Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Je proeft de rock in Richard’s Puik Bieren

Door Natalie Polman 12 mei 2017

Richard Pool (48) brouwt al ruim twintig jaar bier. Twee jaar geleden begon hij zijn hobby steeds verder uit te bouwen. Letterlijk, want Richard opende onlangs zijn nieuwe microbrouwerij: Puik Bieren. Zijn hobby is definitief werk geworden en daardoor staat hij nu voor de keuze of hij stopt met zijn werk bij Defensie, zodat Puik Bieren nog verder kan groeien.

Bier voor Defensie

Doordeweeks is Richard militair bij Defensie, van vrijdag tot en met zondag staat hij in zijn microbrouwerij. “Het werk bij Defensie is heel mooi, maar het wordt steeds lastiger om aan te houden. Normaal heb je een periode van rust voor je op een missie gaat, ik maak dan juist extra uren. De brouwerij stopt namelijk nooit. Ik heb hier zelfs al eens met koorts staan brouwen. Binnenkort ga ik met mijn werkgever bespreken hoe verder, want anders val ik een keer om.”

‘Ik heb hier zelfs al eens met koorts staan brouwen’

Speciaalbier is een echte liefhebberij voor Richard. Al ruim twintig jaar brouwt hij zijn eigen bier, in een schuurtje. “Ik heb allerlei bieren gebrouwen voor de eenheid met namen als Peloton en Bataljon.”

puik bieren

Puik Bieren

Twee jaar geleden richtte hij Puik Bieren op en vorig jaar verkaste hij met zijn bierketels naar een bedrijfsruimte aan de Oude Apeldoornseweg om op grotere schaal te kunnen brouwen. Langzaamaan liet hij de brouwerij groeien tot waar ‘ie nu is. “Als ik de oefentoelage van Defensie krijg, koop ik weer wat.” En hij is nog niet uitgegroeid. “Alles is gebouwd op groei. Ik kan in de toekomst meer ruimtes erbij betrekken als het nodig is.”

puik bieren
De bar bij Puik Bieren.

Aan de bar

Sinds de opening van zijn huidige brouwerij heeft hij ook een eigen bar, die hij overnam van de Kierewiet, een voormalige kroeg aan het Caterplein waar hij vroeger vaak kwam. “Ik ben er veel vanaf gevallen”, zegt hij grijnzend. “Als ik mensen ontvang die komen proeven, of als ik zelf even wil ontspannen, is zo’n bar ideaal. Als ik ga stoppen bij Defensie wil ik niet alleen meer bier maken, maar ook een echt proeflokaal erbij hebben.”

Gekko

Het logo van Puik, dat Richard zelf ontwierp, is uit meerdere elementen opgebouwd. “Het schild is uit Captain America, waar mijn zoon dol op is. Op het schild staat een hopbloem en ernaast staat een gekko. Die staat voor mezelf; door het bier drinken krijg ik een steeds dikkere kop”, grapt Richard.

Variëren en experimenteren

Bier brouwen zie ik als lekker koken; je kunt variëren met allerlei mouten zoals karamel- en chocolademout, en je kunt kiezen uit zoveel soorten hop. Ik gebruik veel Amerikaanse hopbloemen. Het hangt ook van de streek van herkomst van de ingrediënten af wat voor aroma het bier heeft.” We ruiken aan de chocolademout en inderdaad – die ruikt naar chocola!

‘Bier brouwen is als lekker koken’

puik bieren
Het urinoir bij Puik Bieren is – uiteraard – gemaakt van een oud biervat.

Richard houdt van uitgesproken smaken en geuren. “Ik hou van rockmuziek en die rock proef je in mijn bier. Het hop moet je kunnen ruiken”.

Whiskeybier

In de hoek van de brouwruimte staan twee whiskyvaten. Een nieuw experiment. “Whiskybier is nu helemaal hip. De vaten zijn toen ze leeg waren zo snel mogelijk hiernaartoe vervoerd. Ze moeten namelijk nog vochtig zijn. Het bier gaat erin en dan is het een kwestie van lageren.”

‘Rock proef je in mijn bier’

Pin-upgirls

Richard gaat sinds een tijdje helemaal los met pin-upgirls op zijn etiketten, waarbij hij hulp kreeg van Apeldoorns reclamebureau Dévelp. De zogenaamde ‘Brutale 10’ is een verzameling biertjes met allemaal een ander karakter. De pin-ups dragen namens als Blonde Donder, Stout Witsje, Dartele Deerne en Dondersteen. “De gekko komt terug op de lijven in de vorm van tattoo’s”, wijst Richard. Vast geen toeval dat ‘ie zelf ook in het bezit is van een paar permanente plaatjes op zijn huid.

puik bieren

Geen rosébier

Het gaat erg goed met Puik Bieren, zo goed zelfs dat Richard naar eigen zeggen al niet meer weet waar het allemaal verkocht wordt. Ook maakt hij weleens bier in opdracht, zoals vorig jaar een Puik Giro 055 D’Italia. “Dat was al een wat lichter biertje dan wat ik normaal maak, moet ik vaker doen”. Maar, zegt Richard, “ik maak niet iets waar ik niet achter sta. Zo ben ik al gevraagd Radler of rosébier te brouwen, maar daar ga ik niet aan beginnen.”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over Puik Bieren ontdekken?

Puik Bieren brouwerijen

Gesloten10:00 - 22:00

Beekstraat 10, Apeldoorn

Bekijk meer:brouwerijen

adv.