Marc en Paul van der Poel: “Een liefde voor gereedschap is er bij ons met de paplepel ingegooid”

Aangeboden door Poel Bosbouwartikelen 7 september 2018

Wij schoven aan tafel met broers Marc (36) en Paul (33) van der Poel. Met hun ouders
runnen ze Poel Bosbouwartikelen, een familiebedrijf in Apeldoorn Noord dat tuin- en
bosbouwgereedschap verkoopt.

Familiebedrijf

“Onze vader, Walther van der Poel, is het bedrijf in 1979 in Harskamp begonnen. Zijn vader was in dienst van Firma STIHL en hield zich bezig met de verkoop van bosbouwartikelen. Maar hij merkte dat er veel vraag was naar een reparatie- en onderhoudsservice. Toen bleek dat STIHL dit wel wilde opzetten werd onze vader de eerste STIHL-dealer van Nederland.”

Dat zoons Marc en Paul later een rol zouden gaan spelen in het familiebedrijf was bijna vanzelfsprekend. Maar hoewel Marc inmiddels al zeventien jaar bij Poel werkt had Paul eerst nog even andere plannen.

“Van mijn dertiende tot mijn twintigste heb ik altijd geholpen met machines repareren. Maar op mijn twintigste besloot ik piloot te worden, dat leek me een prachtig beroep. Ik heb tien jaar fulltime bij Transavia gevlogen. Maar na een tijd ga je toch denken ‘ooit gaat onze vader ermee stoppen’. Ik besloot drie jaar geleden ook een actieve rol in het bedrijf op me te nemen.”

Rond diezelfde tijd begint Poel in Nieuw Milligen behoorlijk uit zijn voegen te barsten. Het hele bedrijf vindt een nieuw thuis aan de Steenbokstraat 45 in Apeldoorn Noord, waar de broers samen met ouders Walther en Jenny het bedrijf nu leiden. “We zitten nu op een locatie in het groen, in een pand dat ons past als een jas. Helemaal goed!”

Poel Bosbouwartikelen

Kennis in huis

“Een liefde voor gereedschap is er bij ons met de paplepel ingegooid,” zegt Paul. “Marc en ik zijn opgegroeid met een werkplaats aan huis. Ik kan me nog herinneren dat ik daar als driejarige rondliep. Dát was onze speelplaats.”

“Het plezier in het werk zit er bij ons dus wel in,” lacht Marc. “Maar we hebben inmiddels zo’n 45 medewerkers, dus we moeten ook zorgen dat de rest van ons team dat plezier beleeft en uitstraalt. We staan namelijk bekend om onze goede service. Waar je ook voor komt, we hebben veel kennis in huis en kunnen aan iedereen een persoonlijk advies geven.”

‘Accumachines zijn heel eenvoudig te bedienen en vooral heel erg stil’

Kettingzagen en bladblazers

Eén van de grootste veranderingen door de jaren heen is de verschuiving vanuit de hoge positie van Poel in de professionele markt naar een bedrijf dat ook in de particuliere markt een belangrijke rol is gaan spelen.

“Ons aanbod is enorm uitgebreid,” zegt Marc. “Waar we begonnen met kettingzagen zijn we bijvoorbeeld ook grasmaaiers, heggenscharen en bladblazers gaan verkopen.

Ook ontwikkelingen in de techniek hebben de mogelijkheden voor particulieren verveelvoudigd. Er zijn nu veel lichtere machines die werken op een accu op de markt. Het gebruiksgemak is veel groter, je drukt op een knop en het werkt gewoon.”

Poel bosbouwartikelen Ondernemer uitgelicht

“Uniek in Nederland,” vult Paul aan, “is dat wij volledig gereviseerde producten aanbieden. Dit zijn zwaardere machines die we leasen aan professionele bedrijven.

Binnen de leaseperiode wisselen wij deze vaak al om voor nieuwe, waardoor wij een enorm aanbod aan
jong gebruikte professionele tuinmachines houden. Deze jonge machines worden ook nog eens volledig gereviseerd waarna wij ze voor een veel lagere prijs weer aanbieden aan mensen die bijvoorbeeld een grote tuin of een stuk land hebben.”

Van benzine naar accu

De overgang van machines met een benzinemotor naar accumachines betekende een belangrijke omslag in technologie en een nieuwe weg voor Poel. Paul: “Accumachines zijn heel eenvoudig te bedienen en vooral heel erg stil. Op recreatieparken, in kantoortuinen, bij ziekenhuizen en in onze parken; accumachines waren een verademing voor alle tuinbouwbedrijven die – overdag of ’s nachts – moesten werken aan het groen.”

“Al snel ontstond er ook vraag naar accumachines bij particulieren,” zegt Marc. “Een accu is namelijk behalve stil ook nog eens vele malen goedkoper in gebruik dan een benzinemotor en minder gevoelig voor slijtage. We kunnen klanten veel bieden, want STIHL loopt in de ontwikkeling van accumachines heel ver voorop.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Poel Bosbouwartikelen. Meer over Poel Bosbouwartikelen ontdekken?

Poel Bosbouwartikelen bouwmarkten

Vandaag gesloten

Steenbokstraat 45, Apeldoorn

Bekijk meer:bouwmarkten

adv.