doelgroepen, maar ook door de interne opleidingsmogelijkheden. Het voordeel daarvan is dat je op een laagdrempelige manier aan kunt geven of je op je plek bent of naar een andere afdeling wilt.”

Ondertussen blijft de vraag naar Atlant groeien. Thijs: “We zijn aan het investeren in meer huisvesting. Ook dit gebeurt van onderaf. De wensen en ervaringen van bewoners en medewerkers spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van onze nieuwbouwprojecten.”

Atlant Apeldoorn
Foto: Atlant

Persoonsgerichte zorg

Niet onbelangrijk is de rol die bewoners zelf spelen in de dagelijkse werkzaamheden van Atlants medewerkers. “We maken onze zorg zo persoonsgericht mogelijk en proberen altijd te luisteren naar de wensen van onze cliënten,” weet Marije uit ervaring.

“Zo zijn er bewoners die liever twee keer per week in bad gaan dan elke dag te douchen. En staan bewoners en hun familie steeds vaker zelfstandig te koken. Voor iemand die zo graag nog een keer wilde kamperen maar dit door zijn aandoening niet makkelijk kon, hebben we een tent op het terrein van Atlant opgezet. Als er een wens is kijken we of we die kunnen inwilligen.”

“Belangrijk is dat je je grenzen goed kunt aangeven”

Toekomstige medewerkers

Wanneer je het beste bij Atlant past? “Je leeftijd is niet eens echt belangrijk,” aldus Marije. “Belangrijker is dat je enthousiast bent, dat je je grenzen goed kunt aangeven en dat je leergierig bent.” Thijs: “En dat je een teamplayer bent. Ingewikkelde dilemma’s leg je altijd voor bij collega’s om samen tot een goede oplossing te komen.”

“Atlant bruist. We krijgen steeds meer kansen om mensen, ondanks alle verdriet en beperkingen, toch zinvolle dagen te bezorgen. Daar doet iedereen het voor.”

Atlant heeft momenteel 1200 medewerkers in dienst en is regelmatig op zoek naar nieuw talent. Meer weten over Atlant? Kijk op www.atlant.nl. Atlant heeft nu vacatures voor verzorgenden IG en verpleegkundigen. Bekijk deze vacatures op: https://www.atlant.nl/werkenbij/

Meet & Greet 14 februari

Heb je als verzorgende of verpleegkundige hart voor de zorg en wil je kennismaken met Atlant? Kom dan naar de Meet & Greet op woensdag 14 februari 2018 vanaf 18.00 uur, Locatie Heemhof (Beatrijsgaarde 5, 7329 BK Apeldoorn). De medewerkers van Atlant staan – met een hapje en een drankje – klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Je kun je hiervoor opgeven tot uiterlijk maandag 12 februari 2018 via: [email protected] Je bent van harte welkom!

Atlant zorg

nu gesloten09:00 - 18:00

Kuiltjesweg 1, Beekbergen

Bekijk meer:zorg