Marja van ’t Cafeetje van Marja: ‘Bijna alle klanten die hier komen ken ik door en door’

Door Kas Rodermond 19 oktober 2018

Op het eerste gezicht lijkt ’t Cafeetje van Marja op een doodnormaal café. Maar bij binnenkomst worden we overdonderd door een mix van verschillende stijlen en culturen. 

Marja Fahner (63) is al bijna zes jaar trotse eigenaar van haar eigen café. ”Het leukste aan mijn werk is dat ik altijd mensen om me heen heb. Ik ben dan ook altijd in voor een goed gesprek.”

Dertigjarige fantasie

Marja heeft voordat ze ’t Cafeetje van Marja begon veel verschillende banen gehad, zo heeft ze in de zorg en zelfs een tijdje bij de politie gewerkt. ”Ik fantaseerde al dertig jaar over mijn eigen café, het stomme was dan ook dat ik altijd een reden had om het juist niet te doen.”

‘Ik fantaseerde al dertig jaar over mijn eigen café’

”Op een gegeven moment speelde zich thuis een situatie af – daar wil Marja niet teveel over uitweiden, red. – waarin ik dacht, nu ga ik het gewoon doen! Ik heb toen al mijn plannetjes en fantasieën die ik in die dertig jaar bedacht had op papier gezet en daaruit bleek dat het toch best een goed plan was.”

‘Er komen steeds weer nieuwe dingen op me af’

”Het runnen van je eigen café is daarentegen wel veel meer werk dan dat ik in eerste instantie dacht. Toch is het gelukkig wel net zo leuk als ik verwacht had. Het grappige is dat er steeds weer nieuwe dingen op me af komen, zo komt er soms een zangkoor oefenen, zijn er voorstellingen en wordt er vanavond een Autismecafé georganiseerd!”

Volgens de vrolijke eigenaresse is haar ‘cafeetje’ door de jaren heen geëvolueerd naar een cultureel eetcafé. ”Theater, lezingen en verschillende muziek maken het gewoon heel divers en daarom is deze plek zo bijzonder.”

Eén grote huiskamer

’t Cafeetje van Marja wordt door veel vaste klanten gezien als één grote huiskamer en iedereen is welkom. Wie denkt dat er alleen maar 65-plussers in de zaak komen slaat de plank goed mis.

”Mijn doelgroep is van 0 tot 101 en die komen ook binnen hoor! Toch is er een vrij vaste kern van mensen die het een beetje zien als een dorpshuis, die komen dan ook bijna iedere dag langs voor een bakje koffie.

Dat vind ik ook het leukste aan mijn werk. Bijna alle klanten die hier binnen komen ken ik door en door, maar natuurlijk is een nieuw gezicht ook altijd welkom. Ik kan hier gewoon lekker mijzelf zijn en kies mijn eigen inrichting, je zal hier dan ook nooit standaard meubels tegenkomen.

‘Het is gewoon echt mijn persoonlijke huiskamer’

Daarnaast krijgen mensen hier persoonlijke aandacht. Bij andere cafés krijg je drinken en dat is het, in tegenstelling tot hen maak ik graag een praatje met mijn klanten. Het is gewoon echt mijn persoonlijke huiskamer.”

Goede doelen

Eén keer in de zoveel maanden probeert Marja een goed doel te steunen. Zo werd er een goede-doelendiner georganiseerd en deed ze afgelopen jaar mee met Serious Request. ”Ook organiseren we op 23 december Swing To Fight Cancer.

Er zijn dan een paar bands die hier gratis optreden en klanten kunnen voor €15,- meedoen met allemaal verschillende activiteiten. De opbrengst van het geld doneren we aan Swim To Fight Cancer, wat weer een andere goede doelen actie is.”

’t Cafeetje van Marja cafés

Nu open10:00 - 18:00

Hoofdstraat 166, Apeldoorn

Bekijk meer:cafés

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Hans van sigarenzaak Van Werven: ‘Sigarenrokers zijn liefhebbers’

Een markante Apeldoornse zaak met een markante eigenaar: wij lieten ons bedwelmen door de sigarenroo...

adv.