Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Kees van Restaurant Don Quichotte: ‘We houden gewoon van mensen’

Door Natalie Polman 22 maart 2019

Aan de Van Kinsbergenstraat, ook wel bekend als ’t Proefstraatje, vind je een aantal zeer verschillende restaurants. Restaurant Don Quichotte houdt het hier al bijna negentien jaar lang vol. We praten met eigenaar Kees Roos over het geheim.

Het is een restaurant, maar ook bijna een Don Quichot-museum. Overal staan, hangen of liggen Don Quichot-snuisterijen; van boeken tot beeldjes, posters en puzzels: “We hebben zóveel verzameld in bijna twintig jaar”, zegt Kees Roos. “Veel dingen zijn meegebracht door mensen.” Hij wijst op een groot houtsnijwerk boven de bar, dat het verhaal van Don Quichot vertelt. “Het is gemaakt in Tenerife en hing jaren bij een vrouw thuis in de woonkamer, totdat ze overleed. Hier hebben haar nabestaanden een mooie prominente plek ervoor gevonden en wij zijn er heel blij mee.”

Overal staan, hangen of liggen Don Quichot-snuisterijen

Kees (53) is de immer innemende gastheer van Don Quichotte, zijn vriendin Lotte Nuyten (52) is eigenlijk arts maar is ooit een keer een avond bijgesprongen, als afwasser. “Ik zei ‘Doe het niet!, voor je het weet kom je ook in de bediening”, memoreert Kees. En ja hoor, Lotte werkt nu alweer jaren in de bediening van het restaurant én ze helpt op de achtergrond mee.

Hoewel Don Quichotte al bijna negentien jaar in Apeldoorn zit, ‘ontstond’ het restaurant eigenlijk in Arnhem, daar waar Kees en Lotte vandaan komen. “Maar daar zat het al een beetje vol met soortgelijke restaurants en bovendien waren de huurprijzen hoog. Toen ben ik met mijn toenmalige compagnon, met wie ik had gewerkt bij Falstaff (brasserie in Arnhem, red.), op zoek gegaan naar een geschikte locatie buiten de plaats.

‘Mensen willen verrast of verleid worden als ze uit eten gaan’

Overal gingen we kijken; Ede, Wageningen, Barneveld, Scherpenzeel… Op een gegeven moment werden we getipt op restaurant Indigo Mer, een visrestaurant in Apeldoorn dat wilde stoppen. We gingen kijken hier in de Van Kinsbergenstraat en vonden het een heel mooi pand.”

Eindelijk een restaurant

En zo werd Don Quichotte in Apeldoorn een feit. “Toen wij in 2000 het restaurant openden, was de gemeente blij, want er kwam eindelijk een restaurant bij in Apeldoorn.” Niet meer voor te stellen tegenwoordig. “De laatste tijd schieten ze als paddenstoelen uit de grond”, weet ook Kees.

Hoe zijn restaurant tussen al die grote en hypermoderne restaurants met zo’n divers aanbod blijft draaien en telkens zo hoog eindigt in de beoordelingen van gasten? “Wil je van hen winnen, moet je overal goed in zijn”, zegt Kees. “Het is steeds moeilijker geworden om nieuwe gasten voor je restaurant te interesseren, dus je moet zorgen dat de mensen die komen vaste gasten worden.”

foto's indebuurt
De serre
De gevel van Don Quichotte

“Dit restaurant draait om slow cooking, om rustig en gezellig zitten. Al kun je altijd aangeven als je weinig tijd hebt, dan houden we daar rekening mee. En je ziet dat mensen dat waarderen.” Hij noemt “goed eten, goede porties, een flexibele keuken, een gezellige en vriendelijke bediening en het vertellen van verhalen over het eten en de wijnen” als belangrijke peilers.

Krijtbordje

Kees doelt met dat laatste onder meer op het krijtbordje waarmee hij naar elke tafel gaat. Daarop staan verschillende wisselende gerechten die niet op de kaart staan, zoals Limburgs zoervleisj. “Dat bordje is vanaf het begin al een enorme hit”, zegt Kees. “We lezen het altijd voor, vertellen hoe het wordt bereidt en dat geeft extra beleving. Het is dus niet omdat we niet genoeg op de kaart hebben staan, maar mensen willen verrast of verleid worden als ze uit eten gaan.”

De twee zien hun gastvrijheid als een vanzelfsprekendheid. “We houden gewoon van mensen”, zegt hij terwijl hij glimlacht naar Lotte. Samen halen ze een voorbeeld erbij. “Meneer Driessen, 89 jaar, komt hier sinds de eerste maand dat Don Quichotte bestaat nog nagenoeg elke week. Zolang hij nog zijn ene voet voor de andere kan zetten… Hij begon met een hele tournedos en eet tegenwoordig een half visje, maar zit altijd aan dezelfde tafel. En vroeger nam hij zijn toenmalige vrouw mee, totdat zij dement werd. Drie, vier jaar lang kwam hij niet en zorgde hij voor haar. Toen zij overleed, zijn we op haar begrafenis geweest. Een week na de begrafenis zat hij er weer, met hun beste vriend.”

De naam

Maar dan nog een belangrijke vraag. “Waarom Don Quichotte?”, herhaalt Kees onze vraag. “Je kunt je zaak De Zonnehoek, Ruimzicht of Het Gevulde Buikje noemen en dat is leuk, maar als je een vreemde naam kiest en ook nog uit de wereldliteratuur, dan ontwikkelen mensen sneller een band met je restaurant.

‘Met deze verwarring kun je alles serveren wat je maar wilt’

Plus het feit dat veel mensen in eerste instantie denken dat we een Spaans restaurant zijn, want Don Quichot was een Spaanse figuur, maar wij bieden een Frans-Internationale keuken. Tegelijkertijd was Don Quichot een klassieker die alle landsgrenzen overschrijdt en een verhaal dat gaat over menselijke interactie. Met deze verwarring kun je alles serveren wat je maar wilt.”

Dus dat doet Don Quichotte – de extra ‘te’ klinkt en oogt vriendelijker, zo zegt Kees – dan ook. “Maar een Limburgse zoervleisj kies je niet zo snel als je het niet kent – ténzij je een verhaaltje erbij vertelt.”


Meer over Don Quichotte ontdekken?

Don Quichotte restaurants en horeca

Gesloten17:00 - 23:00

Van Kinsbergenstraat 3, Apeldoorn

Bekijk meer:restaurants en horeca

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected]!

Lees ook:

De favorieten van local Sander van Eldik: ‘Bij Don Quichotte straalt de passie en het enthousiasme af van het personeel’

De beste tips, die komen van locals. Want wie in een stad woont én leeft, kent vaak de allerleukste ...

10 x de beste restaurants in Apeldoorn volgens Iens

Antonio en Rinaldo van Pizzeria Pibia: ‘We zijn vertrouwde gezichten hier’

adv.