Apeldoorn

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Instrumentbouwer Hans de Louter: ‘Het is toch wel jammer dat ik de gitaar uiteindelijk aan de klant moet geven’

Door Anne Sophie Schotman 19 mei 2017

Hans de Louter (61) vind je niet achter een bureau. Je vindt hem in zijn werkplaats, waar hij op ambachtelijke wijze akoestische muziekinstrumenten vervaardigt. We nemen plaats tussen de gereedschappen en houtsnippers en luisteren naar zijn verhalen terwijl hij werkt aan een folkgitaar. 

Luthier

Wie kent niet de karakteristieke gevel en etalage van Hans de Louter’s winkel aan de Arnhemseweg? Op het etalageraam staat met sierlijke letters ‘Hans de Louter luthier’. Luthier, van het Franse luth (luit in het Nederlands), verwijst naar iemand die snaarinstrumenten maakt. En daar, achter het huis, in de volgepakte werkplaats, creëert en verbouwt Hans de meest bijzondere violen, altviolen, gitaren, mandolines en Ierse bouzouki’s.

In de winkel verkoopt en verhuurt de instrumentbouwer violen, gitaren en cello’s aan een uiteenlopende doelgroep. Zowel beginnende amateurs als professionele spelers, van 4 tot 100 jaar, vinden hier wat ze zoeken.

Hans de Louter winkel

Woodstock

Hans begint in 1986 officieel met het bouwen van gitaren. Maar eigenlijk weet hij al vanaf zijn dertiende dat hij dat wil. Na het zien van de film Woodstock is hij zo gefascineerd met de sitar die musicus Ravi Shankar bespeelt dat hij besluit er zelf een te maken. “Ik ging naar het Orderbos, verzamelde hout en begon een eind weg te hakken.”

Het wordt naar eigen zeggen ‘totaal niks’, maar tegen die tijd is zijn vader ook aangestoken met het akoestische instrumentenvirus en beginnen ze zich samen te verdiepen in het vak.

Opleiding

Hans heeft nooit een opleiding tot luthier gevolgd en als hij jaren later zijn eerste echte gitaar maakt is dit met de kennis die hij door de jaren zelf heeft opgedaan bij vakgenoten, uit boeken en door te experimenteren. Wel volgde hij drie jaar pianoles, iets wat hem hielp bij het bouwen van zijn snaarinstrumenten.

“Ik heb in totaal zo’n 70 tot 80 nieuwe gitaren en 20 tot 25 violen vervaardigd,” telt Hans. “Dat komt neer op zo’n 4 à 5 gitaren en ongeveer 2 violen per jaar.” Een tijdrovende klus, dus niet vreemd dat er vroeger een wachttijd van twee jaar stond voor een instrument uit Hans’ handen. “In de crisistijd ging de vraag – en daarmee de wachttijd – omlaag, nu begint deze weer op te lopen.”

Hans de Louter instrumenten

“In Nederland werken zo’n 200 luthiers. De meeste daarvan zijn reparateurs,” vertelt de instrumentbouwer. “Er zijn maar 23 luthiers aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Muziekinstrumenten-Makers (NVMM), die leven van het maken van akoestische muziekinstrumenten.” Hans is daar één van.

Favoriet

Als je Hans vraagt naar zijn favoriet zal hij de Lyra-mandoline noemen die hij heeft gemaakt en waarvan er maar vier op de wereld zijn. Maar na een korte stilte komen er verhalen over andere instrumenten. Zo maakte hij ooit een viool voor een Frans gezin uit de Verenigde Staten. “Ze waren bij mij terechtgekomen in hun zoektocht naar een viool voor hun dochter. Ik bouwde de viool voor haar, ze ging naar het conservatorium en ze speelt er nog steeds op. We hebben nog af en toe contact.”

“Als je ergens lang mee bezig bent ontstaat er vanzelf een soort gevoel bij het instrument.”

“Als je ergens lang mee bezig bent ontstaat er vanzelf een soort gevoel bij het instrument. Of je ontdekt iets wat je volgende keer anders wilt proberen. En zo ontstaan al nieuwe ideeën voor een volgend project.”

Projecten

Op het moment dat we Hans spreken is hij bezig met het bouwen en repareren van twee gitaren. De eerste is een museumstuk; een langlopend restauratieproject. “Het gaat om een Amerikaanse Epiphone Jazzgitaar uit ongeveer 1938. Ik ben er een aantal jaren mee bezig. De werkzaamheden voor deze gitaar bestaan uit het uit elkaar halen van de verschillende onderdelen, zoals de hals van de body. Er zat een scheur in het gewelfde onderblad, waardoor deze eraf moest.”

Hans de Louter Werkplaats
De Amerikaanse Epiphone Jazzgitaar in Hans’ werkplaats.

“De fretten en de halsophanging zijn inmiddels weer voor elkaar. De lak zit er weer op, nu kan de originele hardware er ook weer op. Deze gitaar ben ik voor het Dutch Arch-Top Museum aan het restaureren.”

Het tweede project waar de luthier aan werkt is een nieuwe, akoestische folkgitaar die hij bouwt voor een klant. “Hij is gemaakt met Fichte en Indisch palissander. De lak zit er bijna op, dan kan deze gitaar naar zijn bestemming.”

Nieuwbouw

“Bij nieuwbouw gaat het niet om het geld. Het gaat om de uitdaging,” vertelt Hans. “En dan is het toch wel jammer dat ik de gitaar uiteindelijk aan de klant moet meegeven.”

“Bij nieuwbouw gaat het niet om het geld. Het gaat om de uitdaging.”

Je zou misschien denken dat na zoveel jaar in het vak niet veel dingen meer hebben die je nog zou willen doen. Hans niet. “Ik ben nu op een punt waar ik uitdaging wil zoeken in het maken van andere instrumenten. Of van een ander soort gitaar bijvoorbeeld.” Altijd al een gitaar met acht snaren willen hebben? Hans’ deur staat voor je open.

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Apeldoornse ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].


Meer over Hans de Louter, Luthier ontdekken?

Hans de Louter, Luthier speciaalzaken

Op aanvraag

Arnhemseweg 139, Apeldoorn

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.