Jeannette van pannenkoekenrestaurant Paviljoen Amalia: ‘Ik hou van mijn klanten’

Door Natalie Polman 24 augustus 2018

paviljoen amalia

Ze weet het nog precies: op 1 november 1997 opende Pannenkoekenrestaurant Brinkpark – tegenwoordig Paviljoen Amalia  – de deuren aan het toenmalige Brinkpark, het huidige Amaliapark. Jeannette van Onselen (63) werkt er dus al ruim 21 jaar, nog steeds zeven dagen per week. Tijd voor een gesprek.

Behalve die noodzakelijke naamsverandering in 2013 is er in 21 jaar dat Jeannette het pannenkoeken- en poffertjesrestaurant runt, eigenlijk niets veranderd. “Ik heb een hekel aan verandering, ga nergens in mee. Ik heb sinds een jaar een mobiele telefoon, maar ik denk dat ik hem weer wegdoe. Ik doe er niks mee.”

Minder mensen

Klanten betalen bij Jeannette dan ook contant. “Zo werk ik. Ik ben ouderwets.” Ook de menukaart is nog hetzelfde als op de dag van de opening, net als de inrichting. Opvallend is het grote aantal antieke spullen, van oude radio’s tot houten kermispaarden en schalen.

‘Ik heb een hekel aan verandering’

“Mijn man verzamelde al die oude spulletjes die je hier ziet. Toen we het paviljoen hadden gebouwd, plunderde hij het huis, en zette alles hier neer. Het was hier namelijk te kaal. ‘We zijn toch nooit thuis’, zei hij. En dat was zo, we kwamen alleen thuis om te slapen.”

Paviljoen Amalia. foto's indebuurt

De van oorsprong Brabantse (ze werd geboren in het dorp Hoogerheide) merkt wel dat de wereld om haar heen is veranderd. “Andere dingen raken in de mode, zoals all you can eat. En vele kantoren hieromheen staan tegenwoordig leeg, zoals het oude Centraal Beheer. Mensen werken steeds vaker vanuit huis. En het nieuwe park (Amaliapark, red.) is op zich mooi, maar er komen nu minder mensen dan voorheen.”

Poffertjeskraam

De poffertjes van Jeannette zijn er overigens al veel langer dan 21 jaar. Voordat Jeannette en haar echtgenoot John (hij overleed bijna 13 jaar geleden, red.) het huidige pannenkoeken- en poffertjesrestaurant openden, runde het echtpaar namelijk een poffertjeskraam, al sinds 1973. De kraam stond aan de Loolaan en kreeg later nog plek aan onder meer de Arnhemseweg. Door allerlei veranderende wet- en regelgeving was er ineens geen plaats meer voor de kraam.

Paviljoen Amalia. foto's indebuurt

En dus kwam er een vast pand. “We konden kiezen uit twee stukken grond die te koop stonden en kozen voor deze locatie. Een prachtige locatie. Mijn man verzamelde al die oude spulletjes die je hier ziet. Toen we het paviljoen hadden gebouwd, plunderde hij het huis, en zette alles hier neer. Het was hier namelijk te kaal. ‘We zijn toch nooit thuis’, zei hij. En dat was zo, we kwamen alleen thuis om te slapen.”

Ouderwetse gezelligheid

Jeannette werkt nagenoeg alleen in de zaak en maakt dan ook alles zelf. “Van de gehaktballetjes tot de broodjes, de poffertjes en de pannenkoeken, alles”, zegt ze.

Voorlopig denkt ze nog niet aan stoppen. Ze kan haar zaak nog niet loslaten. “Ik maak graag tijd voor mijn klanten. Het klinkt misschien stom, maar ik hou van ze. En ik hou van de ouderwetse gezelligheid aan tafel, kijken naar hoe mensen genieten van het eten. Misschien is dat iets typisch Brabants”, lacht Jeannette.

‘Het klinkt misschien stom, maar ik hou van mijn klanten’

“Ik werk al 45 jaar bijna aan een stuk door, heb nauwelijks vakantie. Vorig jaar was ik voor het eerst een week dicht tijdens de kerst en ik heb mijn dochter en schoonzoon beloofd dit jaar weer dicht te gaan.

“Maar ik merk dat ik het werk snel mis. “Ik hou van werken en ik weet dat ik er moeite mee ga krijgen als ik stop. Zolang ik gezond blijf ga ik door.

Dit pand is een stuk van onszelf. Mijn man heeft het naar eer en geweten neergezet. Ooit zal ik het verkopen, maar voor de prijs die wij ervoor betaald hebben, niet meer en niet minder.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].Meer over Paviljoen Amalia ontdekken?

Paviljoen Amalia

pannenkoekenrestaurants

Nu open10:00 - 20:30

Brinklaan 145, Apeldoorn

Bekijk meer:pannenkoekenrestaurants

adv.