Katrien (35) bakt om mensen blij te maken: ‘Elk baksel heeft een verhaal’

Door Natalie Polman 8 maart 2019

Katrien Elzinga (35) is één van de nieuwste ondernemers op het Zwitsalterrein, maar haar bedrijf Popjes van Katrien bestaat al ruim vijf jaar. We gingen bij haar langs.

Alle cakejes op een stokje

De ‘popjes’ van Katrien zijn geen popjes met armen en benen en een hoofd met een gezichtje. Het betreft cakepops, oftewel bolvormige cakejes op een stokje.

Sinds een paar maanden bakt ze deze cakepops, maar ook cupcakes, koekjes en taarten vanuit een ruimte in één van de hallen van de voormalige Zwitsal-fabriek. “Het is nog aftands, maar er is hier reuring.”

‘Er is hier reuring’

Katrien werd geboren in Aalst, een stad in België. Toen haar ouders op haar 6e scheidden, moest haar moeder werken om de kost te verdienen. “In de weekenden was ik bij mijn oma en opa en oma kookte altijd zelf, met ingrediënten van de plaatselijke boer. We hadden een heel bourgondische levensstijl.”

Het was dan ook even wennen toen ze met haar moeder, die een Nederlandse man had ontmoet, naar Nederland verhuisde. “Hier kookte iedereen met pakjes en zakjes, ik vond het gek dat er geen aandacht aan eten werd gegeven. Ik trakteerde op mijn verjaardag dan ook met iets wat ik zelf had gemaakt. Dat vonden ze heel raar op school.”

In de vergetelheid

Later raakte het koken toch een beetje in de vergetelheid. “Ik was goed in talen dus begon ik op mijn 18e de studie Toerisme. Daarna werkte ik negen maanden lang van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat als receptionist en danseres/zangeres in een luxe-resort. Toen ik terugkwam in Nederland vroeg een oud-huisgenootje, dat inmiddels in een restaurant werkte, of ik nog iets had geleerd. Toen dacht ik: ‘O ja, koken!’ Dat had ik zo gemist.

🎵let it gooooo..let it goooo🎵

Posted by Popjes van Katrien on Saturday, 6 January 2018

Toch trok het toerisme ook nog en dus ging ze als redacteur aan de slag voor D-Reizen. “Toen ik een relatie kreeg met mijn man, schrok ik van hoe hij het avondeten naar binnen schoof. ‘Hallo! Daar heb ik drie uur voor in de keuken gestaan!'” Katrien begon bij de Telegraaf als reisjournalist, volgde ondertussen kookcursussen op de achtergrond.

Overal cakepops

“Op een dag wilde mijn man, die in een ziekenhuis werkt, iets bijzonders trakteren op zijn werk. “Toen was ik net in Miami geweest voor een reportage. En daar zag ik overal cakepops.”

Je voelt ‘m al aankomen; Katrien besloot ze zelf te gaan maken. “Op dat moment waren Angry Birds (een computerspel, red.) helemaal in en dus wilde ik daar cakepops van maken.”

Beslag in je haar

Zo gezegd, zo gedaan zou je denken. “Ik kocht spulletjes van eBay en ging aan de slag. Maar het ging verschrikkelijk. Ik moest zelfs een stuk haar afknippen omdat ik een klodder beslag in mijn haar er maar niet uit kreeg met shampoo.”

“Het lukte maar niet. ‘Hoe dan’, dacht ik, ‘ik kan toch ook koken?’. Uiteindelijk was het toch gelukt. Collega’s van mijn man waren zelfs zó onder de indruk dat ze vroegen of ik een eigen bedrijf had.”

Posted by Popjes van Katrien on Tuesday, 31 July 2018

Daarna vroegen meer mensen haar of ze een visitekaartje of bedrijf had en besloot ze de stap te wagen. “Mijn contract bij Telegraaf liep bijna af en ik zag het als mijn kans.”

En toch, “koken is dus heel anders dan bakken. Het is heel veel oefenen, oefenen, oefenen en filmpjes kijken op YouTube, beurzen afgaan.”

‘Het is geweldig als ik zie hoe blij ik mensen kan maken met wat ik bak’

Sinds twee jaar heeft ze af en toe hulp en sinds twee maanden opereert ze dus vanuit ‘de Zwitsal’. “Ik hoop over een paar maanden een kleine koffiecorner erbij te openen met kleine lekkernijen erbij. En ik ben momenteel aan het oefenen met vegan, lactose- en glutenvrij gebak.”

“Ik denk dat ik wel 60 uur in de week maak, van woensdag tot en met zondag. Het hebben van collega’s en regelmaat mis ik wel, maar als ik zie hoe blij ik mensen kan maken met wat ik bak… Dat is geweldig.”

Taartenwinkel

Voorlopig zit ze met haar ‘popjes’ op de Zwitsal – en komt ze ook bij je langs voor workshops – maar over een paar jaar hoopt ze een eigen echte taartenwinkel in Amerikaanse stijl te openen in Apeldoorn. Met unicorn-taarten en andere bijzondere taarten.”

“Achter elke cakepop en taart zit een verhaal. Zo had ik laatst een taart gemaakt voor een te vroeg geboren tweeling bij wie het steeds kantje boord was. En nu waren ze toch 1 jaar geworden. Als je dan zo’n moeder spreekt en ze bijna moet huilen bij wat ze allemaal vertelt, dan besluit je dat je haar de mooiste taart ter wereld wilt geven.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Sweet Charlotte Taarten

9 x hier haal je spectaculaire, handgemaakte taarten in Apeldoorn

Iets bijzonders te vieren? Deze 9 adresjes in Apeldoorn maken je dag met de meest extravagante, oogs...

Wie helpt Lesley aan een pop-up locatie voor zijn Dessertbar?

Pancakes met chocolade bueno, freakshakes en exclusieve crème brûlée, deze Apeldoornse chef maakt he...


Meer over Popjes van Katrien ontdekken?

Popjes van Katrien

bakkers

Disselhof 24, Apeldoorn

Bekijk meer:bakkers

adv.