Matt’s (33) Apeldoornse koffiemerk Bosbrand is een begrip: ‘Ik drink niet de hele dag koffie’

indebuurt Bosbrand Matt
foto JKey / Jozua Dieleman

Drink je weleens een bakkie pleur bij Schenkers, Nett, Mansion24, Evi’s, Twenty2 of Klein Berlijn? Dan weet je hoe het Apeldoornse koffiemerk Bosbrand smaakt. We praten met Matt van Maastricht (33), het brein erachter. “Het bedrijfsplan heb ik in één nacht geschreven.”

Toen Matt van Maastricht (nu 33) zijn (toen nog) koffiezaak Schenkers opende in 2015, “was ambacht een trend”, zegt de Apeldoorner. “Leren schorten, industriële lampen, je zag het overal.” Matt wilde ook “iets” met ambacht doen en hij besloot zijn eigen koffie te branden.

Koffiebrander in de zaak

“Zo’n koffiebrander zag er gaaf uit”, vond hij. Bovendien: “Ik was niet de enige koffiezaak in Apeldoorn. Je moet je zaak bestaansrecht geven.” Zijn doel vanaf dat moment: “Ik wilde binnen drie jaar de beste koffie van Apeldoorn schenken.” En dat terwijl hij nog nooit koffie had gebrand, naar eigen zeggen ook geen echte koffiefanaat was. Maar daar kwam snel verandering in.

Ik wilde binnen drie jaar de beste koffie van Apeldoorn schenken

Behalve een goede brander kocht hij koffiebonen van “een compleet andere kwaliteit” en nam hij een paar jaar later Jochem Pieper in dienst voor het koffiebranden. “Hij is een heel erge koffiefanaat, heeft bovendien een laser-focus en werkt heel systematisch. Ik ben creatief en impulsief, werk liever aan de zaak dan in de zaak.”

indebuurt Bosbrand Matt
foto JKey / Jozua Dieleman

Ook liet Matt een paar talentvolle barista’s starten bij Schenkers. “Eerst heb ik het mezelf geleerd. Ik las boeken en bekeek barista-vlogs. Ik wilde op z’n minst één hartje kunnen maken (figuurtje in melkschuim cappuccino, red.). Ik kocht twintig liter melk en het lukte niet, heel frustrerend”, lacht de ondernemer. Ik heb het aan Hugo (van Duivenboden, red.) geleerd en hij is me voorbijgegaan.

De vonk die zorgde voor Bosbrand

Toen Matt op een dag bij Arnoud van Walchren van Klein Berlijn een kop koffie dronk, die Arnoud bij een Rotterdams bedrijf inkocht, dronk, dacht hij: de kwaliteit moet beter kunnen. “Wij wisten niet beter dan dat we onze zelf gebrande koffie hadden.”

Mijn laptop is drie keer open geweest die nacht

Matt van Maastricht, eigenaar Bosbrand en Schenkers

Niet lang na dat gesprek kon hij maar niet slapen. “Ik heb het geprobeerd, maar in mijn hoofd ontwikkelde zich een heel bedrijfsplan. “Die nacht spookte het door mijn hoofd: een eigen lokaal koffiemerk, met een logo dat de trots op de Veluwe representeert… Een hert… Over de naam dacht ik na… Iets met de natuur… Het werd Bosbrand. Ook moest het niet in plastic zakken worden bewaard, dat leek me niet duurzaam. Dus bedacht ik de herbruikbare tonnen waarin ik de koffie kon vervoeren. Mijn laptop is drie keer open geweest die nacht.”

Geen geuroverlast

In eerste instantie houdt hij het plan, dat in één nacht tot hem is gekomen, voor zichzelf. “Ik heb vaak ideeën en meestal zakt het na twee weken weer weg”, verklaart hij. Wel start hij vast een try-out met Arnoud, om te kijken hoe het bevalt. Uiteindelijk krijgt toch iemand lucht van zijn plan en vraagt het hem eens toe te lichten. “Ik was een paar minuten aan het vertellen en toen zei hij al: ‘Als ik je dit bedrag geef, kun je dan aan de slag? Je hebt vijf jaar om het terug te betalen, succes!'”

indebuurt Bosbrand Matt
foto JKey / Jozua Dieleman

Matt besloot de gemeente te vragen of hij het huisje naast Schenkers mocht gebruiken. “Daar woonde toen iemand tijdelijk, een deel van het huis was nog onbewoonbaar. Matilde (Matt’s vrouw, red.) en ik hebben de bovenverdieping volledig gerestaureerd en daar de eerste paar jaar van ons huwelijk zelfs gewoond.” De huurbaas is enthousiast, nu de gemeente nog. Na wat miscommunicatie met diverse ambtenaren, mag koffiebranderij Bosbrand op 10 juni 2017 eindelijk officieel open. Onder de voorwaarden dat er geen geuroverlast is en dat er een maximum aantal uren koffie gebrand mag worden.

Inmiddels schenken Twenty2, Mansion24, Nett, Evi’s en natuurlijk Klein Berlijn en Schenkers Bosbrand koffie. “Ik zoek soms zelf naar zaken en sommige benaderen ons. Ik wil in ieder geval dat de smaak overal goed en consistent is.”

Koffie proeven

Sinds de zomer van 2021 is de koffiebranderij verhuisd naar het Zwitsalterrein. Op deze nieuwe productielocatie brandt Bosbrand ook voor private labels (bedrijven die de koffie onder hun eigen naam op de markt brengen). “Nu branden we zo’n vier uur per week, maar ik onderhandel momenteel met een franchiseketen in Amsterdam. Als dat wat wordt, dan kunnen we heel erg aan de bak.”

Ik onderhandel momenteel met een franchiseketen in Amsterdam. Als dat wat wordt, dan kunnen we heel erg aan de bak

Matt van Maastricht

Onlangs is Bosbrand – dat in juni 2022 alweer vijf jaar bestaat – voorzien van een nieuwe huisstijl en kun je in de webshop naast koffiebonen ook koffiekopjes, thermosflessen en zelfs T-shirts kopen. Maar het belangrijkste blijft natuurlijk de koffie. “We gebruiken Arabica bonen, die van hoger gelegen gebied komen. Die bonen hebben een lager cafeïnegehalte dan Robuusta bonen, omdat er hoger op de berg minder insecten leven. Een koffieplant maakt cafeïne aan om zichzelf te beschermen tegen deze insecten, die ziektes bij zich dragen”, weet Matt. “Onze meest gebruikte koffieboon komt uit Nicaragua, daar groeien ze op een vulkanische bodem.”

Meer leren over koffiedrinken? Matt hoopt op de nieuwe locatie straks ook proeverijen te organiseren. Je leert dan koffie drinken zoals op een wijnproeverij, maar dan dus met koffie.

Bosbrand

Vlijtseweg 108, 7317 AG Apeldoorn

Meer informatie

Lees ook:

Bosbrand

Vlijtseweg 108, 7317 AG Apeldoorn

Meer informatie

Bosbrand

Vlijtseweg 108, 7317 AG Apeldoorn

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Van haarwerken tot permanente make-up: Daniëlle en Valerie staan voor jou klaar”

Van haarwerken tot permanente make-up: Daniëlle en Valerie staan voor jou klaar

Aangeboden door The House of Beauty

Ga naar “Apeldoornse motorfanaat Joey (29) verkoopt alleen Harley-Davidson: ‘Ik mocht eerst niet motorrijden van mijn moeder’”

Apeldoornse motorfanaat Joey (29) verkoopt alleen Harley-Davidson: ‘Ik mocht eerst niet motorrijden van mijn moeder’

joeys motor ranch
Ga naar “Apeldoornse Linda (36) organiseert jouw themafeest: ‘Stress? Ik vind het alleen maar leuk!’”

Apeldoornse Linda (36) organiseert jouw themafeest: ‘Stress? Ik vind het alleen maar leuk!’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Boodschappen
 • Gesloten
Ga naar “Vlees.nl”

Vlees.nl

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Ga naar “Restaurant Mélanger”

Restaurant Mélanger

 • Brinklaan 32
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Gratis proeflessen dans, pilates, yoga”

Gratis proeflessen dans, pilates, yoga

 • Bewegingsstudio PureMotion
 • Geldig t/m 31 mei 2022
Keety PureMotion

Topper

Ga naar “Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99”

Blokker koekenpannenserie Comfort van € 14,99 voor € 8,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Bezorger van maaltijden”

Bezorger van maaltijden

 • Randstad
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Training ‘Ik Leer Leren’”

Training ‘Ik Leer Leren’

 • SchoolBasis
 • Van 19 mei t/m 23 jun

Topper

Ga naar “Hemels Brocante”

Hemels Brocante

 • 26 mei 2022
hemels brocantehemels brocante