Het verhaal achter steeg Het Achterom
Proeflocaal Het Achterom, waar je bieren kunt proeven, staat in een doodlopende steeg. Nog niet zo heel lang geleden liep deze...
Wat in 2010 begon als een biermerk van en voor een clubje vrienden, is een paar jaar later uitgegroeid tot een biermerk dat in vele horecagelegenheden wordt geschonken en gedronken. Wij namen een kijkje bij bierbrouwerij De Vlijt om het verhaal achter Veluwse Schavuyt te zien en horen.
Veluwse Schavuyt is als biermerk ontstaan in 2010 in Proeflocaal Het Achterom. Een groepje bierliefhebbers onder leiding van Jan Brouwers (hoe toepasselijk, red.) bedachten dat het wel tijd werd voor een eigen bier.
“Dat bier werd dus ook alleen met dat groepje gedronken”, weet Dani Levy (29), nu de persoon die verantwoordelijk is voor alles wat betreft het merk Veluwse Schavuyt. “Per keer maakten ze 250 liter, dat was de standaard hoeveelheid die uit de ketel kwam. Dat was veel meer bier dan ze konden opdrinken.”
‘Ze brouwden meer dan ze konden opdrinken’
Daar sprong Dani in. “Ik studeerde op dat moment Small Business en ik zag wel heil in het merk. Ik maakte als afstudeeropdracht een plan om Veluwse Schavuyt te vermarkten.”
In eerste instantie wilde het bierclubje daar niets van weten. “Maar een half jaar later wilden ze het toch proberen. In 2012 zijn we toen gestart in Het Achterom.”
Er werd daar op dat moment 4.000 liter teveel gebrouwen. Dat is natuurlijk wel weer een beetje te weinig voor de markt, dus werd 36.000 liter elders gebrouwen en onder licentie ingekocht.
Het plan van Dani pakte goed uit, zo goed, dat er meer capaciteit nodig was. “Dus stonden we in 2013 voor de keuze: doorgaan of kappen.”
Onderstaande foto’s: Brouwerij De Vlijt in het voormalige ketelhuis
Het werd doorgaan en dus was er meer ruimte nodig. In het voormalige ketelhuis van de oude Zwitsalfabriek kwamen de nieuwe bierketels van Veluwse Schavuyt. Brouwerij De Vlijt was een feit.
‘Ik ben er trots op en op alles waar het merk voor staat’
Nu, vijf jaar later, komt er gemiddeld 250.000 liter bier per jaar uit het vat en werken er zeven man in de brouwerij. Naast het oorspronkelijke amberbier zijn in de loop der tijd onder meer een IPA, witbier, herfstbok en tripel aan het assortiment toegevoegd. Ook is er een Veluwse Schavuyt pils.
Hoe Veluws is de Schavuyt eigenlijk? “Het water is Veluws en als je weet dat het grootste deel van bier uit water bestaat, is ‘ie dus tamelijk Veluws”, lacht Dani. “De rest van de ingrediënten komen uit landen als Duitsland, Tsjechië en Polen. In Nederland is er de capaciteit niet voor.”
Eerste drie foto’s: het proeflokaal. Laatste drie foto’s: de opslagruimte met flesjes (in dozen) en fusten.
Wat hij ook doet, is het bedenken en opzetten van festivals, waar het bier uiteraard centraal staat. Zoals het Veluws Bierfest, dat met een knipoog inhaakt op de Duitse Oktoberfesten.
Het grappige is dat Dani zelf geen echte bierdrinker is. “Maar ik ken wel de markt. Ik zag dat het merk voorziet in de behoefte van mensen aan een ambachtelijk bier als dit, met een mooi verhaal. Ik ben er trots op en op alles waar het merk voor staat.”
Ieder weekend op zaterdag en zondag tussen 14.00 en 18.00 uur organiseert de brouwerij proeverijen, in een proeflokaal (de voormalige laboratoriumruimte van Zwitsal) met een acht meter lange bar die ooit dienstdeed als balie in een Argentijnse apotheek. Om 15.00 uur zijn er rondleidingen in de brouwerij zelf.
Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].
Vlijtseweg 114, 7317 AG Apeldoorn
Nu gesloten
Meer informatieVlijtseweg 114, 7317 AG Apeldoorn
Nu gesloten
Meer informatieIn onze gids
Populaire rubrieken