Vinoloog Martin: ‘Steeds meer mensen drinken wijn, maar de meesten hebben geen idee wat ze drinken’

Aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL 4 januari 2019

Martin van den Brink (51) is register vinoloog en heeft met zijn bedrijf Horeca & Wijn Advies NL de wijnkennis van heel wat Apeldoorners al bijgespijkerd. 

Zelf raakte Martin verknocht aan wijn tijdens zijn lange horecacarrière. Gedurende zijn tijd bij tweesterrenrestaurant De Echoput, de Keizerskroon, en sterrenzaken in Zuid-Limburg, Amstelveen en Den Haag kwam Martin continu in aanraking met wijn.

“Het zag er altijd zo mooi uit hoe mijn collega’s omgingen met wijn, roken aan een glas. Ik wilde ook sommelier worden,” vertelt Martin. “Toen ging ik me erin verdiepen. En dan kom je er pas achter hoe weinig je eigenlijk weet. Hoe meer ik leerde – over de topografie van wijnen, over druivenrassen, het productieproces, de verschillen per streek – hoe meer gefascineerd ik raakte.”

Register vinoloog

Inmiddels is Martin zelf register vinoloog en richtte hij in 2010 zijn bedrijf Horeca & Wijn Advies NL op. Als vinoloog geeft hij in Apeldoorn als enige erkende SDEN wijncursussen op alle niveau’s aan zowel bedrijven als particulieren.

Drink je graag wijn en wil je meer leren over het herkennen van wijnen, dan kun je bij Horeca & Wijn Advies NL een wijnvignet halen. Wil je de diepte in en je voorbereiden op de vinologenopleiding door je wijnbrevet te halen, dan kan dit ook bij Martin.

‘De klassieke wijnwereld houdt vast aan tradities’

Mooiste etiket

Martin: “Mensen drinken wijn, maar hebben vaak geen idee wat ze drinken. Ik hoor regelmatig van cursisten die zich inschrijven voor de wijnvignetcursus dat ze in de winkel niet weten wat ze moeten kiezen. Dan gaan ze voor het mooiste etiket. Of voor een naam die ze herkennen, zoals sauvignon blanc of chardonnay.” Herkenbaar toch?

Maar, laat Martin weten, een chardonnay uit Chablis is echt niet hetzelfde als een chardonnay uit Californië. Oh?

Wijnwerelden

“Wijnen die van onder de evenaar en Noord Amerika – de nieuwe wijnwereld – komen, zijn over het algemeen voor iedereen toegankelijk. Die uit Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië bijvoorbeeld.

Door een deel van de oogst van vorig jaar te mengen met die van dit jaar zorgen grote wijnproducenten in deze landen voor een smaak en kwaliteit die altijd hetzelfde is. Zo ontstaan merken als Lindeman’s en Jacob’s Creek. De klassieke wijnwereld houdt juist vast aan tradities. Een chardonnay uit Bourgogne zal, afhankelijk van de oogst, elk jaar verschillen in kwaliteit en smaak. Dat verklaart onder andere ook het prijsverschil.”

Wijncursussen 2018
Martin is als wijndocent helemaal in zijn element. Foto: Horeca & Wijn Advies NL

Favoriet

“Als vinoloog beoordeel je een wijn zonder te bedenken of je hem zelf lekker of vies vindt. Je proeft of hij in balans is tussen zoet en zuren en of hij goed gemaakt is.” Maar natuurlijk heeft ook de vinoloog een persoonlijke favoriet.

“Onder Bordeaux, richting de Pyreneeën, vind je de kleine wijnboertjes die nog gewoon hun ding doen met vaak onbekende en plaatselijke druivenrassen. Daar komen mooie wijnen vandaan. Maar ook Duitsland wordt steeds interessanter. Duitse wijnen worden steeds droger en er komen steeds meer rode wijnen op de markt uit de zuidelijkere gebieden.”

Cursus volgen

Martin heeft deze en nog veel meer fascinerende weetjes over de wijnwereld in zijn wijncursussen gestopt. “Mijn cursussen geef ik ’s avonds, dus ik maak ze zo interactief mogelijk.” Dan, lachend: “Eigenlijk kun je wijn het beste ’s ochtends proeven. Voor het ontbijt. Dan zijn je smaakpapillen nog niet beïnvloed. Tijdens de vinologenopleiding zaten we altijd om 9.00 uur aan de wijn, haha.”

Op dinsdagavond 22 januari start de eerstvolgende wijnvignetcursus niveau SDEN1 voor beginners weer. Martin geeft al zijn cursussen in wijnbar Rembrandt aan de Marktstraat. Inschrijven kan via de website, meer informatie vind je hier. Voor mensen met basiskennis start de wijnoorkondecursus SDEN2 op 28 januari en 18 maart is het wijnbrevet niveau SDEN3 weer aan de beurt.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Horeca & Wijn Advies NL. Meer over Horeca & Wijn Advies NL ontdekken?

Horeca & Wijn Advies NL wijnbars

Sluisoordlaan 331, Apeldoorn

Bekijk meer:wijnbars

adv.