Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joost van WortelWoods: ‘Er worden nog steeds veel huizen gekocht en mensen zijn veel thuis’

Door Natalie Polman 12 juni 2020

We praten met meubelmaker Joost van Wortel (41), die zes jaar geleden samen met zijn vrouw Jessica WortelWoods oprichtte. “Ik vind het ontzettend leuk en bijzonder iets te creëren waarvan een klant zegt ‘Wauw’ en dat hij het vervolgens tien jaar gebruikt.”

Ze waren eerst wel “geschrokken” toen het land op slot ging wegens het coronavirus, maar meubelmakerij WortelWoods aan de Asselsestraat komt er nu “goed doorheen”, aldus Joost. “Toen we net begonnen met z’n tweeën, zaten we nog in de crisis van 2008, maar sindsdien is het alleen maar drukker geworden. Corona was ons eerste dipje.”

‘Corona was ons eerste dipje’

“We draaien wel minder omzet, maar het wordt elke week weer wat beter. Er worden nog steeds veel huizen gekocht en mensen zijn veel thuis”, noemt hij als twee voor WortelWoods voordelen in deze tijd. “Sinds afgelopen week merk ik dat mensen weer naar buiten durven en dat we weer meer inloop hebben.”

WortelWoods

WortelWoods begon in 2014 als grapje. Nou ja, het bedrijf niet, wel de naam. “Achttien jaar geleden maakte ik al houten meubels en toen vonden mensen dat ik een eigen merknaam moest hebben. Toen heb ik WortelWoods eruit gespuwd. Maar zo’n naam gaat aan je kleven”, glimlacht de 41-jarige meubelmaker.

“Toen we zes jaar geleden een bedrijfsnaam moesten verzinnen en een reclamebureau WortelWoods de beste naam vond, hebben we ‘m aangehouden.”

De showroom van Wortelwoods. foto's indebuurt

Joost was hiervoor twaalf jaar lang verkoopleider in een grote meubelzaak en hielp een vriend van hem in zijn vrije tijd met het maken van meubels. “Op een gegeven moment merkte ik dat ik er dagen voor ging vrij nemen. ‘Dit gaat niet goed’, dacht ik”, glimlacht de ambachtsman. WortelWoods was al snel een feit. “De enige overlap met mijn vorige werk is meubels… Dan stopt het”, grijnst hij.

Ruimdenkende klanten

WortelWoods is een meubelwinkel en werkplaats in één, in een mooi oud pand aan de Asselsestraat. In de werkplaats bouwen Joost en zijn werknemers tafels, tv-meubels, kasten, bedden en ook veel room-dividers, van die hoge kasten die een ruimte ‘opdelen’.

Die maken ze voor ‘ruimdenkende klanten’ zoals Joost ze noemt. “Je ziet het meubel pas als het klaar is”, verklaart hij. Het is niet dat je even een meubel uitzoekt en het direct meeneemt.”

‘Je ziet het meubel pas als het klaar is’

Joost’s vrouw Jessica doet in het bedrijf “alles behalve het bouwen”, aldus Joost. “Ze is formulemanager, doet de inkoop van accessoires en meubels (zoals bijvoorbeeld eetkamerstoelen, red.), doet het af-stylen bij mensen thuis én de administratie.”

Nieuwe meubels worden altijd getest, en dat gebeurt bij hen thuis. “Vaak moet je dingen uitproberen, zoals lades die op een andere manier opengaan, of dat technisch allemaal wel werkt”, zegt Joost. “Dat testen gaat ook weleens niet goed”, bekent hij. “We hadden een keer een tv op héél dun hout gezet. Daar ontstonden wel een paar krakjes”, lacht Joost. Maar gelukkig begrijpt m’n vrouw het en juicht ze het zelfs toe.”

Kroondomein

Het hout voor hun meubels komt voor zeventig procent uit de Kroondomeinen, vlakbij Gortel. “Wat mensen vaak niet weten, is dat daar een speciaal bos is aangelegd voor de industrie”, zegt Joost.

De werkplaats van WortelWoods. foto's indebuurt

Dat ‘Veluwse’ hout is eikenhout, daarnaast is een gedeelte tropisch teakhout. “Veel ervan komt uit Indonesië, maar bijvoorbeeld ook uit het Oostblok. We willen wel eerlijk hout, dus zetten geen oogkleppen op.” Ook halen Joost en Jessica hout uit bossen in Duitsland, zoals notenhout en essenhout.

Iets creatiefs of geks

Met hun zelfgemaakte meubels maken Joost en zijn team vooral particulieren blij, waarvan zo’n veertig procent van buiten Apeldoorn komt.

“We ontvangen ook vrij veel aanvragen van bedrijven, maar dat doen we niet altijd. Als een bedrijf aankomt met een tekening met de opdracht dat te maken… Dat vind ik niks. We praten samen met de klant over het meubel en gaan samen schetsen. Bovendien; als we zelf een tekening maken, kunnen we het bouwproces sturen. Soms willen bedrijven echter iets creatiefs of geks, dan willen we er wel over nadenken.”

Wat het meubelmaken voor particulieren vaak ook leuker maakt is het afleveren. “Wij bezorgen en stellen de meubels zelf af. Zo’n levering gaat vaak gepaard met een biertje en een feestje”, zegt Joost. “Het leukst is om mensen die bijvoorbeeld op vakantie zijn geweest en hun woonkamer inlopen te verrassen met hun nieuwe meubel.”

‘Het leukst is om mensen die bijvoorbeeld op vakantie zijn geweest en hun woonkamer inlopen te verrassen met hun nieuwe meubel’

“Ik vind het ontzettend leuk en bijzonder iets te creëren waarvan een klant zegt ‘Wauw’ en dat hij het vervolgens tien jaar gebruikt.”

Als we vragen wat Joost nog voor dromen heeft voor de toekomst van zijn zaak, zegt hij “Dit keer tien. Het liefste wil ik ik een groot oud bedrijfspand zitten met voorin een soort pleintje en daarachter aan de ene kant een showroom en aan de andere kant de meubelmakersruimte, met ertussen een glazen wand. Dat gaat er komen, dat weet ik zeker.”


Meer over WortelWoods ontdekken?

WortelWoods woonwinkels

Gesloten10:00 - 17:30

Asselsestraat 37A, Apeldoorn

Bekijk meer:woonwinkels

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Lees ook:

Asselsestraat 18

7 x Bedrijvigheid in de Asselsestraat: toen en nu

De Asselsestraat is al sinds begin 1900 een plek in Apeldoorn waar druk gehandeld wordt. Er zijn in ...
goodies by tamara

Nieuwe winkel Goodies By Tamara zorgt dat dit pand aan de Marktstraat steeds mooier wordt

Jarenlang werd het pand aan de Marktstraat 24 min of meer aan zijn lot overgelaten, maar de mode-, w...

13 x deze zaken gingen open tijdens de corona lockdown in Apeldoorn

Het coronavirus is niet makkelijk en al helemaal niet voor sommige ondernemers. Toch gingen er tijde...
den olifant goes wild

Video: De eerste pop-up terrassen in Apeldoorn deze zomer zijn een feit!

Door het corona-virus hebben de Apeldoornse horeca maandenlang omzet misgelopen. 1 juni mochten ze w...
huis 56

Woonwinkel Huis 56 in Ugchelen is nu ook een restaurant: zo ziet het eruit

Huis 56 is een begrip in Ugchelen, maar er is het één en ander veranderd. Behalve woonwinkel is het ...

adv.