Willem van Tempelman Exclusive: ‘Vroeger droegen mannen allemaal een pak’

Aangeboden door Tempelman Exclusive 26 oktober 2018

Tempelman Exclusive staat in Apeldoorn bekend als de plek waar Willem Timmer (49), Martijn Welvering (30), Robert Blekman (18) en stagiair Rick Buijs (18) elke man in oogstrelend exclusieve kleding steken. Wij spraken Willem en Martijn over herenmode, kostuums en mannelijk comfort.

Als Willem in 1991 als 22-jarige jongeman bij Tempelman komt werken, zit de herenmodezaak nog op het Leienplein, op de plek waar nu De Buren zit. “Tempelman was een hele klassieke winkel. Kostuums en colberts, er was weinig vrijetijdskleding. De winkel richtte zich vooral op de zakenman.”

In 2010 neemt Willem de zaak, die inmiddels naar de Korenstraat is verhuisd, over en is het tijd voor een frisse wind door de collectie. “We zijn echt gaan verjongen door jongere collecties te benaderen,” vertelt Willem. “Armani benaderde ons toen ook als partner.” Martijn: “We verkopen nu kleding aan mannen van 16 tot 80 jaar. Mannen die een mooi pak willen, maar ook jonge jongens die exclusieve kleding zoeken.”

View this post on Instagram

[email protected] WAS A SUCCES! THANKS EVERYONE!

A post shared by Tempelman Exclusive (@tempelmanexclusive) on

Samenwerking

Martijn kwam in 2007 als student detailhandel stage lopen bij Tempelman. “Ik wilde altijd al in het hoge segment herenmode werken.” Jaren later, met Willem aan het roer, veranderde ook Martijns rol in het bedrijf. “Sindsdien doen we veel samen,” zegt Martijn. “Ik vind de winkelinrichting en het etaleren erg leuk. En omdat ik dat ben gaan doen, kreeg de winkel automatisch een andere uitstraling. Ik blijf door televisie, social media, klanten, vrienden en bladen altijd op de hoogte van de laatste trends.”

“Toen was ik ineens de oude man in de winkel,” merkt Willem droogjes op. “En Martijn het jonge gezicht. Hij is er bijna altijd, dus hij trekt jonge mensen naar binnen. Door ons leeftijdsverschil ontmoeten en spreken we andere mensen. Dat is goed, daardoor weten we van alle doelgroepen waar ze naar op zoek zijn.”

“Chino’s en jeans zijn zo ingeburgerd”

De charme van het kostuum

Want waar zijn mannen precies naar op zoek? Willem: “Vroeger droegen mannen allemaal een pak. Ikzelf en Martijn ook. Dat is veranderd. Maar we verkopen nog steeds mooie stropdassen, mooie pakken, overhemden. Eigenlijk is Tempelman Exclusive nog een van de weinige speciaalzaken in Apeldoorn die mannen echt goed kan bedienen met merkkleding. Jacob Cohën, Versace, Armani, we hebben hier alle merken onder één dak.”

“Maar,” voegt hij eraan toe, “je kunt niet alleen maar aan de klassieke collectie blijven vasthouden. Je moet met de tijd mee. De tijden zijn veranderd, mannen willen meer comfort.”

Mix van klanten

“Door de casual collectie die we ook verkopen hebben we nu een leuke mix van klanten,” vertelt Martijn. Willem: “Als een klant terugkomt heb je het goed gedaan. Dan weet je, het is goed bevallen. Het leukste vind ik de totaalklanten, die voor het complete plaatje komen. Een paar broeken, een mooie jas erbij, een goede trui en een overhemd. Die mannen komen vaak twee keer per jaar langs om hun garderobe aan te vullen. Dat zijn leuke dingen.”

Mocht je overigens op de social media van Tempelman kijken en denken, wat een bekend gezicht zie ik steeds langskomen. Dat klopt, dat is Rick, de stagiair. “Onze Rick heeft de goede lengte en een goede kop om kleding te showen,” lacht Willem. “We hebben hem dus behalve als stagiair ook meteen als Instagrammodel aan het werk gezet.”

Tempelman Exclusive kledingwinkels

Nu gesloten10:00 - 17:30

Korenstraat 132, Apeldoorn

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.