Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nicole van [mooi] afscheid: ‘In hun verdriet maken nabestaanden soms keuzes waar ze spijt van krijgen’

Aangeboden door [mooi] afscheid 26 november 2019

Uitvaartverzorger Nicole van den Bos van [mooi] afscheid zorgt er als kalme kracht voor dat nabestaanden zich niet laten leiden door overhaaste, sociaal wenselijke beslissingen. “Een uitvaart in eigen sfeer geeft mensen kracht bij de verwerking. Ik ben daarin niet meer dan de betrokken buitenstaander, hun houvast op de achtergrond.”

Regie over de uitvaart

“De dood betekent niet dat iemand er niet meer is,” benadrukt Nicole. “Overledenen leven voort in gedachten, symbolen en herinneringen. En als deze gedachten, symbolen en herinneringen een
plaats krijgen in het afscheid, dan wordt het verdriet draaglijker. Ik stuur dus zoveel als mogelijk aan op zelfregie bij de nabestaanden.”

Want het gebeurt nog te vaak dat mensen vinden dat ze de week van de uitvaart voor iedereen beschikbaar moeten zijn, ziet Nicole. “Omdat alle aandacht zo ontzettend goed bedoeld is. Ik help nabestaanden in te zien dat ze daarmee het risico lopen overgeleverd te worden aan de ideeën en overtuigingen van anderen. Ze moeten zich dan telkens aanpassen; een intiem moment onderbreken, koffie zetten, hun emoties van dat moment parkeren, omwille van de ander.”

‘Kinderen geven zelf aan wat ze nodig hebben’

Nicole moedigt nabestaanden aan om zich niet aan te passen aan goedbedoelde omstanders, maar ook zeker niet aan haar als uitvaartondernemer. “Ik pas me aan aan hen. Bij een bepaalde familie hadden we bijvoorbeeld besloten de avond vòòr de uitvaart hun zus in de kist te leggen, zodat dit in alle rust kon en niet snel-snel hoefde op de ochtend van de uitvaart. Naarmate dat moment dichterbij kwam werd de behoefte om hun zus zo lang mogelijk op het bed opgebaard bij zich te houden sterker. En dus hebben we toch besloten om het ’s ochtends voor de uitvaart te doen. Daarvoor gaat een heel logistiek doordacht plan overhoop, maar die ruimte moet er altijd zijn.”

Mooi afscheid
Foto: Renée Krijgsman Uitvaartfotografie

Kinderen betrekken

Ook adviseert Nicole ouders om hun jonge kinderen niet weg te houden bij (het organiseren van) de uitvaart en het rouwproces. “Kinderen, hoe klein ze ook zijn, weten dat er thuis iets niet klopt als een van de ouders er niet meer is. Of als ze niet meer naar opa of oma op bezoek gaan. Dat gevoel kun je het beste erkennen, anders neemt de fantasie het over en die grijpt dieper in dan de werkelijkheid.”

De begrijpelijke reflex om kinderen te beschermen tegen verlies werkt averechts, zag Nicole in de praktijk en in haar eigen verleden. “Ik weet van vroeger hoe het niet moet. Daarom betrek ik kinderen juist bij de organisatie van de uitvaart.” Zo vraagt ze kinderen te helpen de kist mooi te maken met een tekening, of te helpen controleren dat de bloemen wel goed klaar staan. “Zodra de rouwauto arriveert laat ik de kinderen de beschermhoezen van de rouwvlaggen verwijderen. Ik laat ze alvast zien hoe het gaat als ze straks de belangrijke taak van het ‘kaarsje aansteken’ moeten vervullen. En ik laat ze de zakdoekjes klaarleggen op de eerste bank. Kinderen geven zelf aan wat ze nodig hebben, en ze gaan doorgaans op een heel natuurlijke manier om met wat ze ervaren.”

Foto: Gonnie Helfrich fotografie

Geen voorgeschreven regels

Door de ontkerkelijking van de samenleving zijn er nieuwe rituelen ontstaan. En daarbij gelden nauwelijks nog voorgeschreven regels. Maar in hun verdriet maken nabestaanden soms keuzes waar ze achteraf spijt van hebben, weet Nicole. “Dan komen ze er achteraf achter dat ze toch liever een intieme uitvaart hadden gehad, in plaats van een grote uitvaart met mensen die ze misschien nooit meer zien. Ze beslissen dat ze niet mee gaan naar de oven, omdat ze dat belastend vinden voor alle mensen die in de koffiekamer zitten te wachten. Of door vermoeidheid en angst beslissen ze te snel dat ze niet betrokken willen zijn bij de laatste verzorging van de overledene.”

Door in alle gesprekken de eigen regie te benadrukken helpt Nicole nabestaanden bewuste stappen te zetten. “Mijn rol is ook om mensen te behoeden voor onnodig grote uitgaven. De kosten kunnen door de intense gevoelens van verlies, of door schuldgevoel, zomaar uit de bocht vliegen. Ik vraag daarom altijd of dat wat ze kiezen bij de overledene en bij henzelf past. Met een uitvaart kun je niet alsnog iets goedmaken. Je kunt er wél voor zorgen dat je voor jezelf en de andere nabestaanden het juiste doet.”


Meer over [mooi] afscheid ontdekken?

[mooi] afscheid uitvaartcentra

Van Huutstraat 14, Apeldoorn

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.