7 x deze ondernemers deden een boekje open over hun bedrijf in 2021
Apeldoorn bruist van de ondernemers met goede ideeën en originele concepten. Zelfs in een lastig jaar als 2021 hebben ze…
Ze is niet zo’n flitsende bartender die jongleert met flessen. “Daarvoor ben ik te onhandig.” Liever profileert de Apeldoornse Jeanne van Sighem (23) zich door gewoon lekkere cocktails te maken. Ze brengt haar creaties nu in plastic flessen rond in Apeldoorn. “Ik denk dat iedereen om me heen meer cocktails drinkt dan ikzelf.”
Jeanne van Sighem (23) koos voor de opleiding Hotel Management omdat ze koken altijd leuk heeft gevonden. En cocktails maken is net koken, weet ze nu. “Cocktails vind ik lekker maar staan voor mij daarnaast ook voor gezelligheid, het zijn sfeermakers. Ik had er thuis vaker een beetje mee geëxperimenteerd. Op een dag zag ik een advertentie voor European Bartender School op Mallorca en dat leek me een mooie kans om meer te leren over cocktails.”
De bartender-opleiding bleek heftig. “Ik had verwacht dat het minder zwaar zou zijn.” Elke dag moest je weer zes nieuwe cocktails maken. En dagelijks kreeg je een toets. Dan moest je een bestelling van vier cocktails maken, in de goede volgorde, met natuurlijk de goede ingrediënten, in de goede glazen en hoeveelheden.”
176 verschillende cocktails in drieënhalve week maakte Jeanne op de bartenderschool. De laatstejaars student Hotel Management moest ook jongleren met flessen op het Spaanse eiland, maar dat ging wat minder goed dan de dranken mixen. “Ik laat ze tien keer vallen en vang vervolgens één keer.”
De gecertificeerd internationaal bartender zal je dus niet met flessen zien gooien. “Daarvoor ben ik te onhandig.” Wel brengt ze haar eigen gemixte cocktails kant-en-klaar bij je thuis. Keep the Spirit cocktails noemde ze haar bedrijf. “De naam combineert het idee dat we de moed er ondanks corona inhouden en ‘spirit’ is ook het Engelse woord voor een grote fles likeur.”
Keep the Spirit ontstond – hoe kan het anders – dankzij corona. “Ik zat in de zesde week van mijn stage in Zuid-Afrika toen ik in de zomer van 2020 weer naar huis ging.” Thuis begon ze steeds vaker cocktails te maken. “Als we gingen barbecueën bij vrienden in de tuin, vroegen ze altijd of ik cocktails wilde maken. “Het ging van kwaad tot erger. Op een gegeven moment spoorden mijn moeder en een vriendin aan of ik er niet wat mee moest doen.”
Ze vroegen altijd of ik cocktails wilde maken. Het ging van kwaad tot erger
Jeanne, die “tijd in overvloed” had, hoefde er niet lang over na te denken. “Ik heb leveranciers gezocht, een oud buurman die grafisch ontwerper ingeschakeld om een logo te maken en nagedacht over hoe ik de cocktails wil verpakken.” Het zijn gerecyclede plastic flessen geworden, die je bij het plastic afval weg kunt gooien. “Je moet wel over duurzaamheid nadenken in deze tijd.”
Twaalf cocktails verkoopt ze nu op haar site, waarbij ze vaak net een andere twist geeft aan traditionele cocktails. “Ik vind het originele recept vaak niet het lekkerst. Zo vind ik een espresso Martini niet lekker, te sterk. Daarom heb ik een boosted cappuccino gemaakt. Maar het is dus heel persoonlijk, net als wanneer je aan het koken bent. De één houdt van pittig, de ander minder. Ik probeer er een eigen handtekening aan te geven. En ik maak zoveel mogelijk zelf: bramenlikeur, sinaasappellikeur… Die laatste naar mijn moeders recept.”
Ik maak zoveel mogelijk zelf
“Met Keep the Spirit breng ik mensen op een bepaalde manier ook weer samen”, zegt Jeanne. Haar ultieme droom is ooit een winkeltje te beginnen in het centrum van Apeldoorn, waar mensen cocktails kunnen afhalen, ze caterings verzorgt en workshops geeft. “Leuk voor feestjes”, zegt de Apeldoornse, die momenteel ook nog parttime als receptionist bij Van der Valk werkt. Hoeveel cocktails drinkt ze tegenwoordig eigenlijk zelf? “Af en toe vind ik het lekker op feestdagen, in de zomer of als toetje naast de koffie, maar ik drink bijna nooit cocktails meer. Ik denk dat iedereen om me heen meer cocktails drinkt dan ikzelf. Ik zit er middenin.”
Je kunt een bestelling doen via de website van Keep the Spirit cocktails. De dranken hebben een alcoholpercentage van maximaal 14,9 procent en zijn zeker een week houdbaar in de koelkast. De cocktails bezorgt Jeanne in Apeldoorn en regio.
Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken