Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sikko en Klaasje nemen afscheid van dierenpension De Beekhof: ‘Gevoel en verstand lopen niet parallel’

Door Natalie Polman 11 september 2020

29 jaar runden Sikko en Klaasje Boonstra (65) hondenpension De Beekhof in Klarenbeek. En nu nemen ze afscheid. “Het doet ons pijn dat we geen afscheid kunnen nemen zoals we dat graag gewild hadden.”

Jack Russel Freya rent heen en weer over het terras van het huis van haar baasjes, met een tennisbal tussen zijn kaken geklemd. Hij blijft het hele interview apporteren, ook bij uw verslaggever.

Freya’s baasjes hadden al bedacht een grootse afscheidsreceptie te organiseren voor hun klanten van hondenpension De Beekhof. Maar ze weten “Dat is niet verantwoord in deze tijd.” Zo graag wilden ze hun dankbaarheid uitspreken naar al hun klanten. “Vooral Klaasje heeft er pijn in haar buik van”, zegt Sikko. De twee komen oorspronkelijk uit Friesland, maar kwamen samen naar Apeldoorn, waar Sikko in eerste instantie wegens zijn werk bij de politie heen was verhuisd.

Dierenliefde

“We wilden eigenlijk altijd al iets voor onszelf beginnen”, zegt Sikko over de start van hun ondernemerschap. “Ik kwam altijd zelf hier met onze hond en op een dag vertelden de eigenaren me dat ze wilden stoppen”, aldus Sikko. “De dierenliefde was er al. Ik heb het thuis met Klaasje overlegd en zo zijn we begonnen.” Klaasje: “Zo komen sommige dingen op je pad.”

Hondenpension De Beekhof.

Zeer tevreden

De twee namen De Beekhof over en kwamen zo in Klarenbeek te wonen, in een prachtige oude boerderij. “Wat je nu ziet is niet wat het was”, zegt Klaasje. “We hebben de boel in de loop der jaren uitgebreid, vernieuwd gemoderniseerd”, zegt Sikko. Een trimsalon werd aan het aanbod toegevoegd. “De vorige eigenaren hadden de pension ’s winters altijd dicht, dus toen wij eigenaar waren moesten wij veel klanten bij werven.” Die klanten kwamen natuurlijk uit Apeldoorn, maar ook van verder weg. “Uit Arnhem, Zutphen, Soest, Zeist, Den Dolder. Ze reden er graag een half uur voor. Maar van Apeldoorn Noord naar hier is evengoed een half uur rijden.”

Bijna dertig jaar lang runden ze de pension, met heel veel plezier. “We hebben klanten die al heel lang bij ons komen, hun kinderen hebben we zien opgroeien. Zij komen nu weer met hun honden”, zegt Klaasje. “We zijn zeer tevreden met hoe het gelopen is, hopelijk zijn ze dat ook met ons.”

‘Wat je nu ziet is niet wat het was’

hondenpension de beekhof klarenbeek
Sikko en Klaasje en hun hondje Freya.

Wat gaan ze straks doen met al hun vrije tijd? “We hebben straks de mogelijkheid om dingen spontaan te doen. Op de kleinkinderen passen, bezoekjes afleggen, weekendjes weg. We hoeven dan niet meer constant op de klok te kijken. Ook de sportschool komt in zicht. En verder wachten we af wat er op ons pad komt”. “We gaan van een hele drukke werkweek naar niks toe, het zal hoe dan ook wennen zijn”, zegt Sikko.

Maar deze plek krijgen ze nooit terug. “Overal waar je kijkt is het groen”, zegt Klaasje. “Het is hier heel idyllisch”, beaamt Sikko. “Eigenlijk wil je hier niet weg. Maar voor hoelang kunnen we dit nog?” “Er ligt hier een heel leven”, zegt Klaasje. Ze zucht. Het is een proces. “Gevoel en verstand lopen niet parallel.”

Opvolgers

Hoe moeilijk ze het ook vinden om afscheid te nemen van hun pension, zo blij zijn ze met de opvolgers die ze gevonden hebben, Remke Stegeman (33) en haar vriend Mark Westerhof (40). “Een heel spontaan stel met veel kennis. We hebben er alle vertrouwen in het aan ze over te dragen”, zegt Sikko.

“Ik wilde altijd al een eigen pension en zeg al jaren dat dat in 2020 gaat gebeuren, dus ik ben nog op tijd”, zegt Remke, die nu nog met haar vriend Mark in een dorpje vlakbij Utrecht woont. “Ik kom oorspronkelijk uit de IT maar wist zeker dat ik iets met honden wilde doen. Dus heb ik op een gegeven moment een opleiding tot hondengedragsdeskundige (in Maastricht, red.) gevolgd.

“Er zijn in Nederland ontzettend veel honden met gedragsproblemen, dat komt omdat Nederland een druk land is. En veel mensen weten niet goed hoe ze in hondentaal  moeten communiceren”, zegt de van oorsprong Hengelose.

‘Ik wilde altijd al een eigen pension’

Haar opleiding zal ze toepassen in De Beekhof, waar ze naast opvang ook trainingen zal geven voor honden met probleemgedrag, cursussen, aanvullende wandelingen zal maken én een klein kattenpension zal hebben. “Veel mensen hebben honden én katten (zelf hebben zij en Mark drie honden en twee katten, red.), zo hoeven ze niet meer naar twee aparte locaties te rijden.”

“In de basis loopt het hier al heel goed, ik ga voor de extra’s. En ik wil ervoor zorgen dat zelfs honden die stress ervaren als ze van huis weg zijn een net zo’n relaxte vakantie hebben als hun eigenaren.” Haar vriend Mark heeft momenteel een baan, maar vindt het nu al leuk om haar thuis te helpen met het trainen van honden, dus dat komt goed”, glimlacht ze.

Op 2 november wordt De Beekhof officieel overgedragen aan Remke en Mark. Mochten Sikko en Klaasje zich ondanks alles toch vervelen, is er niks aan de hand. Sikko, lachend: “Remke zei: ‘Je bent altijd welkom om wat te komen doen’”.


Meer over Dierenpension De Beekhof ontdekken?

Dierenpension De Beekhof dierenopvang

Kanaal Zuid 293, Klarenbeek

Bekijk meer:dierenopvang

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

laag buurlo

Kinderboerderij Laag Buurlo bestaat 50 jaar: ‘Kinderen vervreemden van de natuur’

Over een dieptepunt hoeft beheerder Bertus Pols (60) niet lang na te denken. Dat was de uitbraak van...
honden zwemmen 2020

Hond en baasje zijn weer welkom bij jaarlijkse hondenzwemmen in het Boschbad

Je hond maar ook jijzelf kunnen binnenkort weer een duik nemen tijdens het hondenzwemmen in het Bosc...
Dierenasiel Kuipershoek

Baasje gezocht: wie geeft Post Malone en James Blunt een beter leven?

Heb jij plek en tijd voor een huisdier? Deze vijf dieren zitten in dierenasiel De Kuipershoek in Ape...
nazomerfestival park zuidbroek

Park Zuidbroek vrijdag decor voor Nazomer Festival

Met het gezin wat gezelligheid beleven zo aan het begin van een nieuw schooljaar? Ga dan vrijdagnami...
boudewijn zwart beiaardier raadhuis

Boudewijn (57) is beiaardier van het raadhuis in Apeldoorn: ‘Iedereen mag verzoekjes indienen’

Vraag jij je ook weleens af wie de klokken van het raadhuis bespeelt? Het is niet langer een mysteri...
Apeldoorn Marketing

Dit is waarom we in Apeldoorn in de hoofdstad van de Veluwe wonen

De herfst is de perfecte periode om als Apeldoorner je eigen stad en omgeving te herontdekken. Wanne...
bianco ristorante pizzeria apeldoorn

Frank en An is niet meer: Claudia en Gionata openen Italiaans restaurant Bianco

Toen Claudia Nonnis (30) en haar compagnon Gionata (35) cafetaria en pizzeria Frank en An overnamen ...

adv.