Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kinderboerderij Laag Buurlo bestaat 50 jaar: ‘Kinderen vervreemden van de natuur’

Door Natalie Polman 4 september 2020

Over een dieptepunt hoeft beheerder Bertus Pols (60) niet lang na te denken. Dat was de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in 2001, waardoor veertig gezonde dieren preventief geruimd moesten worden. “Dat heeft een paar jaar van mijn leven gekost.” Los daarvan is het 50-jarig bestaan van kinderboerderij Laag Buurlo in Apeldoorn vooral een aaneenschakeling van hoogtepunten. “We staan sterker dan ooit en dat geeft ontzettend veel energie!”

De geschiedenis van Laag Buurlo gaat terug tot 1890, toen de huidige kinderboerderij nog een fruit- en veeteelt bedrijf was. “Met de komst van de wijk Zevenhuizen en hoogbouw verdween de status van het landgoed en verloor het bedrijf zijn bestaansrecht. In 1970 heeft de gemeente Laag Buurlo gekocht. Een beetje stad had destijds een kinderboerderij, dus die functie is er toen aan gegeven. Zodat stadskinderen enige affiniteit met de natuur bijgebracht kon worden.”

Tot rust

Geboren in Vaassen kreeg Pols zelf de natuur met de paplepel ingegoten. Later volgde hij middelbaar agrarisch onderwijs. “Precies waar in 1980 bij Laag Buurlo om werd gevraagd voor de functie van dierenverzorger. Ik werd aangenomen en zes jaar later zijn mijn vrouw en ik beheerders geworden. Dat betekent dat we er ook wonen en zeven dagen per week met de kinderboerderij bezig zijn.”

Bezoekers in contact brengen met alles wat Laag Buurlo te bieden heeft, geeft Pols elke dag weer voldoening. “Mensen – vooral kinderen – vervreemden steeds meer van de natuur. Dat maakt onze functie nog belangrijker. Groepen 3 en 4 uit het basisonderwijs volgen hier kinderboerderijlessen. Dat vinden ze geweldig. Een kind dat in de klas druk is, komt dan bijvoorbeeld helemaal tot rust door het borstelen van een pony.”

Naast een educatief en therapeutisch karakter heeft Laag Buurlo ook recreatief het nodige te bieden. “Zeker sinds de speeltoestellen zijn opgepimpt na een subsidiebijdrage van Stichting Vrienden van de Kinderboerderijen Apeldoorn. Mede daardoor trekken we jaarlijks zo’n 150.000 bezoekers. Ik heb op een zondag wel eens vijfhonderd mensen op ons grasveld geteld, er was nauwelijks nog groen te zien. Dan weet je waarvoor je het doet.” Kinderboerderij Laag Buurlo krijgt subsidie van de gemeente en is daarom verplicht deel te nemen aan een klanttevredenheidsonderzoek. “We zijn beoordeeld met een 8,5. Een mooi cijfer dat hoger had kunnen zijn als we meer parkeerruimte hadden. Maar het zou slecht zijn om daar weiland aan op te offeren.”

Eigen mest

Dat zou ook niet passen bij het belang dat bij Laag Buurlo wordt gehecht aan duurzaamheid. “We hebben een tank van zevenduizend liter, waarin we regenwater opslaan om de bezoekerstoiletten mee door te spoelen. We gebruiken onze eigen stalmest. Verder werken we samen met Paleis Het Loo, waar we het gras maaien dat we tot hooi verwerken voor onze beesten.”

Naast vier vaste krachten en enkele vrijwilligers zet ook een aantal medewerkers met een beperking zich in voor de jubilerende kinderboerderij. “De interactie met de mensen is altijd weer een feest”, verklaart Pols, die nog lang niet aan pensioneren wil denken. “De band die iemand met zijn hond heeft, heb ik hier met alle dieren!”

“Er zijn ouders die hun kinderen hier ‘loslaten’ en zich vervolgens op hun telefoon storten”, zegt Bertus Pols. “Die vaders en moeders zou ik op het hart willen drukken: geniet van uw kind! We hebben speeltoestellen waarop ouders en kinderen samen kunnen spelen.”

Dit verhaal is geschreven door Bert Nijenhuis en komt uit het Apeldoorns Stadsblad van 13 februari 2020.


Meer over Kinderboerderij Laag Buurlo ontdekken?

Kinderboerderij Laag Buurlo kinderboerderijen

Geopend08:30 - 16:30

Homerusstraat 8, Apeldoorn

Bekijk meer:kinderboerderijen

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Aanbiedingen Apeldoorn

Naar de geitjes: dit zijn alle kinderboerderijen in Apeldoorn

Het perfecte uitje met kids: een dagje naar de kinderboerderij in Apeldoorn. Kinderen vinden het hee...
zeemeermin hanna dansles

Apeldoorns zeemeermin Hanna (28) gaat dansles geven aan kinderen: ‘Magisch’

Soms is ze een zeemeermin en zwemt ze door de diepste zeeën. Maar soms heeft ze gewoon benen en dan ...
Jorn kinderburgemeester

Jorn (10) is straks burgemeester van Apeldoorn: ‘Na de zomervakantie ga ik hard aan het werk!’

Jorn is de nieuwe kinderburgemeester van Apeldoorn! De leerling van groep 6 van de Parkenschool gaat...
Kinderparadijs Malkenschoten Binky (1)

Aanrader: de nieuwe Binky-show van Kinderparadijs Malkenschoten

Kinderparadijs Malkenschoten is helemaal klaar voor de zomervakantie! Binky staat elke dag klaar om ...

adv.