Pretty Tall verkoopt kleding én een stukje zelfvertrouwen aan lange mensen

Door Anne Sophie Schotman 2 september 2017

Apeldoorner Inez Scheper (45) begon kledingwinkel Pretty Tall omdat ze met haar 1,90 meter zelf nergens kon slagen voor kleding. Wij gingen langs en spraken haar over de frustratie van winkelen voor lange maten, skinny jeans die altijd te kort zijn en haar ontmoeting met de langste mannen ter wereld.  

Lobbyen voor lange maten

“Pretty Tall is ontstaan uit eigen frustratie,” vertelt Inez. “Ik ben 1,90 meter, en kon nergens iets vinden. En wat ik wel tegenkwam was vaak tuttig, oubollig,” En dus trok ze de stoute schoenen aan en begon in 2010 een webshop voor kleding met lange maten. Datzelfde jaar nog opende Inez haar winkel op de Eglantier.

“In het begin was er zo weinig aanbod in lange maten. Ik heb veel moeten lobbyen bij leveranciers en kledingmerken voor lange versies van standaard broeken, jurken en shirts. Het was er simpelweg niet. Dus ben ik het ook zelf gaan laten produceren.”

Pretty Tall
Foto: Pretty Tall

Grootste assortiment

Zo ontstond Sequoia, het modemerk van Pretty Tall, dat zijn naam ontleend aan een van de langste bomen op aarde. “Ik draag ideeën en voorbeelden aan bij fabrikanten en die maken er een lange versie van. De gekleurde skinny’s bijvoorbeeld waren een tijdje heel erg in, maar in geen enkele winkel met een grote lengtemaat te vinden. Die heb ik toen laten produceren.”

“Mede daardoor hebben we inmiddels een groot assortiment. Eerst alleen voor dames, nu met de afdeling Tough & Tall ook voor heren. Vrouwen vanaf ongeveer 1,80 meter kunnen hier terecht voor kleding in maat 36 tot en met 48 en broeken met lengtemaat 36 en 38. En schoenen tot maat 46. Mannen komen vooral voor de broeken in lengtemaat 36, 38 en 40. En vinden er vaak ook nog een shirt of jasje bij met extra armlengte. Of een paar schoenen tot maat 50.”

“Er is niks frustrerender dan shoppen terwijl niks past.”

Pretty Tall is inmiddels de grootste aanbieder op het gebied van lange maten in Nederland. “Voor grote ketens zijn lange maten namelijk niet interessant,” vertelt Inez. “Wat eigenlijk gek is, want we zijn het langste volk in de wereld. De behoefte is heel groot. Er is niks frustrerender dan shoppen terwijl niks past. Ik vind het daarom belangrijk dat je hier voor alles terecht kunt. Dus ook voor sportkleding, positiemode en zwemkleding.”

Pretty Tall
Inez op de foto met Adramane (links) en Brahim. Foto: Pretty Tall/ Angela Stouten

Langste mannen ter wereld

Anderhalf jaar geleden opende Inez een vestiging van Pretty Tall in Hoofddorp. “Mensen komen uit heel het land en zelfs Duitsland en België naar Apeldoorn voor onze kleding. Ik wilde dus ergens in het westen een winkel openen om de mensen daar ook te bedienen. Dat werd uiteindelijk een mooi pand in Hoofddorp.”

Om publiciteit te genereren voor Pretty Tall nodigde Inez vervolgens twee van de langste mannen ter wereld uit. “Dat was super leuk. Brahim en Adramane, 2,46 en 2,32 meter lang, zijn langs gekomen en vereeuwigd op onze meetlat.” Inez wijst naar de witte paal in het midden van de winkel, volgeschreven met namen, vooral zo rond de 1,90. “We hebben nog een broek voor hen laten maken. En kijk, dit is een schoen van Brahim. Maat 58!”

Mooi lang

Inez organiseert overigens regelmatig beurzen, evenementen, modeshows en zelfs speeddates (‘fijn als je kan daten met iemand waarvoor je niet hoeft te bukken’). Zo creëert ze steeds iets meer aandacht voor het onderwerp. “Mensen vinden op onze evenementen en hier in de winkel lotgenoten. Hier aan tafel ontstaan bijvoorbeeld gesprekken tussen meiden en moeders over groei en groeiremmers. We verkopen niet alleen kleding, maar ook een stukje zelfvertrouwen.”

Over hakken dragen als je lang bent: ‘Gewoon doen, je bent toch al lang!’

“Jonge meiden die nog nooit een skinny jean hebben gekocht omdat die nooit past staan hier huilend voor de spiegel. En dan proberen we zo’n meisje voorzichtig een hakje aan te laten trekken. Heel veel meiden willen dat eigenlijk heel graag, maar vinden het vreselijk dat ze dan nog langer zijn. Ik zeg dan, ‘je bent toch al lang, die vijf centimeter maakt niets uit. Gewoon doen!’.

Pretty Tall
Foto: indebuurt.nl

Ambities

Inez merkt wat haar inspanning teweeg brengt en is nog lang niet van plan hiermee te stoppen. “Ik wil meer winkels openen. In het noorden bijvoorbeeld,” zegt ze. “Daarnaast wil ik de webshop verder ontwikkelen en de collectie uitbreiden. Ik zou bijvoorbeeld graag gala- en avondjurken voor lange meiden in mijn collectie opnemen. En ik zou de dames van het Nederlands volleybalteam weer willen sponsoren. Ze doen het zo goed!”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]


Meer over House of Tall ontdekken?

House of Tall kledingwinkels

Nu gesloten10:00 - 17:00

De Eglantier 407-409, Apeldoorn

Bekijk meer:kledingwinkels

adv.