Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Pianobouwer Theo Kobald: ‘Ik ben meer een ambachtsman, dan een ondernemer’

Door Job Burgwal 22 mei 2020

Theo Kobald (53) van Kobald Piano’s aan de Asselsestraat is zowat zijn hele leven met piano’s bezig. Plannen om te stoppen heeft hij niet maar afwisseling is af en toe wel nodig.

Theo Kobald is een geboren en getogen Canadees, die een paar keer geswitcht is tussen Canada en Nederland. Zo heeft hij de lagere school in Nederland gedaan, maar de middelbare school in Canada. Daarna heeft hij een “soort van” meubelopleiding gedaan in Canada.

Het switchen hield op toen Theo’s broer, Paul, aan hem vroeg of hij zin had mee te helpen in zijn beginnend pianobedrijf: “Mijn broer zei ‘Kom eens kijken’ (in Apeldoorn red.) en zo ben ik blijven hangen”, zegt de 53-jarige Theo. “Het was niet de bedoeling om te blijven, maar het is permanent geworden.”

‘Het is echt een gezinstraditie’

Houtbewerkingsfamilie

Dat Kobalds een houtbewerkingsfamilie zijn kun je wel stellen. Hetambacht heeft Theo dan ook niet zomaar ergens vandaan. “Het is echt een gezinstraditie, ik heb het van mijn vader en grootvader geleerd. Van generatie op generatie is het doorgegeven.”

Uit interesse is de familie met piano’s bouwen begonnen. Eerst gebeurde dit aan de Schoolstraat in Apeldoorn. Later kochten Theo en zijn broer het huidige pand aan de Asselsestraat.

kobald
foto indebuurt

Als Kobald Piano’s je niet bekend voor komt, dan ken je misschien Gebroeders Kobald. Ruim twintig jaar runden broers Theo en Paul samen het bedrijf, totdat broer Paul zich in 2007  in Amsterdam vestigde. Theo bleef alleen over in Apeldoorn en zo begon Kobald Piano’s.

Kobald Piano’s

Theo Kobald richt zich tot op de dag van vandaag nog steeds op piano’s stemmen, restaureren en het bouwen van fortepiano’s. Een fortepiano is de vroege voorloper van de piano zoals we hem nu kennen. De bekendste componisten hebben op een fortepiano gespeeld en daarom is het instrument vandaag de dag nog in trek bij pianisten.

Zo’n piano bouwt Theo helemaal zelf en dat is niet zomaar iets: “Je moet heel vasthoudend zijn om aan zo’n project te beginnen”, zegt de pianobouwer en vervolgt: “Ik deel het bouwen in fases op, anders word je ontmoedigd door het vele werk.”

kobaldfotos
Theo bezig aan zijn fortepiano. Foto indebuurt

Eén van de redenen dat Theo zo lang actief is in dit vak is de uitdaging. “Je investeert veel tijd en
moeite in een fortepiano die je er pas uit krijgt als je er een keer een verkoopt, maar dat kan soms jaren duren”, zegt de piano-expert. “Ik heb zo’n zeventien fortepiano’s gebouwd en dat is elke keer uitdagend. Je kunt je vaardigheden erin kwijt en het is altijd verrassend hoe hij gaat klinken.”

Ambachtsman

“Ik ben meer een ambachtsman, dan een ondernemer”, zegt de man die het liefste klein blijft met Kobald Piano’s, want dan kan hij zich blijven focussen op wat hij het liefste doet; het het bouwen van piano’s. “Het is een bewuste keuze om wat kleiner te blijven. Ik kan dan meer met de instrumenten bezig zijn, ben een stuk flexibeler en weerbaarder tegen problemen zoals nu.”

‘Ik maak graag dingen die een leven lang meegaan’

De piano’s van Kobald zijn duurzaam: je koopt niet om de acht jaar een nieuwe zoals je misschien bij een computer wel doet. Theo heeft daar geen slapeloze nachten van. “Ik maak graag dingen die een leven lang meegaan. Mensen zullen altijd blijven spelen, dus de piano’s zullen gerestaureerd en gestemd moeten worden.”

Tekst gaat verder na de foto.

Foto indebuurt

Nog geen tijd voor verandering

Theo heeft er weleens over nagedacht om iets anders te gaan doen, maar telkens bleef hij doorgaan met zijn ambacht. “In dit vak duurt het jaren om iets op te bouwen en als ik ermee stop, wie gaat er dan mee door? Daardoor hou je er niet zomaar mee op.”

‘Mensen zijn zo blij als je een mooie piano maakt of restaureert’

De voldoening die de 53-jarige Theo Kobald uit zijn werk haalt is nog het meest belangrijk voor hem. Dat zorgt ervoor dat hij niet aan stoppen denkt. “Mensen zijn zo blij als je een mooie piano maakt of restaureert.”


Meer over Kobald Piano’s ontdekken?

Kobald Piano’s muziek

Gesloten09:00 - 18:00

Asselsestraat 167, Apeldoorn

Bekijk meer:muziek

Lees ook:

Hans de Louter museumstuk

Instrumentbouwer Hans de Louter: ‘Het is toch wel jammer dat ik de gitaar uiteindelijk aan de klant moet geven’

Hans de Louter (61) vind je niet achter een bureau. Je vindt hem in zijn werkplaats, waar hij op amb...

Apeldoornse ondernemers hebben Lokaal Krat samengesteld

Wat de boer niet kent dat vreet-ie niet! Nou dan heeft die boer geluk, want hij kan terecht bij Rest...
Hans de Louter Werkplaats

9 x Apeldoorns meest bijzondere speciaalzaken

Op zoek naar een postzegel uit Tuvalu, Marokkaanse plinten of een handgemaakte ukelele? Deze super s...

Geboren en getogen Apeldoorner Jop van der Linden zit op zijn plek bij Columbia: ‘Ik heb niet echt binding met een andere club’

Jop van der Linden (29) rondde afgelopen zomer zijn profcarrière als voetballer af. Niet omdat hij d...
oranjepark

Vakantie in Tuinesië: dit wordt het weer in de zomer van 2020

Het ziet ernaar uit dat veel Apeldoorners dit jaar op vakantie gaan naar het exotische Tuinesië of h...
Leeg terras Leienplein

Uit eten of terrasje pakken in Apeldoorn: zo ziet dat er straks uit

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Apeldoornse horeca weer open! Feestcafés, clubs en ...
cafe old chap

Van knalroze fleecedekens tot kinderspeelgoed: je koopt het bij deze voormalige kroeg

Café Old Chap aan de Nieuwstraat (op de hoek met de Kapelstraat) is al een tijdje gesloten. Een bier...
aaron en jurry

Aaron en Jurry blijken gouden crisis-buddy’s: ‘We willen positiviteit brengen’

De corona-crisis is voor niemand echt leuk, maar Aaron Post (26), eigenaar van lunchroom en wijnbar ...

adv.