Mascha en Eugène van Van Wamelen Optiek: “Mensen verwachten van ons meer dan ‘deze bril staat je goed’.”

Door Anne Sophie Schotman 27 juli 2018

Oogmeetkundige, opticien en contactlensspecialist Mascha (43) en opticien Eugène (46) van Wamelen openden samen Van Wamelen Optiek op winkelcentrum ’t Fort. We spraken hen over de aanstekelijkheid van hun beroep, over het dorp dat ’t Fort heet en over het oplossen van specialistische oogproblemen. 

Alles behalve opticien

“Eigenlijk wilde ik etaleuse worden,” vertelt Mascha. “Of edelsmid. In ieder geval absoluut geen opticien. Mijn ouders waren eigenaar van een optiekzaak aan de Asselsestraat, Zuidgeest Optiek, en ik vond dat helemaal niks. Dan liepen we door Apeldoorn en werden mijn ouders door iedereen herkend, vreselijk.” Maar voor de opleiding etaleuse staat een wachttijd van een jaar en als haar vader voorstelt om toch eens bij de open dag van de optiekopleiding te gaan kijken blijkt Mascha alsnog de opticiensgenen van haar ouders te bezitten. “Het leek me eigenlijk toch wel leuk.”

En zo komt ze in Rotterdam bij Eugène in de klas, die op zijn beurt ook werd geïnspireerd door iemand anders. “Ik wilde iets met mijn handen doen. De vader van een vriendin was opticien, dat leek me een mooi beroep. Zo kwam ik op de MTS optiek in Rotterdam terecht.” Het was liefde op het eerste gezicht.

Van Wamelen Optiek

Een soort dorp

Jaren later, in 1998, met een afgeronde studie, een huis in Spijkenisse en een eerste kindje op komst, schrijven ze zich in voor een winkel op het nog te bouwen winkelcentrum ’t Fort. “Een optiekzaak stond als bestemming eigenlijk niet op de planning voor ’t Fort, maar we werden twee jaar later toch teruggebeld of we nog geïnteresseerd waren. We hadden eigenlijk al onze plannen inmiddels alweer omgegooid en net ons huis verbouwd, maar besloten het toch te doen. We hebben ons huis verkocht en zijn naar Apeldoorn verhuisd.”

Achttien jaar later blijkt het nog steeds een goede beslissing geweest te zijn, niet allerminst om de locatie. Mascha: “’t Fort is een soort dorp. Mensen staan buiten gezellig een kletspraatje te maken, iedereen kent elkaar. Als ondernemers op het plein proberen we er samen ook iets gezelligs van te maken. Verder staan we een keer per maand hier om de hoek in Talma Borgh om brillen bij te stellen en mensen te voorzien van informatie. Soms zijn mensen bijvoorbeeld naar een oogarts geweest, maar snappen ze niet wat er allemaal verteld is. We kunnen mensen zo gerust stellen. Anderen nemen we mee naar de winkel voor een oogmeting. Dat vinden ze vaak nog een leuk uitje ook.”

Specialistische samenwerkingen

Op een gemiddelde dag zijn Mascha, Eugène en collega’s Danny en Marianne druk met het uitpakken van bestellingen, het slijpen van brillen, het doen van oogmetingen en het verkopen van monturen. Maar bij Van Wamelen Optiek kun je voor meer terecht dan dat. “We zijn gespecialiseerd, we helpen ook kinderen met dyslexie, mensen die dubbelzien of een whiplash hebben. We kijken verder: waarom heeft iemand steeds hoofdpijn? Waarom ziet iemand steeds dubbel? Waarom heeft je kind moeite met leren lezen? We werken hiervoor samen met oogzorgorganisatie FON. Dit betekent dat we bijvoorbeeld overleggen met kindercoaches en andere specialisten om samen te kijken wat er aan de hand is. Is er iets met de oogspier of is er meer aan de hand?”

Probleemoplossers

Wat het werk als opticien zo mooi maakt? “De diversiteit van het werk,” zegt Mascha zonder aarzelen. “Het heeft een medisch, een modisch, een sociaal en een technisch aspect. De uitdaging voor mij is hoe ik iemands ogen zo gecorrigeerd krijg dat hij of zij er weer gelukkig van wordt. Mensen komen hier met een probleem dat we over het algemeen kunnen oplossen.”

Daar staat de optiekzaak dan ook om bekend, volgens Eugène. “Mensen verwachten van ons meer dan een ‘deze bril staat je goed’. Het geeft voldoening als klanten overal al geweest zijn en wij de oplossing kunnen vinden. Dan doen we het goed. En het diverse inderdaad. Ik moet er niet aan denken dat ik de hele dag alleen maar oogmetingen zou doen. Dat je alles doet maakt het zo leuk.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over Van Wamelen Optiek ontdekken?

Van Wamelen Optiek opticiens

Vandaag gesloten

Linie 309, Apeldoorn

Bekijk meer:opticiens

adv.