Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

The Vintage Gallery: sieraden van de catwalk van 1950 tot 1980

Door Natalie Polman 7 april 2018

Als tiener was ze al verzot op art deco en art nouveau. The Vintage Gallery van Karin Zwaneveld (56) start na bijna twintig jaar een nieuw hoofdstuk in een ander pand. 

Nee, ze kreeg het niet met de paplepel ingegoten. De interesse in art deco en art nouveau is iets wat gewoon is ontstaan. “Op vakantie en tijdens stedentrips wilde ik altijd kijken wat bepaalde plekken in petto hadden. Ik bezocht musea en las er veel over, deed ook cursussen.

Later leek het me wel leuk de antiekhandel in te gaan.” Dus zegde Karin na negen jaar haar baan bij het bureau voor rechtshulp op. “In eerste instantie had ik een eigen hoek ingericht bij Nova Terra Antiek, ook hier in de straat. Daar verkocht ik spullen in consignatie. Maar na een jaar wilde ik toch iets voor mezelf beginnen.”

Nina Ricci en Dior

Dat werd De Sluis, Art Deco en Zo. “Die naam koos ik omdat ik mijn bedrijf zag als een sluis waarin ik art deco en art nouveau artikelen van overal vandaan bijeenbracht, waarna ze
weer in de huizen van diverse verzamelaars terechtkwamen.”, legt Karin uit. Bijna twintig jaar lang heeft ze deze winkel aan huis, met schilderijen, vazen, meubels en lampen, maar ook vintage kleding en sieraden.

Die collectie originele oudere sieraden werd steeds groter. Daarom koos Karin er onlangs voor een ander winkelpand te zoeken voor deze zogenaamde vintage custume jewelry. “Dat zijn sieraden gemaakt van niet-kostbare materialen, veelal als kunstvoorwerp of modesieraad, gemaakt door ontwerpers als Nina Ricci, Yves Saint Laurent en Dior en ook van diverse Amerikaanse merken. Er zijn sieraden die in meerdere aantallen zijn gemaakt, maar ook unieke stukken, zogenaamde runway pieces.”

The Vintage Gallery. foto's indebuurt

Kwijt

De kettingen, ringen, broches en diademen zijn allemaal gemaakt in de vijftiger, zestiger, zeventiger en tachtiger jaren”, weet Karin. Daarnaast is er een kleine collectie (zilveren) art deco sieraden. Sinds 1 januari 2017 vond zij een nieuwe naam daarom passender en handelt nu onder de naam The Vintage Gallery.

Ze geeft toe: “Soms verkoop ik iets, ook via de website of op beurzen of antiekmarkten, dat ik eigenlijk nooit meer kwijt wil. Er hangt of ligt sowieso niets dat ik niet mooi vindt. Maar je kunt natuurlijk niet alles zelf houden”, lacht ze. “Deze ketting bijvoorbeeld”, wijst ze naar één van de vitrines, “als je deze omdoet, voel je je meteen een prinses”.

‘Als je deze omdoet, voel je je meteen een prinses’

“Ik wil me nu hierop focussen, plus wat interieurartikelen gemaakt vanaf 1950. Ik ben benieuwd of dit zal aanslaan in Apeldoorn”, aldus Karin, die ook een kleine collectie kleding, zonnebrillen en tassen in haar nieuwe winkel verkoopt.

De prijzen van de ‘jewelry’ variëren van een €3 voor een simpele broche tot over de duizend euro voor sommige andere stukken. De winkel aan huis, waar Karin mee begon en waar vooral voorwerpen staan uit de tijd van art nouveau (1890-1914) en art deco (1920-1940), houdt leegverkoop, zie de foto’s van dat pand (aan de Griftstraat 9) hier:

The Vintage Gallery leegverkoop. foto's indebuurt
The Vintage Gallery leegverkoop. foto's indebuurt

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over The Vintage Gallery ontdekken?

The Vintage Gallery vintage

Gesloten13:00 - 17:00

Griftstraat 6a, Apeldoorn

Bekijk meer:vintage

adv.