Marjanne van BonBonSpecials: ‘Juist nu voelen mensen de behoefte om zichzelf een beetje te verwennen’
Ze was er helemaal klaar voor, Marjanne Deelen van BonBonSpecials. Na een verbouwing van een paar maanden, zou ze de…
Het begon allemaal met een chocoladereep die een tijdje te koop was bij Xenos. Ineens was-ie niet meer verkrijgbaar en nergens meer te vinden. De vader van Marc Hesse (28) besloot de reep zelf proberen na te maken, want hij wist nog precies hoe de reep smaakte. Het lukte hem een nóg lekkerdere chocoladereep te maken. Enkele jaren later besluit Marc zijn vaders’ product op de markt te brengen. Fijn Chocolade werd een feit in 2021. “De chocolade is te lekker om binnen de familie te houden.”
“In 2017 of 2018 lag er een grote zware chocoladereep bij Xenos, die mijn vader weleens kocht. Op een dag was-ie ineens weg. Mijn vader heeft op internet gezocht, maar heeft ‘m nergens gevonden. Toen besloot hij ‘m zelf te maken, want hij wist nog goed hoe de smaak was. Hij heeft allerlei proefrepen gemaakt en het recept uiteindelijk verbeterd. Eerst maakte hij alleen repen voor vrienden en familie. Hij had niet de ambitie om het op de markt te brengen. Toen besloot ik het maar te doen, want de chocolade is te lekker om binnen de familie te houden.”
Fijn Chocolade heet zo omdat ie bedoelt is voor ‘fijnproevers’. “Het is echt de lekkerste melkchocolade die ik ooit heb gegeten”, verklaart hij zijn drive om de chocolade voor de consument te produceren. Op de achterzijde van de verpakking van de reep staan wel de ingrediënten, “maar ik verraad niet hoe ik het maak.”
Dat doet hij gewoon vanuit een kamertje in zijn eigen huis in Apeldoorn. “Veertig tot zestig” repen van 340 gram per week maakt hij. Met zelf geroosterde hazelnoten. Via Instagram benadert hij retailers, altijd delicatessenzaken en ‘lifestylezaken’. “Nooit zal ik Fijn Chocolade in de supermarkt willen hebben liggen, ik wil het ambachtelijke karakter vasthouden. Het is echt een delicatesse, de prijs ligt rond de tien euro per reep.”
Het is echt een delicatesse
Marc wil zo groen mogelijk te werk gaan. “De chocolade heeft Fairtrade en Rainforest Alliance keurmerken. De repen zijn verpakt in graspapier. Dat is goedkoper en milieuvriendelijker dan ander papier. Het touwtje om de repen is gemaakt van de agaveplant. Het opvulmateriaal in de dozen is gemaakt van tarwebloem en de dozen hebben het FSC Keurmerk.”
Marc, die Technische Bedrijfskunde studeert, wil het liefste geen grote fabriek bouwen, maar hoopt er uiteindelijk wel “van te kunnen leven.” Zijn studie helpt hem daar zeker bij, bevestigt Marc. “Die draait om een goede flow in je proces te brengen.”
Fijn Chocolade ligt bij De Kaasman, LOEV Lifestyle, Mekelenkamp en in ’t Achterhuus. En bij Rembrandt serveren ze het ook. “Dit moet chocolade zijn die je cadeau geeft.”
Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken