Marjolijn verkoopt vintage sieraden van goud: ‘Achter elke ring zit wel een verhaal’

Marjolijn ringen
Foto: indebuurt

Als kind was Marjolijn Borgardijn (38) al gek op alles dat glinsterde en je om je nek, handen of armen kon dragen. “Toen ik zes jaar was liet ik voor het eerst gaatjes schieten voor een paar oorbellen. Ik weet nog precies hoe dat ging en hoe blij ik was. Volgens mij was de hele straat ervan op de hoogte, zo leuk vond ik het. Ook vroeg ik altijd sieraden als cadeau. Ik weet van elk sieraad dat ik heb waar en wanneer ik het heb gekregen”, vertelt Marjolijn. “Dat vind ik ook het mooie aan sieraden, bij elk exemplaar heb je wel een gevoel of herinnering.”

Marjolijn verkoopt met haar bedrijf ‘Goudzoecker’ vintage sieraden gemaakt van, je raad het al; goud. Maar al langere tijd struint de Apeldoornse het internet af op zoek naar mooie sieraden. Op haar privé Instagram-account plaatse ze af en toe een foto met een mooie ring met de vraag of iemand interesse had. Vaak kreeg ze reacties als: ‘Wat een gave items’. “Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik hier echt iets mee moest doen. Het moment dat ik er echt voor ging was nadat mijn moeder in september overleed. Daardoor realiseerde ik me dat ik dingen wilde doen die ik zelf leuk en tof vind om te doen. Toen kwam alles echt in een stroomversnelling.”

Marjolijn
Foto: indebuurt

Foto’s

Een heleboel moest er vervolgens geregeld worden, er was een logo nodig, een naam en natuurlijk een verkooppagina. “Ik besloot om een Instagram-pagina te maken omdat ik het persoonlijke contact zo leuk vind. Je stuurt veel makkelijker een berichtje via Instagram dan dat je een bestelling plaatst op een website. Ook wil ik mezelf onderscheiden, dat probeer ik te doen door unieke foto’s te maken van mijn sieraden. Ik ben ook nog fotograaf in mijn vrije tijd dus dat komt goed van pas. Bij elke ring ga ik weer het huis door om te kijken welk accessoire daar het best bij past en bedenk ik hoe ik de foto ga maken.” Ook de naam bedacht Marjolijn zelf. “Ik omschreef wat ik deed als: ik zoek goud. Uiteindelijk viel het kwartje en heb ik de naam ‘Goudzoeker’ bedacht. Ik wilde het alleen wel wat extra’s geven en toen heb ik de ‘k’ vervangen door ‘ck’.”

Padlock

“Het mooie aan vintage sieraden vind ik dat er echt een verhaal achter zit. Ze zijn vaak tientallen, soms honderden jaren geleden gemaakt en ook nog eens op andere plekken in de wereld. Ik vraag mij dan ook altijd af: ‘Wie zou hem gekregen hebben en waarom?’. Het verhaal achter de padlock (Een hanger in de vorm van een slot, red.) vind ik bijvoorbeeld heel intrigerend. In Engeland gaven mannen deze vroeger aan hun lief als ze lang weg gingen, bijvoorbeeld bij dienstplicht. Het slot symboliseert de verbinding en gaf aan dat de vrouw ‘bezet’ was, ook al was ze nog niet met hem getrouwd.”

ringen
Foto: indebuurt

9 Karaat

De meeste sieraden die Marjolijn koopt komen uit Engeland, dat is niet zomaar. “In Engeland zijn vroeger heel veel sieraden gemaakt van 9 karaat goud, dit houdt in dat er in de sieraden 33,75% puur goud zit. Deze sieraden zijn heel stevig, want hoe minder goud hoe sterker ze worden. Ook zijn sieraden van 9 karaat relatief goedkoop maar toch net zo mooi als echt goud.” Je kunt goed merken dat Marjolijn een flinke basiskennis van het edelmetaal heeft. “Een ring van 9 karaat goud heeft ook een iets andere tint dan bijvoorbeeld een ring van 18 karaat. Die heeft een warmere kleur terwijl die van 9 heel iets koeler oogt, zie je?”

Marktplaats

Waar je moet zijn voor de mooiste vintage sieraden weet Marjolijn als de beste. “Ik heb verschillende adresjes, zo vind ik veel van mijn sieraden via Engelse veilingwebsites zoals Catawiki. Maar ook heb ik goed contact met twee hele lieve vrouwen van in de 80, ook handelen in vintage sieraden.” Met het verkopen van dure sieraden moet je wel op je hoede zijn. “Ik heb ook wel eens ringen erop staan en dan krijg ik wel eens berichten van mannen of ze de ring kunnen komen bekijken. Dat doe ik absoluut niet omdat je niet weet of zo iemand verkeerde bedoelingen heeft. Ik heb de sieraden ook niet thuis liggen maar ergens in een kluis”, voegt ze daar aan toe.

ringen
Foto: indebuurt

Zichtbaar

Wie een kijkje neemt op de Instagram-pagina van Marjolijn ziet voornamelijk ringen. “Ik verkoop het liefst ringen omdat ik echt vind dat die je outfit compleet maken. Deze ring vind ik heel goed passen bij denim bijvoorbeeld”, vertelt ze terwijl ze een gouden ring met een roestbruin kleurige steen tegen haar broek houdt. “Ringen zijn ook zichtbaar voor jezelf, een ketting zie je zelf helemaal niet bijvoorbeeld.” Dat Marjolijn gek is van ringen wordt nogmaals bevestigd door haar inkoopstrategie. “Eén van mijn vereisten is dat ik de ring zelf ook pas. Als ik er dan mee blijf zitten kan ik hem in ieder geval nog zelf dragen. Soms komt er ook een ring binnen die ik zo gaaf vind dat ik er bijna geen afstand van kan doen.”

Kwijt

De leuke reacties die Marjolijn krijgt op haar ringen maken haar passie voor sieraden compleet. “Als mensen hun bestelde sieraad binnenkrijgen krijg ik vaak te horen dat hij nog mooier is in het echt.” In een enkel geval gaat er wel eens iets mis met de bezorging, wat Marjolijn wel wat stress oplevert. “Eén keer was er een pakket niet bezorgd omdat er over een deel van het huisnummer een barcodesticker was geplakt. Toen heb ik dagen aan de telefoon gehangen met PostNL. Uiteindelijk had ik een meneer van het gevonden voorwerpen-magazijn aan de lijn, hij zei: ‘een ring met van die paarse stenen?’ Toen dacht ik, ik zeg maar niet hoeveel hij waard is.”

Ring opaal
Foto: Marjolijn Borgardijn

Ontwerpen

Hoewel het sieradenbedrijf van Marjolijn nu een ‘avondbaan’ is, hoopt ze er in de toekomst wel meer mee te gaan doen. “Ik heb nu ook nog een hele leuke baan bij de gemeente Apeldoorn, dat stukje vaste inkomen vind ik fijn. Maar als je het over toekomstdromen hebt zou ik het wel heel gaaf vinden om hier mijn vaste baan van te maken. Een andere stiekeme droom van mij is om zelf een ring te ontwerpen. Dat zou ik echt heel mooi vinden. Ik heb ooit een ring zelf ontworpen die gemaakt is van mijn opa en oma’s trouwring, met een opaal (een edelsteen, red.) erin.”

Ben je enthousiast geworden en wil je meer zien van Marjolijn en haar collectie aan vintage sieraden? Je kunt haar vinden via de Instagram-pagina van Goudzoecker. En vind je goud niks maar heb je liever zilveren sieraden? Die koopt Marjolijn ook in, maar wel op aanvraag.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook:<br>

Meer in deze categorie

Apeldoorners

Ga naar “Nieuw! Deze showroom opent binnenkort aan de Deventerstraat”

Nieuw! Deze showroom opent binnenkort aan de Deventerstraat

Studio Donderdag showroom
Ga naar “Patrick en Yury verlieten Apeldoorn en verhuren nu droomvilla op het Griekse eiland Corfu: ‘Het heeft zo moeten zijn!’”

Patrick en Yury verlieten Apeldoorn en verhuren nu droomvilla op het Griekse eiland Corfu: ‘Het heeft zo moeten zijn!’

patrick yury corfu
Ga naar “Column Aefke: Op avontuur in Apeldoorn”

Column Aefke: Op avontuur in Apeldoorn

aefke indebuurt apeldoorn

In onze gids

Ga naar “FIK Kaarsen”

FIK Kaarsen

 • Speciaalzaken
olaf vic fik kaarsen

Nu geopend

Ga naar “Domino’s Pizza Stationsstraat”

Domino’s Pizza Stationsstraat

 • Stationsstraat 158B
 • Pizzeria's
 • Gesloten
Dominos stationsstraat

Nu gesloten

Ga naar “Mani Loempia’s”

Mani Loempia’s

 • Kayersdijk 109
 • Snackbars
 • Gesloten
mani loempia's

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Grote korting op showmodel bedden en matrassen”

Grote korting op showmodel bedden en matrassen

 • Slaapidee Apeldoorn
 • Geldig t/m 31 mei 2021

Topper

Ga naar “Gratis wapentraining!”

Gratis wapentraining!

 • Martial Arts Academy
 • Geldig t/m 1 juni 2021
Martial Arts Academy
Ga naar “Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?”

Ben je van plan om naar Blokker winkel te gaan?

 • Blokker
 • Geldig t/m 24 mei 2021
Ga naar “36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99”

36 t/m 42 ook in beige Graceland € 24,99

 • vanHaren
 • Geldig t/m 23 mei 2021
Ga naar “Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49”

Alle Magnum ijs van € 6,98 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 24 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Teamleider Verkoop HORNBACH Apeldoorn”

Teamleider Verkoop HORNBACH Apeldoorn

 • Hornbach Bouwmarkt Nederland BV
 • Fulltime
Ga naar “Verkoopmedewerker tuinplanten”

Verkoopmedewerker tuinplanten

 • GroenRijk Malkenschoten
 • Fulltime
groenrijk apeldoorn
Ga naar “Inhouse HR Consultant”

Inhouse HR Consultant

 • Mitra Driessen Apeldoorn
 • Fulltime/Parttime
Mitra Driessen
Ga naar “Servicedesk medewerker, Belastingdienst”

Servicedesk medewerker, Belastingdienst

 • Tempo-Team
 • Fulltime
logo-tempoteam
Ga naar “Taxichauffeur voor leerlingenvervoer Apeldoorn gezocht”

Taxichauffeur voor leerlingenvervoer Apeldoorn gezocht

 • Top Support Nederland BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Coronaproof concert met Rolf Sanchez”

Coronaproof concert met Rolf Sanchez

 • Theater & Congres Orpheus
 • 1 april 2022
Rolf Sanchez
Ga naar “Congrestival All that jazz”

Congrestival All that jazz

 • Theater & Congres Orpheus
 • 2 juli 2021
Congrestival All that jazz
Ga naar “Drakenbootfestival 2021”

Drakenbootfestival 2021

 • 10 september 2021
Yoran Fotografie-Drakenbootfestival
Ga naar “Online bijeenkomst ‘Omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel’”

Online bijeenkomst ‘Omgaan met Niet Aangeboren Hersenletsel’

 • De Kap
 • 26 mei 2021
NAH de kap