Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Roma al 42 jaar een begrip bij Apeldoorners: ‘Je moet hun vertrouwen hebben’

Door Natalie Polman 17 januari 2020

Wat hebben Frenkie de Jong en Koning Willem-Alexander gemeen? Ze hebben beide gegeten bij Roma! Maar de beste klanten zijn natuurlijk de Apeldoorners. Sinds 42 jaar vinden zij hun weg naar het eerste Italiaanse restaurant van Apeldoorn. We praten – en halen bijzondere herinneringen op – met oprichter en eigenaar Vincenzo (Enzo) Tuttoilmondo (72) en bedrijfsleider Michele Toto (28).

De 20-jarige Vincenzo (iedereen noemt hem Enzo) Tuttoilmundo, geboren op het Italiaanse eiland Sicilië, zag het niet zitten om, zoals zijn leeftijdsgenoten, in de mijnen te gaan werken. En dus ging hij “op avontuur”, zoals hij 52 jaar later vertelt aan een tafeltje in zijn restaurant Roma aan de Apeldoornse Hoofdstraat.

Hij belandde in 1967 in het Rotterdamse Hilton, werkte daar als chef room service, maakte tussendoor een uitstapje naar Londen, werkte daarna vijf jaar lang in het Amstel Hotel. Hij wilde echter dolgraag iets voor zichzelf en opende in Amsterdam zijn eerste restaurant, Taormina, vernoemd naar zijn geboortestad. Uiteindelijk trok Enzo van onze hoofdstad naar Apeldoorn. Want “hier was nog geen Italiaans restaurant.”

Moeilijkste plaats van Nederland

Dat was in 1978. “Destijds was ik heel ambitieus en opende ik ook restaurants in Amersfoort en Doetinchem. Ik wilde wel tien restaurants. Maar ik had op een gegeven moment vijftig man personeel en hield het niet meer bij. Dus in 1984 heb ik beide restaurants verkocht. San Giorgio in Amersfoort bestaat nog steeds.”

foto's indebuurt

Dat gezegd hebbende noemt Enzo Apeldoorn “denk ik de moeilijkste plaats van Nederland” wat betreft het runnen van een restaurant. “In Italië wordt spaghetti gegeten als voorgerecht. Dat kon ik in Amsterdam doen, maar in Apeldoorn bestelden ze het als hoofdgerecht. Vroegen ze waarom ze zoveel geld (zeven gulden vijftig) moesten betalen voor zo weinig pasta. Toen heb ik direct de porties aangepast. Als ik dat niet had gedaan was ik allang failliet”, zegt Enzo.

Ondanks de ‘stroeve’ start sloten de Apeldoorners Roma snel in hun hart. “Als je topkwaliteit blijft leveren, blijven ze komen”, weet Enzo. “Je moet eerst hun vertrouwen hebben en dus moet de kwaliteit altijd top zijn.”

Close

En het levert ze vele vaste gasten op, mensen die soms bijna als familie voor ze zijn. En andersom. “Kinderen van mensen die hier hun eerste date hebben gehad en later trouwden hebben vervolgens ook hun eerste date hier”, vertelt bedrijfsleider Michele Toto (28). “Of je hoort dat iemand hier al kwam toen ze nog in hun moeders buik zat. Ik denk dat 70 tot 80 procent van onze klanten vast zijn.”

‘Ik zeg vaak dat ik een relatie heb met dit restaurant’

“Laatst kreeg ik een berichtje van een meneer die heel vaak komt. Dat zijn vrouw haar been had gebroken bij het skiën”, vertelt , terwijl hij zijn telefoon erbij pakt en de conversatie, die hoogst informeel schijnt, laat zien. “Ze kwamen eerder terug van hun skivakantie en wilden bij ons eten. Toen heb ik ze met hun auto tot voor de deur laten komen en achter het restaurant laten parkeren”, aldus Michele. “Dat zegt wel iets over hoe close wij zijn met onze gasten. Ik zeg vaak dat ik een relatie heb met dit restaurant”, benadrukt hij nog maar eens.

Roze

Terug naar die ‘moeilijke’ Apeldoorners. Die moesten zo’n twintig jaar geleden wel even wennen toen Enzo plots alles in zijn zaak roze liet verven. “Ik zag deze kleur toen ik met een vriend was eten in een internationaal restaurant in Londen en ik vond het mooi”, vertelt Enzo. Dus ik zei tegen die vriend, die de branding deed van grote bijouterie-merken, dat ik hetzelfde wilde hebben in Roma. “Je bent gek”, zei hij, “wij zijn in Londen, niet in Apeldoorn.”

foto's indebuurt

Enzo bleef bij zijn mening en de reacties (“‘Het lijkt wel een homotent'”) schrokken hem blijkbaar totaal niet af, want tot op de dag van vandaag is het nog net zo roze. Ook de foto’s uit de film The Godfather en de muurschilderingen en schilderijen van typisch Italiaanse voorstellingen hangen er al geruime tijd. Het heeft iets vertrouwds.

Frenkie, Willem en Margriet

Dat vier jaar geleden de selectie en staf van Jong Apeldoorn (inclusief kopstukken als Donny van de Beek, Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong) bij Roma aten is natuurlijk supercool. Maar ook Willem-Alexander (toen hij nog een jonge prins was) heeft hier getafeld. Zijn tante Prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven zijn er ook nu nog regelmatig te gast. “Ze komen zeker, vijf, zes keer per jaar eten, top-reclame natuurlijk, zegt Enzo. “Al reserveren ze nooit op hun eigen naam, dus je weet nooit precies wanneer ze er zijn.”

42 jaar na opening trekt Roma, ooit de eerste en enige ‘Italiaan’ in de stad, vele pizza- en pastaliefhebbers uit Apeldoorn en omstreken. Wat eet hij eigenlijk zelf het liefst? “Ik kan drie keer per dag pasta eten, maar pizza…”, Enzo kijkt een beetje moeilijk. “Als kind at ik het al niet graag. Dan zat iedereen in de schoolpauze aan de pizza, maar ik niet.” Hij ziet, ineens lachend en met glinsterende oogjes, de humor er wel van in. “Ik verkoop ze dagelijks, maar eet ze niet. In een jaar kom ik misschien aan drie kleine stukken. Om te proeven of het deeg en de smaak wel goed zijn.”

‘Ik kan drie keer per dag pasta eten, maar pizza…’

Voorlopig hoeven we ook niet bang te zijn dat Roma snel verdwijnt uit het Apeldoornse straatbeeld. “In de crisistijd hebben we de pizza- en pastadagen ingevoerd, op maandag en woensdag betaal je €7,50 per gerecht. We gingen ineens van veertig gasten naar honderd op die dagen”, zegt Enzo over die ‘reddingsactie’. Verder liep en loopt het vanzelf. “Op zaterdagavond, moeten we altijd mensen wegsturen die niet gereserveerd hebben.”

Dagelijks in de zaak

Zelf staan hij en zijn vrouw Viera (77) dagelijks in de zaak, om hun gasten persoonlijk te verwelkomen. “Maar als er gasten om tien uur, half elf nog binnenkomen, blijven we niet tot ze klaar zijn. Michele weet heel goed hoe hij moet afsluiten. Laatst hoorden we dat het twee uur ’s nachts was geworden, dat red ik nu niet meer, ik ben 72”, lacht hij.

“Ik weet niet of ik hier tot mijn allerlaatste dag sta, maar al zou ik stoppen met Roma, zou ik wel iets blijven doen. Italiaanse wijnen inkopen en doorverkopen bijvoorbeeld. Want wat moet ik thuis doen?!”


Meer over Roma Pizzeria ontdekken?

Roma Pizzeria pizzeria's

Gesloten16:30 - 23:00

Hoofdstraat 166, Apeldoorn

Bekijk meer:pizzeria's

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

don quichotte

Kees van Restaurant Don Quichotte: ‘We houden gewoon van mensen’

Aan de Van Kinsbergenstraat, ook wel bekend als 't Proefstraatje, vind je een aantal zeer verschille...
olifant

Frits van Wijnbar & Tapperij Den Olifant: ‘Dit is de plek waar ik zelf het liefste heen zou gaan’

'Den Olifant' was jarenlang een jongerenkroeg. Sinds tweeënhalf jaar waait er echter een andere wind...
Jessica van der Elburg

Café de Flierefluiter bestaat 40 jaar: ‘Ik wil blijven tot het niet meer gaat’

Sinds 26 oktober 1979 is Café de Flierefluiter voor velen een begrip in Apeldoorn. Op 26 oktober wor...
dullers

Kapperszaak Dullers bestaat 110 jaar: ‘Mijn opa werd in 1948 wereldkampioen’

In 1909 opent overgroot-opa Duller zijn gelijknamige kapperszaak in Beverwijk. Nu, 110 jaar later, i...

Hans van sigarenzaak Van Werven: ‘Sigarenrokers zijn liefhebbers’

Een markante Apeldoornse zaak met een markante eigenaar: wij lieten ons bedwelmen door de sigarenroo...

Hotel et le Café de Paris: bijna 40 jaar vertrouwd in Apeldoorn

Hotel et le Café de Paris staat al 36 jaar op het Raadhuisplein en het is dan ook lastig een Apeldoo...

adv.