De sieraden van Lobibeads gaan Europa stap voor stap veroveren

Door Anne Sophie Schotman 7 juli 2017

Apeldoorner Maureen van Leeuwen (26) is eigenaar van de succesvolle sieradenlijn Lobibeads. Ze vertelt ons hoe ze transformeerde van student naar ondernemer, hoe ze haar weg vond in de modewereld en hoe ze Europa gaat veroveren, armband voor armband. 

Handgemaakt

Armbandjes vormen de basis van Lobibeads. Altijd met de hand gemaakt en vaak vervaardigd met kralen – Miyuki glaskralen, laten we ons vertellen – en waxdraad. Zachte tinten blauw, lichtgrijs, helder wit en gouden accenten voeren de boventoon in de huidige collectie. We staan in het kantoor van Lobibeads, waar we omringd worden door sieraden en materialen.

Het idee voor Lobibeads ontstond toen Maureen in Amsterdam studeerde. “Ik maakte zelf armbandjes omdat ik die in de winkel altijd te duur vond of niet mooi genoeg. Ik was eigenlijk helemaal niet van plan er iets mee te gaan doen, maar steeds meer vriendinnen vroegen of ik er ook een voor hen wilde maken. Toen ben ik een Facebookpagina begonnen.” Maureen was toen 22.

Webshop

Het was uiteindelijk tijdens haar vrijwilligerswerk in Indonesië dat Maureen een fabriek bezocht en besloot met de vrouwen daar haar ideeën om te zetten in een eerste collectie. “Ik was bijna klaar met mijn studie, ik had nog geen baan en woonde in een studentenkamer,” somt Maureen op. “De omstandigheden om zelf iets op te starten waren ideaal.” En zo ontstond Lobibeads, de webshop.

Lobibeads Maureen
Foto: Maureen van Leeuwen

Lobibeads?

“Iedereen vraagt,” zegt Maureen lachend, “wat Lobibeads betekent. Lobi is Surinaams voor liefde, beads zijn kralen, maar er zit verder geen ontroerend of bijzonder verhaal achter de naam.” Ze haalt haar schouders op. “Ik heb soms het gevoel dat dat wel zou moeten, maar ik ga het niet meer veranderen.” Lobibeads heeft zich al te veel bewezen.

Wereldmerk

Haar webshop blijkt een succes en al snel gaat Maureen op zoek naar winkels waar ze haar armbandjes kan verkopen. “Als je in de mode iets wilt, moet je eigenlijk standaard met agenten werken die winkeliers af gaan om verkooppunten voor je te vinden,” vertelt ze.

“Als ik mijn stijl moet omschrijven zou ik zeggen verfijnd en vrouwelijk.”

“Inmiddels heb ik een hele fijne agent in Nederland en in België en sinds een jaar ook in Noorwegen. In die drie landen ligt mijn collectie nu in totaal in ongeveer 150 winkels, waarvan 80 in Nederland.” Ook in Apeldoorn, toch? “Jazeker, mijn werk ligt hier bij kledingboetiek Izy aan de Koninginnelaan!”

Verfijnd en vrouwelijk

Maureen ontwerpt elk sieraad in haar collectie zelf. En begon ze ooit met alleen armbandjes, inmiddels is haar collectie uitgebreid met enkelbandjes en sinds kort zilveren en goldplated ringen en kettingen.

Lobibeads Maureen
Foto: indebuurt Apeldoorn

“Toen ik begon,” vertelt ze, “waren sieraden met een Ibiza-look heel erg in. Felle kleuren, turquoise, oranje en roze. Mijn stijl paste daar goed bij, maar nu hangt er een beetje een Ibiza-imago aan mijn sieraden. Daar wil ik vanaf.” En dat lukt. De introductie van gouden en zilveren kettinkjes is één stap. En voor haar armbanden gaat Maureen nu voor een simpele, elegante stijl. Wel kleurrijk, maar met neutrale tinten. “Als ik mijn stijl nu moet omschrijven zou ik zeggen verfijnd en vrouwelijk. En dat alles goed te combineren is.”

Turkije

“Ik heb heel veel contact met het bedrijf in Turkije waar mijn armbanden worden gemaakt. Elk half jaar ga ik ernaartoe om een nieuwe collectie te ontwerpen. Ik werk daarbij altijd nauw samen met de vrouwen die ze vervolgens maken.” Iets wat overigens vooral in het begin niet altijd eenvoudig was. Moeizame communicatie en ontwerpen die net niet helemaal uit de verf kwamen zorgden voor veel frustratie.

Lobibeads
Foto: Maureen van Leeuwen

“Ik wilde wel dat mijn collectie precies zo werd als ik het voor me zag. Dus daar stond ik, bleu, in m’n eentje, maar ik wilde voet bij stuk houden. Zij spraken niet allemaal Engels, waren helemaal niet gewend aan die manier van werken en werden net zo gefrustreerd als ik. Uiteindelijk zijn we er met Engels, Turkse woordjes en handen en voeten uitgekomen. Ik ben best wel trots dat ik heb volgehouden en dat we een manier hebben gevonden om elke keer samen de collectie te ontwikkelen.”

Inspiratie

Inspiratie voor haar sieraden haalt Maureen overal vandaan. “Uit de kleuren die ik op modebeurzen zie. De wensen van vriendinnen, de adviezen van mijn agenten. En met de feedback van de winkels houd ik in de gaten wat goed verkoopt. Op dit moment zijn dat de wat dunnere armbandjes bijvoorbeeld. In Turkije heb ik bovendien de ruimte om nieuwe designs uit te proberen en te kijken wat ik wil proberen.”

“Ik wil in Europa de grootste sieradenleverancier worden.”

Ambities

Vastberaden: “Ik wil in Europa de grootste sieradenleverancier worden.” En dus is Maureen haar territorium land voor land aan het uitbreiden. “De eerstvolgende op de agenda is Duitsland. Ik wil Lobibeads meer naamsbekendheid geven en uiteindelijk in alle Europese landen bereik hebben.”

Aan Maureen’s wilskracht en vindingrijkheid zal het in ieder geval niet liggen. En dan – als we op vakantie in Milaan plots originele Lobibeads tegenkomen – kunnen we dus mooi zeggen dat wij haar allang kenden.

Lobibeads juweliers

Nu openHele dag

Molenstraat-centrum 1, Apeldoorn

Bekijk meer:juweliers

adv.