Vader Richard (63) en dochter Eva (30) runnen de Beekbergse Wolhal: ‘Er is weer een generatie die begint met handwerken’

beekbergse wolhal hobbygigant
Richard (63) en Eva Suijker (30) runnen de Beekbergse Wolhal. foto indebuurt Apeldoorn

Richard Suijker (63) en dochter Eva Suijker (30) zijn de stralende gezichten van de Beekbergse Wolhal. We gaan langs bij de geliefde hobbywinkel aan de Oude Beekbergerweg in Apeldoorn Zuid.

“We hebben een bizarre tijd achter de rug”, zegt Eva als we zijn neergestreken in de werkkamer achterin de winkel. In coronatijd begonnen veel mensen (weer) met handwerken en dat merkten ze in de winkel aan de drukte.

Principes

Eva is in augustus 2020 in de winkel van haar vader Richard komen werken, nadat hij haar had gevraagd om de zaak over te nemen. Die had langere tijd getwijfeld om haar te vragen. “Je moet het wel willen.” Eva: “Hij wilde me nooit de druk opleggen om de zaak over te nemen. Maar die zomer hadden we net samen motorgereden hier op de Veluwe toen hij het vroeg.” Op dat moment woonde de Apeldoornse al tien jaar in Amsterdam. Ze had op dat moment onder meer in een kledingwinkel en bij Action gewerkt. Bij die laatste zat ze niet op haar plek. “Die winkel druiste tegen al mijn principes in.”

Deze generatie wil iets unieks dragen en hun identiteit zo uitdrukken

Eva Suijker

Dus de vraag van haar vader kwam best wel goed uit. Eva en haar vriend, die ook uit Apeldoorn komt, verhuisden terug naar Apeldoorn en Eva stortte zich in de wereld van wol, garen, haken, breien en borduren. Een wereld die weer steeds meer mensen aanspreekt. “Er is even een generatie geweest die het (handwerken, red.) niet heeft gedaan, maar nu is er weer een generatie die weer begint. Zij willen iets unieks dragen en hun identiteit zo uitdrukken”, denkt Eva.

Beekbergse Wolhal

De naam Beekbergse Wolhal lijkt wat raar, behalve als je misschien bedenkt dat de hobbywinkel aan de Oude Beekbergerweg staat. “Mijn ouders begonnen in 1975 in een hal in Beekbergen en verhuisden al na zes weken naar dit pand. De naam hebben ze aangehouden”, verklaart Richard.

Mijn ouders begonnen in 1975 in een hal in Beekbergen en verhuisden al na zes weken naar dit pand

Richard Suijker

Richard was 23 toen hij de zaak overnam van zijn ouders, Jacques en Antoinette Suijker, omdat zijn moeders gezondheid achteruitging. “Op dat moment werkte ik als kok, wat ik al sinds mijn vijftiende deed. Ik ben dyslectisch en ik kon niet leren. Eigenlijk zou ik destijds Jachthuis Hoog Soeren (Brasserie Het Jachthuis, red.) overnemen. Ik hielp mijn moeder al wel met inkopen doen. Dat jaar heb ik gelijk de eerste zomer alleen de winkel gedraaid.”

Hobbygigant

“We zijn een echt familiebedrijf”, zeggen vader en dochter. “Onze leveranciers vinden dat ook prettig. Met hen gaan we allemaal een langetermijnrelatie aan. De meeste collega’s blijven ook heel lang bij ons.”

Lees verder onder de foto’s

Sinds 2001 is het assortiment van de Wolhal ook online te vinden, onder de naam Hobbygigant. “Toen ik met de webshop begon, zeiden leveranciers dat online niet werkt voor een product als wol. ‘Mensen willen het voelen’, zeiden ze. Maar het bleek een gat in de markt”, aldus Richard. Zijn broer Rein bouwde de site, zijn zus Monique fotografeerde alle bollen wol. Inmiddels hebben ze meerdere medewerkers in dienst die de website bijhouden.

Eigen magazine

Eén van de dingen die Eva heeft gemerkt tijdens haar loopbaan in de kledingwinkel in Amsterdam is dat je als consument steeds meer vervreemd raakt van het productieproces en waar je kleding vandaan komt. Haar vader introduceerde mede om die reden in 2018 eigen magazine FairMade, dat één keer per jaar uitkomt. Met 25 nieuwe patronen en de verhalen achter de producten. “Ik wil graag vertellen waar alles wat we verkopen vandaan komt en zoveel mogelijk ecologisch en biologisch geproduceerde spullen verkopen”, zegt Richard.” Hij geeft een voorbeeld: “Het verven van wol is het meest vervuilend in het productieproces. Het merk Fonty filtert het spoelwater voordat het weer de natuur in gaat.” In september verschijnt het nieuwe nummer, dat in de winkel te koop is.

De Beekbergse Wolhal (geopend in 1975) en bijbehorende webshop Hobbygigant (sinds 2001) heeft 16.000 verschillende artikelen op gebied van handwerken (breien, haken, borduren, naaien, quilten, punchen en vilten) en diverse knutselhobby’s in huis. Allerlei wol- en katoengaren, haak- en breinaalden, opbergtassen van het merk Nuud, een grote collectie Edding (textiel)stiften, brushpennen, kralen, knopen et cetera.

Lees verder onder de foto’s

Wol prikt (niet)

Wat veel mensen ook niet weten, is dat wol helemaal niet prikt. Tenminste, het hangt er vanaf welke wol je kiest. “De truien die grote ketens als wollen trui verkopen bestaan vaak voor maar twintig procent uit wol”, zegt Eva. “Die prikken eerder, net als truien gemaakt van stuggere wol van bijvoorbeeld Nederlandse heideschapen. Zachter zijn merino- of alpacawol, ook nog eens hypoallergeen.” Richard moet lachen. “Soms komt iemand de winkel binnen die zegt ‘Ik wil geen wol’. Dan zeg ik ‘oké’ en neem ik ze mee naar de katoenen garen. Dan pak ik op een gegeven moment een bol merinowol erbij, laat ze eraan voelen en dan zeggen ze ‘Maar dít is zacht!’ en dan zeg ik ‘Dit is geen katoen, maar wol’. Die blik van mensen op hun gezicht!”

Ik wil graag vertellen waar alles wat we verkopen vandaan komt

Richard Suijker

Ze denken dat er – mede dankzij corona – een blijvende groep mensen bij is gekomen die hun winkel weet te vinden. “Er zijn jaren geweest dat ik heb moeten overleven op andere hobby’s dan breien en haken, zoals kaarten maken en dakpannen versieren met servetten”, zegt Richard. Eva: “Nu komen ook jonge meiden hier binnen. Die komen om applicaties te borduren op hun broeken of canvastasjes. Gehaakte bloesjes zijn ook hip, die maken ze van granny squares (een stuk vierkante stof dat wordt gehaakt door in het rond naar buiten te werken, red.).”

Zelf blijven ze ontwikkelen om bij te blijven, iets wat Richard met plezier doet. “De handel verandert steeds en ondanks dat ik zelf niet aan handwerken doe, zie ik wel de waarde ervan in.”

Lees ook:

Beekbergse Wolhal

4,3
(200)

Oude Beekbergerweg 14, 7331 HL Apeldoorn

Nu geopend

Meer informatie

Beekbergse Wolhal

4,3
(200)

Oude Beekbergerweg 14, 7331 HL Apeldoorn

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Ellen (53) trekt veel bekijks aan Koninginnelaan in nieuw pand cadeauwinkel Sprankelz”

Ellen (53) trekt veel bekijks aan Koninginnelaan in nieuw pand cadeauwinkel Sprankelz

sprankelz koninginnelaan apeldoorn
Ga naar “Aly (66) stopt met De Mazzelhoek: ‘Vind het nog steeds leuk’”

Aly (66) stopt met De Mazzelhoek: ‘Vind het nog steeds leuk’

de mazzelhoek
Ga naar “Marcia is specialist in natuurlijke geneesmiddelen: ‘Chemisch hoeft niet altijd’”

Marcia is specialist in natuurlijke geneesmiddelen: ‘Chemisch hoeft niet altijd’

Aangeboden door Qredits

The Green Shop natuurdrogist

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis proeflessen dans, pilates of yoga”

Gratis proeflessen dans, pilates of yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 30 september 2022
Bij bewegingsstudio PureMotion van Keety Zoeten in Apeldoorn kun je yoga, pilates en dansconditie lessen volgen

Topper

Ga naar “50% korting op je eerste laserontharings-behandeling”

50% korting op je eerste laserontharings-behandeling

 • The House of Beauty
 • Geldig t/m 15 oktober 2022

Topper

Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50”

Chocomel of Fristi van € 2,39 voor € 1,50

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit”

Schoonheidsspecialiste bij Huid Vit

 • Huid Vit – Schoonheidssalon voor huidverbetering
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Chauffeur B”

Chauffeur B

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Postsorteerder”

Postsorteerder

 • UBN Uitzendbureau
 • Parttime
Ga naar “Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn”

Recruiter Zorg BVNG Apeldoorn

 • FYGI
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Pro Industry
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “KidsPlayLand Apeldoorn”

KidsPlayLand Apeldoorn

 • Van 24 sep t/m 9 okt
kidsplaylandkidsplayland
Ga naar “Gitaarcafé Apeldoorn”

Gitaarcafé Apeldoorn

 • Brouwerij & Proeflokaal Puik Bieren
 • Van 16 jun t/m 8 dec
gitaarcafe apeldoorn puik bierengitaarcafe apeldoorn puik bieren
Ga naar “Ontspannen fietstocht voor Apeldoornse mantelzorgers”

Ontspannen fietstocht voor Apeldoornse mantelzorgers

 • De Kap
 • Van 13 apr t/m 12 okt
Fietsclub de KapFietsclub de Kap
Ga naar “Halloween in Apeldoorn”

Halloween in Apeldoorn

 • Van 27 okt t/m 30 okt
halloween apeldoornhalloween apeldoorn
Ga naar “Kerstmarkt in Apeldoorn”

Kerstmarkt in Apeldoorn

 • Van 8 dec t/m 23 dec
kerstmarkt apeldoornkerstmarkt apeldoorn