Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mahmoud en Hassna van Mister Baklava: ‘We willen dat Nederlanders ons leren kennen’

Door Janet Freriks 22 november 2019

2014. Mahmoud El Chehabi vlucht uit door het oorlog geteisterde Aleppo, Syrië. Hier, in Apeldoorn, vindt hij een nieuw thuis. Een jaar later volgt zijn gezin: zijn vrouw Hassna en hun twee zoons. Terwijl ze de cultuur en de mensen niet kennen, doen ze er alles aan om hier hun nieuwe bestaan op te bouwen. En met succes, want Apeldoorners weten ‘Mister Baklava‘ steeds beter te vinden. 

“Nog één minuutje”, zegt Mahmoud met een glimlach als we op een druilerige zaterdagochtend Mister Baklava aan de Brinklaan binnenstappen. Snel stofzuigt hij de laatste meters van zijn winkel, verdwijnt achter de toonbank en komt terug met bordjes vol Syrische lekkernijen. Eén ding is zeker: gastvrij zijn ze!

Natuurlijk mocht ik de baklava ook even proeven (foto: indebuurt)

Gezond

Eenmaal aangeschoven, begint Mahmoud enthousiast te vertellen. “We verkopen ruim twintig soorten baklava”, vertelt hij. Zo is er behalve baklava met amandel, ook baklava met pistache- en cashewnoten. “Het smaakt anders dan andere baklava”, vult Hassna aan. “Die is over het algemeen heel zoet. In onze winkel denken mensen ook vaak dat het té zoet is. Daarom laten we ze altijd eerst proeven.”

Dat de baklava van Mister Baklava een stuk minder zoet is dan we gewend zijn, heeft met twee dingen te maken: minder suiker, meer noten. Een gezonde snack dus? “Niet gezond, maar íets beter dan andere baklava”, lacht Mahmoud. “Nederlanders willen graag gezond eten.”

foto: Mister Baklava

Webshop

Mahmoud en Hassna openden Mister Baklava in februari van dit jaar, maar timmerden al eerder aan de weg met hun Syrische lekkernijen. “Toen we pas net in Nederland waren, begon Mahmoud met het maken van taarten en cakes, onder andere voor feestjes”, legt Hassna uit. “We dachten: ‘Misschien kan hij daar echt wat mee doen.'” En dus startten ze een webshop, waarbij ze zelf één soort baklava maakten en allerlei Syrische lekkernijen importeerden. Arabische klanten uit binnen- en buitenland wisten hen al snel te vinden. Het liep zo goed, dat ze het aandurfden om ook een fysieke winkel te beginnen.

‘Soms ben ik bang om iets raars te zeggen’

Taal

“Dat was niet makkelijk”, geeft Hassna toe. “Apeldoorn is een leuke, sociale stad. We willen hier niet weg. Maar de taal is wel moeilijk.” Hoewel ze prima Nederlands spreekt, is ze soms bang om wat verkeerds te zeggen. “Sommige woorden kan ik niet uitspreken omdat ik het misschien niet goed zeg. Dan komt het raar over”, lacht ze.

Ook voor Mahmoud is de Nederlandse taal een uitdaging. “In het begin was hij bang om Nederlands te praten”, weet Hassna. Vooral de snelheid van praten maakt het hem moeilijk. Terwijl ik hem vraag of hij al gewend is in Apeldoorn, kijkt hij zijn vrouw vragend aan. Als Hassna mijn vraag langzaam herhaalt, kijkt hij me lachend aan: “Ja, ik vind dit leuk. Mijn klanten zijn ook leuk. Er zijn er veel die elke week komen”, straalt hij.

Chocola

Om zijn klanten dagelijks van alle lekkernijen te voorzien, staat Mahmoud zes dagen in de week tussen zeven en acht ’s ochtends al te koken. “De tiramisu, cheesecake en de koekjes maak ik zelf”, vertelt hij. “En de baklava natuurlijk.” De overige producten, zoals de chocola, koopt hij van bevriende Syrische bedrijven. “Ik heb 75 verschillende soorten: met en zonder verpakking”, lacht hij. In Syrië is chocola namelijk altijd verpakt, onder meer vanwege de hygiëne. “Maar hier in Nederland is dat niet zo. Jullie kiezen ook liever donkere chocolade. In Syrië eten we juist veel melkchocolade”, legt Mahmoud uit.

Chocolade in allerlei smaken. foto: Mister Baklava

‘Ik hoop dat mensen ons willen leren kennen: we zijn niet van een andere planeet’

Vrienden

En zo leren Mahmoud en zijn vrouw de Nederlandse cultuur – en Apeldoorn in het bijzonder – steeds beter kennen. “Ik hoop dat de Nederlandse mensen ons ook willen leren kennen. We zijn niet van een andere planeet: we zijn gewoon mensen die werken en studeren. Ik heb een fulltime baan als financial services officer bij Ernst & Young in Zwolle. Onze kinderen praten goed Nederlands. In Syrië gaf ik ze thuis les. De oudste, van 15, zit inmiddels op het VWO.”

Dat ze zich steeds meer thuis voelen in Apeldoorn, heeft ook te maken met de mensen die ze de afgelopen jaren ontmoetten. “Toen we hier kwamen, kenden we helemaal niemand. We hadden hier geen vrienden of familie. Maar nu hebben we veel vrienden”, glundert Hassna.

Dankbaar

Het stemt ze zichtbaar dankbaar. “Werk gaat goed, school van de kinderen gaat goed, we zijn gezond. Een groot huis of grote auto is niet belangrijk. Vroeger, in Syrië, werkte ik heel hard. Ik had drie huizen en een eigen drogisterij. Maar alles is weg”, zegt Mahmoud. “Het enige dat ik nu wil, is een goed leven.”

“Mahmouds drogisterij is gebombardeerd”, vertelt Hassna verder. “Hij stond nét één seconde buiten.” Het meemaken van die heftige bombardementen zorgt ook nu af en toe nog voor angstige momenten. “Als ik bliksem of vuurwerk hoor, durf ik niet naar buiten. Het klinkt dan net als in Syrië. Dat gevoel vergeet ik nooit meer: ik herinner me alles”, vertelt Hassna. Toch wil ze graag terug naar Syrië, om haar familie te bezoeken. “Ik mis ze, maar het is nog niet veilig daar. Gelukkig kunnen we Skypen”, glimlacht ze.

En tot de tijd rijp is om terug te gaan, doen Mahmoud en Hassna er alles om een stukje Syrië naar Apeldoorn te brengen. “Dus kom vooral naar onze winkel, want baklava is lekker!”, zegt Mahmoud lachend.


Meer over Mister Baklava ontdekken?

Mister Baklava snoepwinkels

Gesloten09:00 - 18:00

Brinklaan 19, Apeldoorn

Bekijk meer:snoepwinkels

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]ndebuurt.nl.

Lees ook:

syrisch eten

Restaurant Syrisch Eten verder met nieuwe eigenaar: dit zijn de plannen

Restaurant Syrisch Eten gaat verder met een nieuwe eigenaar. Saber Haj Mohammad neemt de zaak over v...
Buddha Garden eten bij

Dorade, Thaise curry en pandan-pannenkoeken 😍 wij gingen eten bij Buddha Garden

Of je nu toe bent aan een tongstrelende curry of een pad thai om je vingers bij op te eten, bij Budd...
brinklaan

7 x bucketlist van de Brinklaan

Hierbij presenteren we een lijst met zeven zaken aan de Brinklaan die een bezoekje waard zijn. We st...
city supermarkt apeldoorn

Meltem Plaza gaat verder als City Supermarkt

De Turkse discountsupermarkt Meltem Plaza aan de Hofstraat is overgenomen en heeft een nieuwe naam: ...
filmmaand november

November filmmaand: onbeperkt tapas eten bij La Cubanita én naar de film!

Gure wind, vorst, dwarrelende bladeren en regen: alle ingrediënten voor een perfecte herfst! Dus waa...
ter Linden Meijer Tuenter Advocaten en mediation

Ter Linden Meijer Tuenter Advocaten: ‘De emoties zitten vaak hoog als mensen hier komen’

Wat moet ik regelen voor mijn scheiding? Hoe wordt de erfenis verdeeld binnen een samengesteld gezin...
Lilian Meijer Interieur (1)

Interieurstylist Lilian Meijer: ‘Ik wil dat mensen mijn interieurs zien en denken: wow, dit is chic en een tikkeltje anders’

Terwijl Lilian Meijer (34), interieurstylist, sfeerstylist en stylingadviseur, de meest bijzondere i...

adv.