Niels (42) heeft eigen opnamestudio in Apeldoorn: ‘Muziekopnames zijn een soort kindjes’

niels verhoek nls recording studio
Niels Verhoek is sinds 2008 eigenaar van zijn eigen opnamestudio.

Niels Verhoek (42) is iemand die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. De Apeldoorner neemt al van jongs af aan muziek en geluid op. Sinds bijna 14 jaar runt hij zijn eigen bedrijf NLS Recording Studio. We zoeken hem op op zijn huidige stek.

Hij was 2 jaar toen de bandrecorder van zijn ouders zijn aandacht trok en 6 of 7 toen hij zijn eerste opnames maakte op zijn viersporen taperecorder. Op zijn 12e had hij al zijn eerste opdrachten, op een Atari computer in de slaapkamer. “Ik had op dat moment keyboardlessen. Op het keyboard zat een knopje dat moest zorgen voor een pianogeluid. Het klonk alleen niet als een pianogeluid. Mijn muziekdocent legde me uit hoe dit zat. Ik wilde altijd weten waar het vandaan kwam.”

Sinds 2008 werkt hij “meer dan fulltime” in zijn eigen studio, NLS Recording Studio (voorheen NLS Music). Sinds een jaar opereert hij vanuit een bedrijfsverzamelgebouw aan de Koningslijn.

Geen centje pijn

Van de Vengaboys tot operazangeres Céline Janssen: Niels had ze in zijn studio. Sinds ‘corona’ huishoudt komen er minder mensen over de vloer, maar zijn werk gaat gewoon door, vaak op afstand. “Mijn geheim is dat ik van meerdere markten thuis ben. Ik ben blijven kijken naar wat ik wél kan doen. Zo neem ik de laatste tijd relatief vaak podcasts op. De AVROTROS podcast over Freddie Mercury bijvoorbeeld.”

Mijn geheim is dat ik van meerdere markten thuis ben

“Geen dag is hetzelfde. Ik heb lang de Global Dance Chart geproduceerd en de eindejaarsmixen gemaakt voor Radio 538. “Dan ben ik een maand lang 200 liedjes aan elkaar aan het mixen.” Ook maak ik muziek voor, of mix ik het geluid van commercials, voor bijvoorbeeld FuturumShop. Ik heb ook de muziek en audio voor de stadswandeling Canadian Walk gecomponeerd. Ik heb eigenlijk geen centje pijn gehad van corona. Ik geloof dat mijn omzet sinds corona 15 procent is gegroeid.”

De Apeldoornse pianist Chris Stellaard besloot een heel album bij hem op te nemen. “Normaliter speelde hij in kerken en op huwelijken, dat werd minder. Hij had ineens heel veel tijd over.” Niels zegt niet zomaar iedere klus aan te nemen. “Je moet een klik hebben met elkaar. Muziekopnames zijn een soort kindjes. Ik heb weinig met Frans Bauer of heavy metal, daar kan ik dus niks mee. Ik doe alleen dingen waar ik energie uithaal, zoals Threesome Jazz uit Apeldoorn.”

Freak

In de ruimte die hij momenteel huurt, heeft hij muren van 27 centimeter. “Je kan hier flink tekeer gaan. Ik denk dat ik meer last heb van iemand die op de gang staat te praten dan dat anderen mij horen.” Naast veel synthesizers heeft hij Gonzo microfoons. “Dat zijn met de hand gebouwde buizenmicrofoons, uit Apeldoorn. Echt het beste spul. Omdat het geluid niet wordt gehinderd door allerlei elektronica. Je hoort wat je moet horen. Guus Meeuwis gebruikt ze, Miss Montreal, Duncan Laurence, Nick & Simon.”

Je kan hier flink tekeer gaan

Een echte ‘freak’, noemt hij zichzelf. Wat hem opvalt is dat jongeren die bij hem stagelopen, vaak geen instrument meer beheersen. “Dan doen ze een opleiding tot ‘muziekproducer’, maar dat bestaat helemaal niet”, vindt Niels. “Je leert een instrument en kiest er later voor om ander muzikanten op te gaan nemen.” Hij kan het zich niet voorstellen. Voor hem was het logisch om toetsen te gaan spelen – “Mijn opa speelde orgel” – en daarna zijn passie voor muziek en geluid in zijn eigen studio tot uiting te laten komen. “Veel mensen denken dat ze een microfoon kunnen kopen en dan iets kunnen maken. Dat kan echt gewoon niet.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

NLS Recording Studio

Koningslijn 16, 7312 GH Apeldoorn

Meer informatie

NLS Recording Studio

Koningslijn 16, 7312 GH Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Van haarwerken tot permanente make-up: Daniëlle en Valerie staan voor jou klaar”

Van haarwerken tot permanente make-up: Daniëlle en Valerie staan voor jou klaar

Aangeboden door The House of Beauty

Ga naar “Apeldoornse motorfanaat Joey (29) verkoopt alleen Harley-Davidson: ‘Ik mocht eerst niet motorrijden van mijn moeder’”

Apeldoornse motorfanaat Joey (29) verkoopt alleen Harley-Davidson: ‘Ik mocht eerst niet motorrijden van mijn moeder’

joeys motor ranch
Ga naar “Apeldoornse Linda (36) organiseert jouw themafeest: ‘Stress? Ik vind het alleen maar leuk!’”

Apeldoornse Linda (36) organiseert jouw themafeest: ‘Stress? Ik vind het alleen maar leuk!’

In onze gids

Ga naar “Restaurant Mélanger”

Restaurant Mélanger

 • Brinklaan 32
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis proeflessen dans, pilates, yoga”

Gratis proeflessen dans, pilates, yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 31 mei 2022
Keety PureMotion

Topper

Ga naar “Contactlenzenmaand bij Villa Optica”

Contactlenzenmaand bij Villa Optica

 • Villa Optica
 • Geldig t/m 30 juni 2022
villa opticavilla optica

Topper

Vacatures

Ga naar “Hairstylist(e)”

Hairstylist(e)

 • The House of Beauty
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Bezorger van maaltijden”

Bezorger van maaltijden

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Training ‘Ik Leer Leren’”

Training ‘Ik Leer Leren’

 • SchoolBasis
 • Van 19 mei t/m 23 jun

Topper

Ga naar “Hemels Brocante”

Hemels Brocante

 • 26 mei 2022
hemels brocantehemels brocante