Richard Gabriël van Retulp: ‘Voorkomen is beter dan recyclen’

Door Kas Rodermond 30 november 2018
Retulp
Foto: indebuurt

Richard Gabriël (49) is oprichter van Retulp, een Apeldoorns bedrijf dat stijlvolle en duurzame drinkflessen produceert. Hij vertelt meer over hoe het begon en wat hij in de toekomst bereikt wil hebben. We werden dan ook vriendelijk welkom geheten op zijn kantoor in het centrum van Apeldoorn.

”Voorkomen is beter dan recyclen”, vertelt Richard, die zijn bedrijf Retulp ruim vier jaar geleden begon. “De plasticsoep in de oceaan zorgt voor veel dierenleed en bedreigt ons milieu en de volksgezondheid, en dat komt voornamelijk door plastic wegwerpflesjes. Daarom bedacht ik het plan om herbruikbare flessen te produceren, zodat het recyclen van plastic voorkomen kan worden.”

RVS flessen

Veel mensen denken dat gerecycled plastic beter is voor het milieu, vooralsnog helpt dat maar een beetje volgens Richard. ”Zelf produceren we flessen die van biomateriaal als aardappelzetmeel zijn gemaakt. Toch is dit minder duurzaam dan roestvrij staal, omdat ze een kortere levensduur hebben.”

Roestvrijstalen flesjes zijn veel beter voor het milieu. Dit komt omdat ze niet kapot gaan als je ze laat vallen en daardoor ook niet opnieuw geproduceerd hoeven te worden. Hierdoor willen we de productie van wegwerpflessen verminderen”, aldus Richard.

‘Roestvrijstalen flessen zijn beter voor het milieu’

Natuurlijk kan je ook elke dag hetzelfde plastic flesje meenemen naar werk, maar volgens Richard is dat voor het milieu prima alleen niet voor jezelf. ”Als je elke keer hetzelfde plastic flesje hergebruikt is het misschien wel beter voor het milieu, maar niet voor jezelf. Plastic flesjes zijn namelijk niet bedoeld om vaker dan vijf keer te gebruiken. Als je dit wel doet breken er op een gegeven moment stukjes plastic af die je vervolgens consumeert en dat is nooit goed.”

Doelen

Retulp zorgde er in 2018 voor dat 17 miljoen liter schoon drinkwater aan ontwikkelingslanden werd gedoneerd. In 2020 hoopt Richard daar nog veel meer van te maken. Hij begon in 2015 met een vijf jarig plan en een project ‘20/20 Mission Indisposable’, wat een duidelijk doel heeft: voor 2020 zorgen dat er minimaal 20 miljoen wegwerpflesjes worden bespaart en dat er 20 miljoen aan drinkwater wordt gedoneerd aan ontwikkelingslanden. Non disposable its possible!

Non disposable its possible!

” Zo hoop ik dat we in 2020 20 miljoen liter water hebben gedoneerd aan verschillende ontwikkelingslanden.  Ook staat er in mijn vijf jarige plan dat de omzet van Retulp elk jaar verdubbeld wordt, Maar dat gaan we beide redden, want we liggen volledig op koers.

Retulp doet dit natuurlijk niet alleen en kan rekenen op heel veel verschillende organisaties die hen daarbij helpen. ”We werken veel samen met Plasticsoup foundation, MVO Nederland en Made Bleu, alle drie organisaties met hetzelfde doel: een duurzamere wereld!”

Ben je benieuwd wat Retulp nog meer doet of wil je ook zo’n blitse fles? Neem dan een kijkje op de site.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

olifant

Frits van Wijnbar & Tapperij Den Olifant: ‘Dit is de plek waar ik zelf het liefste heen zou gaan’

'Den Olifant' was jarenlang een jongerenkroeg. Sinds tweeënhalf jaar waait er echter een andere wind...

Retulp

speciaalzaken

Nu open09:00 - 18:00

Prins Willem-Alexanderlaan 421, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.